Ještě se rozhodneme, zda to poženeme výš. Blokování webů a ti, kdo to nechtějí nechat jen tak

11.08.2023 10:45 | Komentář

Krátce po ruském vpádu na Ukrajinu bylo soukromou společnosti CZ.NIC zablokováno několik takzvaně dezinformačních webů. Vláda Petra Fialy (ODS) se k tomuto kroku postavila vstřícně, i když neměl oporu v žádném zákoně či v rozhodnutí soudu. Na to si také stěžovaly dvě neziskové organizace Institute H21 a Otevřená společnost. Nejvyšší správní soud jejich stížnost zamítl a neziskové organizace to nenechaly být. Věc prý poženou až k Ústavnímu soudu ČR.

Ještě se rozhodneme, zda to poženeme výš. Blokování webů a ti, kdo to nechtějí nechat jen tak
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí
Krátce po 24. únoru 2022, krátce po napadení Ukrajiny Ruskem, došlo k zablokování několika webů. Jejich blokaci žádalo Vojenské zpravodajství s tím, že jde o weby dezinformační. Armádní zpravodajci žádali zablokování stránek Ac24.cz, aeronet.cz, Ceskobezcenzury.cz, cz.sputniknews.com, Cz24.news, Exanpro, Zvědavec.org a několika dalších.

Soukromá společnost CZ.NIC nakonec skutečně činnost některých těchto webů pozastavila na několik týdnů.

Dvě neziskové organizace si na tento postup stěžovaly – organizace Institute H21 a Otevřená společnost. Nejvyšší správní soud však stížnost neziskových organizací zamítl s tím, že ze strany státu nešlo o povel, ale o nezávaznou politickou proklamaci.

A ředitel neziskové organizace Institute H21 Adam Růžička se k verdiktu Nejvyššího správního soudu vyjádřil na sociální síti Facebook s tím, že onu „nezávaznou politickou proklamaci“ považuje skutečně za povel k blokaci webů. Už proto, že v dopise, který blokaci předcházel, bylo možné najít formulace jako „cílem tohoto vládního opatření“ nebo teze „opatření … je v souladu s právními předpisy na národní a mezinárodní úrovni“. „Jsem přesvědčen, že nezaujatý pozorovatel by sdělení vyhodnotil jako autoritativní pokyn, který třetí strana má pouze realizovat. Na takový krok ovšem vláda nemá pravomoc,“ konstatoval na to konto Růžička.

V dopise také stálo, že stát se má bránit proti dezinformacím, ale Růžička tady připomněl, že v legislativě žádné takové právo zakotveno není.

„Cílem naší žaloby bylo, aby došlo k důslednému přezkumu toho, co se vůbec loni v únoru stalo, a aby se nastavila jasná pravidla, jak má stát v krizových situacích postupovat. Slovy premiéra, šlo o situaci ‚na hraně‘ a osobně mám pochopení pro možný přešlap, který se stal den po začátku ruské agrese na Ukrajině. Nemyslím si však, že cesta zastírání a slovíčkaření je ta správná. Na závěr jen dodám, že k dezinfo-webům nemáme žádné sympatie, spíše naopak. Zároveň se nám nelíbí situace, kdy stát nerespektuje vlastní pravidla a pokoutným a svévolným způsobem zasahuje do svobody projevu a práva na informace svých občanů,“ uzavřel Růžička.

Adam Růžička promlouvá

Adam Růžička promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen musí ještě chvíli počkat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemestax , 11.08.2023 11:35:46
až bude jmenován Fremr, aby bylo obsazení ÚS správně vyvážené!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …