Jiné alternativy, než nové volby prý ČSSD nepřipouští

18.06.2013 0:00

ČSSD chce svolat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, na níž by se hlasovalo o jejím rozpuštění. Podle představ největší opoziční strany by se měla uskutečnit kolem poloviny července, tak aby se volby mohly konat začátkem nebo v polovině září.

Jiné alternativy, než nové volby prý ČSSD nepřipouští
Foto: Petr Kupka
Popisek: Jeroným Tejc a Bohuslav Sobotka

Na dnešní tiskové konferenci to prohlásil šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc. Podle Tejce by se na zvláštní schůzi mělo hlasovat o jediném usnesení, a to o rozpuštění dolní komory. ČSSD už na podporu tohoto požadavku začala sbírat podpisy. Celkem jich musí mít 120, a potřebuje proto podporu i části největších stran dosavadní koalice - ODS a TOP 09.

Tyto strany však spolu s uskupením LIDEM zatím předčasné volby odmítají a snaží se po rezignaci premiéra Petra Nečase (ODS) kvůli skandálu kolem jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové vládu obnovit pod vedením jiného ministerského předsedy. Jeho jméno má navrhnout ODS.

Podle ČSSD by ale takový kabinet neměl žádnou legitimitu. Místopředseda strany Michal Hašek proto dnes koaliční strany vyzval, aby s jednáním o sestavení nové vlády skončily a začaly co nejdříve jednat o termínu mimořádné schůze k rozpuštění Sněmovny.

O víkendu budou zástupci ČSSD jednat s prezidentem

O tomto úmyslu sociálních demokratů, který má podporu KSČM a Věcí veřejných, již Tejc informoval předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. Jako vhodný termín nových voleb se mu jeví buď 6. a 7., nebo 13. a 14. září. Tejc také uvedl, že v médiích zaznamenal, že se dosavadní neochota vládních stran k tomuto kroku začíná lámat. "Takže já jsem přesvědčen, že to je věc, která je, nikoliv v řádu hodin, ale v řádu dnů dohodnutelná," nechal se slyšet.

Hašek dodal, že o rozpuštění Sněmovny budou zástupci největší opoziční strany o víkendu jednat také s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. "My předložíme panu prezidentovi jasné argumenty, proč si myslíme, že toto řešení je pro českou politiku nejlepší," uvedl. Na dotaz novinářů také řekl, že pro ČSSD není přijatelná případná úřednická vláda. Jiné alternativy než nové volby prý strana nepřipouští.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…