Ještě před pandemií. Město, kde vládne ODS, objednalo Tomáše Kluse. Za cenu, kterou místní dodnes nerozdýchali

21.03.2021 5:21

Že jsou na tom v posledních měsících někteří umělci velmi špatně, je jasné a pochopitelné. Zavřené sály, zrušené koncerty i dlouhé šňůry. Řada zpěváků se proto vydala pracovat rukama. Někteří to vzali s pokorou, jiní vzpomínají na ušlé zisky. O jakých penězích se v tomto případě bavíme, ukážeme na jednom z koncertů Tomáše Kluse, který si objednalo město Horšovský Týn. Lépe řečeno tamní Městské kulturní zařízení zastoupené ředitelkou Leonou Císlerovou.

Ještě před pandemií. Město, kde vládne ODS, objednalo Tomáše Kluse. Za cenu, kterou místní dodnes nerozdýchali
Foto: reprofoto: Show Jana Krause
Popisek: Tomáš Klus

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí
Jeden z obyvatel města, konkrétně Petr S., redakci napsal, že je s podivem, na jak vysoké honoráře byli někteří umělci zvyklí. Nediví se prý, že jsou nyní v šoku. „Brát stovky tisíc za jedno vystoupení, bych nečekal. Určitě si dovedu představit někoho, jako byl Karel Gott, zkrátka elitu proslulou světově, ale platit takto nekřesťanské peníze Tomáši Klusovi, hodně z nás místních to prostě neslo nelibě,“ doplnil.

ParlamentníListy.cz po tomto e-mailu začaly zjišťovat, co je na honoráři v řádu stovek tisíc pravda. Ukázalo se, že Petr S. nepřeháněl.

Redakce má k dispozici smlouvu o realizaci pořadu z dubna 2019. Na jedné straně je pořadatel, Městské kulturní zařízení Horšovský Týn, na straně druhé jistý Petr Procházka. Smlouva se týká „Koncertu Tomáše Kluse a Cílové skupiny“, který se měl uskutečnit dne 5. dubna 2019. Součástí smlouvy jsou také technické požadavky: zvuk, osvětlení a podobně.

Cena? Opravdu vysoká. V oficiálních dokumentech je částka 275.000 korun + DPH. Město tak za Klusův koncert zaplatilo přes 330 tisíc korun. Nejlevnější lístky, které jsme zpětně dohledali, stály v horšovskotýnském kině 650 korun, nejdražší přes tisícovku.

Horšovský Týn na Domažlicku má jen 5 tisíc obyvatel, starostou je Josef Holeček, člen ODS. V radě města jsou ještě David Škopek, Iva Peteříková, Ondřej Plášil a Renáta Karbanová.

Zpěvák Tomáš Klus se kromě hudby věnuje také společenskému životu. Sympatizant Milionu chvilek pro demokracii před časem nazpíval se svou ženou písničku proti premiérovi, „laskavému tatíkovi“ Andreji Babišovi. „Hej, králi zmatku, nejsme stádo z agrostatku. Měl jsi nás vést, ne šéfovat, na cestě ke dnu jsi našel zkratku, hnojiva náruč doslova,“ rýmoval umělec po vzoru Osvobozeného divadla.

Upozornil i na rozhovor s bývalým náměstkem pro očkování Zdeňkem Blahutou, který se vyjádřil o Andreji Babišovi celkem nelichotivě. Podobnou vizitku si však odnesl taky Blahuta, a to od svých bývalých kolegů ze SÚKLu, s nimiž jsme měli možnost hovořit. To už zpěvák a bývalý pětibojař opomenul.

V polovině března se Klus octil v první linii nosičů Vlajky pro Tibet.

Tomáš Klus v době pandemie koronaviru rovněž přišel s platformou, jak si zajistit živobytí. Díky restrikcím vlády prý nemůže vystupovat naživo, a tak si založil web KlubKlus. Členství stojí 499 korun na rok a fanoušci mají díky němu přístup na on-line koncerty, nezveřejněná videa či úvahy zpěváka v jeho denících. „Chybí ti prachy,“ reagovala fanynka Kluse pod jeho příspěvkem. Zpěvák prý žije z úspor. „Exkluzivní koncerty pro členy klubu mi přijdou v pořádku,“ bránil se v diskusi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…