Jediný způsob: Konec Putina. Vytáhnout atomovky, padlo

26.04.2022 17:19

Dramatik a novinář Karel Steigerwald tvrdí, že Západ musí mnohem rázněji odpovědět ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi na jeho agresi na Ukrajině. „Jediné řešení, jak jednat s Putinem, je konec Putina. Tady není šance dohodnout smír či kompromis,“ prohlásil Steigerwald, že by Západ měl také Rusku pohrozit použitím jaderných zbraní, protože to je to jediné, čeho by se Rusko zaleklo.

Jediný způsob: Konec Putina. Vytáhnout atomovky, padlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oceněný Karel Steigerwald

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Podle Steigerwalda nelze s lidmi, jako je Putin, nic vyjednat, protože smlouvy stejně nedodržuje. „Putin žádnou smlouvu nedodrží, lže nepřetržitě, tak drze a okatě, a je mu to jedno. Je směšně prolhaný a za odměnu na nás pustí i další raketu. Mně se zdá, že každé naše jednání pouze Vladimira Putina posiluje. Co nechce, to nedodrží a skopne okamžitě ze stolu. A to, co by tam pro něj bylo výhodné, tak o to se budeme opírat, a bude se tím snad omlouvat nebo ochraňovat?“ řekl Steigerwald v rozhovoru pro Český rozhlas.

Steigerwald nechápe zejména názory, že si za válku může Ukrajina do určité míry sama, protože je nástrojem Západu, jak prohlásil například exprezident Václav Klaus. „Profesor Václav Klaus dal takový návrh, že se má udělat mezinárodní dohoda bez Ukrajiny, což mne docela vyděsilo. K tomu dodal komentář, jako že si za tu válku může sama Ukrajina, které to, aby byla neposlušná, namluvil západní svět. Ona je vůdci vůči Moskvě neposlušná, tak si zaslouží to, co ji potkalo?“ podivil se Steigerwald.

„Čili na žádné konferenci ani Ukrajina sedět nemá – tam mají být ,vítězné‘ mocnosti a ,vítězný Putin‘. A podle jeho návrhu by se měla konat opět v Mnichově, abychom tu tradici, že hloupé vůdcovské vrstvy demokratických států v míru, kdy tolik neškodí, jednají s uzurpátorem. Velmi hloupě, naivně, a vlastně aniž by třeba chtěly, tak mu jdou na ruku,“ pokračoval Steigerwald.

Poté dramatik vysvětloval, že Západ musí Putinovi pohrozit tvrdým odvetným úderem a mít stejnou zastrašovací rétoriku jako Kreml. „Je třeba přiznat, že na tom, co se z Putina stalo, může svou měrou i Západ. Ale vina Západu a vina Ruska jsou viny naprosto jiných kategorií. Ty se ve svém letu vůbec nepotkají, ba se ani nevidí. Věřím tomu, co se už osvědčilo – tedy na ten sovětský, dnes ruský imperialismus patří jen hrubá záplata. Jen na to slyší, protože v zásadě je opatrný až bázlivý. Když Ronald Reagan řekl, že je to říše zla a že se s nimi nebude bavit a jednat tak, jak ji vidí, tak se ukázalo, že se tato přísná politika vyplácí,“ uvedl Steigerwald.

Proto musí Západ na hrozby jadernou bombou odpovědět stejnou měrou, protože Rusko poté dostane strach. „Putin teď celý demokratický svět straší jadernou bombou. Západ má přirozeně strach – a ten mám také. Ale Západ přece musí tento míček zvednout a Putina děsit stokrát víc. Říct mu: My se těch tvých rezavých raket nebojíme. Máme lepší rakety, rychlejší, silnější. Tak zavři ,ústa‘, nebo tento týden nebudeš ani ty, ani Kreml. Je to jakási zpupnost, ale na to Rusové slyší,“ myslí si Steigerwald, že by měl Západ Rusku oplácet ještě tvrdší mincí.

Navíc podle něj vývoj války ukázal, že ruská vojenská síla není nijak zásadní. „Když si nechali odstřelit svůj křižník, tak to je přece taková vojenská chyba – a těch chyb tam naskládali... Cokoli počnou, počnou špatně. Je úžasný pohled na ten mravenčí chaos, jak se hemží tisíce vojáků, jeden přes druhého. Nevím, proč se Západ tak bojí – já také nechci jadernou válku, taky tomu mému Západu neříkám, aby házel jaderné bomby na Rusko. To je nesmysl, protože ty se vůbec použít nedají – a ví to i Putin,“ dodal Steigerwald, že k jaderné válce by stejně nedošlo.

Západ podle dramatika musí jednou pro vždy pochopit, že každá taková agrese se ho týká a bude se zhoršovat, pokud se s tím nebude nic dělat. „Jednou to riziko Západ pochopí. Kdyby sami v roce 1939, 1940 přepadli Hitlera, tak jsou za tři neděle z války doma a ušetřili bychom si jednu světovou válku – protože zlo se má stíhat dřív než na poslední chvíli,“ uvedl Steigerwald.

Podle něj je to dáno tím, že Západ vedou demokratičtí politici. Putin podle něj dělá tu chybu, že si myslí, že v případné válce povedou západní země ti stejní demokratičtí politici. „Stejné si myslel i Hitler. Tehdy měl proti sobě zbabělce, blázny, chaoty, naivní politiky, se kterými lehce zametal. Když začala válka, tak doba tuto garnituru v demokratických zemích vyměnila za opravdové bojovníky a stratégy – a na ně už Hitler neměl, takže hrál už jen druhé housle,“ uvažoval Steigerwald.

Ruský prezident prý totiž vůbec nechápe ohromující sílu svobodných zemí. „Ta síla je ale zatím málo viditelná a pro lidi, kteří nerozumějí svobodným zemím, není vidět vůbec. Myslí si, že jsou v rozkladu a zániku a že je jen tak a lehkou rukou sfouknou z povrchu země. Ale není to pravda – právě 2. světová válka ukázala, že ,zbabělá‘ Anglie s Chamberlainem v čele, najednou, během čtrnácti dní viděla, že jde do tuhého. Vynořil se ten druhý – malý, tlustý, holohlavý Winston Churchill, který řekl, že si svobodu vzít nedáme a budeme je ,mlátit‘ i lahvemi od piva. V té chvíli to měl Hitler prohrané,“ uzavřel Steigerwald.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…