Jourová se v ČT ohradila: Přestaňte opakovat tuhle věc. A pak přišla přestřelka

01.10.2014 22:29

Česká kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová (ANO) prošla tzv. grilováním na půdě Evropského parlamentu. Obstála? Na tuto otázku odpovídala Jourová ve středečních Událostech, komentářích České televize. Dalšími hosty byli europoslanci Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a Jiří Pospíšil (TOP 09). Odcházející ministryně je přesvědčena, že udělala maximum, jasně se také ohradila vůči některým tvrzením. Čeští europoslanci ji podpořili. A pak došlo na ostrou slovní přestřelku.

Jourová se v ČT ohradila: Přestaňte opakovat tuhle věc. A pak přišla přestřelka
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministryně Věra Jourová

„Já jsem odpověděla na všechny otázky, ale na některé jsem reagovala tak, že nemám k dispozici data, takže jsem nemohla být konkrétnější. A v režimu dvou minut na odpověď jsem mnohdy ani nemohla být konkrétnější. Chtěla jsem i odpovídat obsáhleji, ale byla jsem upozorněna na časový limit. Já jsem udělala maximum,“ prohlásila Jourová.

Nejvíc zabrat jí prý daly otázky ochrany spotřebitele, protože přišly na řadu až později a končící ministryně pro místní rozvoj prý již byla poměrně unavená. Když by ale měla zmínit jednu otázku, která jí dala nejvíc zabrat, na žádnou si nevzpomněla, neboť se pečlivě připravovala na všechny.

Ve vysílání došlo i na Andreje Babiše. „Já jsem řekla zcela jasně, že jsem nezávislá a že na mě nevyvíjel tlaky v roli ministryně. Velmi prosím, aby nebyla opakována věta, že nemám nic společného s Andrejem Babišem, já jsem stále ještě místopředsedkyní hnutí, které Andrej Babiš založil, ale rozhodně budu nezávislá,“ zdůraznila.

Chybu udělala vláda, ne paní Jourová, říká Pospíšil

Svoboda k vystoupení Jourové poznamenal, že její portfolio je poměrně široké a v časovém limitu nebylo možné zodpovědět všechno. Končící ministryně se zastal i Pospíšil. V zájmu České republiky je, aby paní Jourová prošla. „Kvalita eurokomisaře přece nespočívá v tom, jak se dokáže nazpaměť naučit všechny otázky,“ podotkl Pospíšil. Jourová má podle jeho názoru dostat čas, aby se seznámila s oblastmi, o kterých toho tolik neví. Nesmíme také zapomenout, že původně byla odcházející členka české vlády navržena na regionální politiku či ekonomické rezorty.

„Já jsem mírným optimistou a věřím, že bude eurokomisařkou,“ poznamenal Svoboda. „Já doufám, že se stane eurokomisařkou, protože je to v zájmu ČR, abychom opět nebyli předmětem kritiky. Ale to není chyba paní Jourové, ale chyba vlády, která nebyla schopna domluvit jiné portfolio nebo jiného kandidáta.

Sklízíme prý hořké plody minulosti

K tématu se vyjádřili i senátor Miloš Vystrčil (ODS) a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. „Dneska sklízíme plody naší vládní politiky ve vztahu k EU z minulosti,“ poznamenal Faltýnek. Za pravicových vlád jsme prý EU okopávali kotníky, a to se projevilo na tom, jaké portfolio jsme dostali. „Lobbování byla věc pana premiéra a dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ rýpl si do Sobotky Babišův člověk.

„Říkat, že za to může minulá vláda, to je bezvadná výmluva a já doufám, že jí nikdo neuvěří,“ ohradil se vůči politikovi ANO Vystrčil. I on je však toho názoru, že Věra Jourová byla schopnou úřednicí, sám ji prý zná z kraje Vysočina. Důrazně také odmítl tvrzení, že by minulá vláda okopávala EU kotníky. To, že posiluje eurorealismus, prý ukázaly i poslední evropské volby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…