Jestli se pustíme do Ruska, tak aby si to Greta šla hodit... Zdeněk Zbořil připomíná všem horlivým, co obnáší válka

04.12.2021 8:26 | Kauza

Politolog Zdeněk Zbořil se v pravidelném sobotním komentáři věnuje přesunům vojsk, které by mohly vyústit ve válku. Ekologická škoda pak podle jeho slov bude tak velká, že ani Greta ani ti nejzelenější si to nedovedou představit, řekl pro Prvnizpravy.cz.

Jestli se pustíme do Ruska, tak aby si to Greta šla hodit... Zdeněk Zbořil připomíná všem horlivým, co obnáší válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zbořil označuje za skutečně pozoruhodné, že na západní straně hranice  Ruské federace se přesouvají nebo rozmísťují nějaké vojenské jednotky. Nemluvě o těch, které jsou v povětří. „Všechny spadají pod velení Severoatlantického paktu a zase se to týká těch zhruba 14 až 18 států, které vždycky od dob Napoleonových měly nápad vtrhnout na území carského Ruska nebo sovětského Ruska a Ukrajiny,“ dodává.

To, že se nemluví o přesunech cizích vojsk na cizích územích, je podle něj zřejmě záměrné, aby se mohlo upozorňovat na to, že i na území Ruské federace dochází k přesunu nebo ke koncentraci ozbrojené síly. Ale tak trochu se také naznačuje, že by to nemuselo být tak jen na území Ruské federace, ale i na území spojenců Ruské federace.

  • Původní zdroj ZDE

Nejvíce ho však zaujalo, že se zejména na generálním světovém summitu třeba v Glasgow, kde se hovořilo o životním prostředí a o možných  důsledcích ekologické krize,  nikoho nenapadlo, aby spočítal, k čemu by v té střední a východní Evropě, případně i  v té západní, mohlo dojít: K závažné devastaci  životního prostředí v okamžiku jakéhokoliv skutečného velkého nebo i malého vojenského konfliktu,“ upozorňuje.

„Generální tajemník Severoatlantického paktu Jens Stoltenberg chce strašit Ruskou federaci, nebo jak elegantně říkat odstrašovat, a prezident Putin, prezident Ruské federace, varuje, aby se NATO a jeho spojenci nesnažili překročit takzvanou červenou čáru, to je metaforické označení pomyslné frontové linie, a v podtextu je varování jako v předvečer vypuknutí vojenského konfliktu,“ pokračuje.

„Takže mně se zdá, že bychom se mohli zamýšlet, jaké důsledky by tato válka měla nebo tento vojenský konflikt by měl pro životní prostředí, a nejenom v Ruské federaci. Rozhodně by to mohlo otřást podmínkami k životu v celé Evropě, na území celé Evropské unie. A ta představa, že by se ta válka mohla odehrávat jenom na Ukrajině, v Pobaltí, na Slovensku, v Česku a na Balkáně je jenom fikce, která nepočítá s tím, že každý vojenský konflikt začíná jinak, než končí,“ zdůrazňuje Zbořil.

„Pokud přemýšlíme o nějakých létajících monstrech nebo o vojenském loďstvu pronikajícím do Černého moře anebo o útočnících po té tradiční cestě z Evropy přes Vilnius na Rus, tak ta rána může být zejména ekologická a může být tak mohutná, že ani Greta Thunbergová a ani všichni ti nejzelenější v Evropě si to dnes ještě neumějí ani představit,“ dodává Zdeněk Zbořil, že důsledky pro životní prostředí nejen tady v naší střední a východní a jihovýchodní Evropě mohou být mnohem významnější, než si můžeme myslet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…