Jiří Dienstbier a Saša Uhlová si povídali o uprchlících. Jak to mohlo dopadnout?

23.07.2015 18:08

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) se znovu vyjádřil k uprchlíkům. Ani trochu se mu nelíbí nenávist, kterou u řady lidí toto téma vyvolává, byť jakékoli výhrůžky vůči své osobě si nebere nijak zvlášť osobně. Obavy z uprchlíků považuje za absurdní, vždyť jde o lidi, kteří před radikály z Islámského státu prchají.

Jiří Dienstbier a Saša Uhlová si povídali o uprchlících. Jak to mohlo dopadnout?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

„Stačí si přečíst diskusní příspěvky pod kterýmkoli statusem na Facebooku nebo v médiích, kde se píše právě o mých vyjádřeních na toto téma. Nenávisti se tam vylévají přímo kýble,“ konstatuje Dienstbier v rozhovoru pro Deník Referendum. Zároveň zdůrazňuje, že strach z islamizace Česka je v podstatě iracionální, když se podíváme, kolik muslimů u nás žije a kam chtějí dorazit uprchlíci, kteří se na starý kontinent dostanou. Za nesmyslné považuje úvahy, že by nás mohlo ohrozit asi 1 500 migrantů, které se chystáme přijmout.

„Teď to samozřejmě dostává mnohem konkrétnější a nebezpečnější podobu s tím, jak se mluví o přijímání migrantů, ale i tak mi to připadá naprosto absurdní,“ řekl jasně ministr. Uprchlíci prchají před terorem Islámského státu, takže není důvod předpokládat, že u nás budou šířit jeho ideologii. Politici by v tomto smyslu měli informovat a uklidňovat veřejnost.

Celý rozhovor ZDE

Ministr je přesvědčen, že integrace uprchlíků do společnosti ve střednědobém a dlouhodobém horizontu obavy otupí. Imigranti nám mohou být i ku prospěchu, ale nesmíme zapomínat ani na bezpečnostní hledisko, které je v otázce uprchlíků zohledňováno především ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Dienstbier preferuje integrační přístup.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…