Jsem Jaroslav Zavadil a mám svůj selský rozum. I tak nový poslanec bavil diváky

20.11.2013 21:30

Dosluhující šéf odborů, nastávající poslanec a poradce prezidenta Zemana Jaroslav Zavadil se v Hyde parku ČT rozpovídal o svých ambicích a o své povaze a pustil se i do úvah o české národní povaze či o našem politickém systému.

Jsem Jaroslav Zavadil a mám svůj selský rozum. I tak nový poslanec bavil diváky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Český odborový předák Jaroslav Zavadil

„Já jsem odborář, zůstanu odborář a budu se chovat jako odborář. To se nezmění. Nejsem ani muž Miloše Zemana, ani muž Sobotky, ani muž Haška. Já jsem Jaroslav Zavadil a mám svůj selský rozum. Mé cítění je silně odborářské a sociální a budu prosazovat politiku pro potřebné, i kdybych měl jít proti vládě,“ prohlásil bojovně.

Do vlády se nehrne

Pak promluvil o svých ambicích. „Nemám ambice jít do vlády. O jiných funkcích se dá hovořit, ale to je zatím předčasné. Šel jsem do politiky s tím, že si finančně pohorším. Jestli se objevím v nějakých výborech, to už je věc strany, ne moje,“ uvedl.

„Já věřím, že i v Parlamentu se lze chovat slušně, že lze nekrást, že lze prosazovat věci, které jsou dobré pro občany. Politika se musí vrátit občanům. Proto nesouhlasím s prezidentem Klausem, který nedávno prohlásil, že je třeba vrátit politiku politikům,“ oponoval exprezidentovi.

Vítěz bere vše

A pustil se i do politologických úvah. „Já se domnívám, že by odbory neměly aktivně vstupovat do politiky. Ale nikdo by nikdy neměl odborům říkat, co mají dělat. Pokud se o to někdo pokouší, tak je to špatně. Pokud nebude většinový systém, tak se budeme vždycky dočkávat spletitých koalic, ve kterých se občan nevyzná. To se mně už dlouhodobě nelíbí. Já jsem pro ten anglosaský model, kdy vítěz bere vše. A pak ať mu to voliči spočítají,“ prohlásil Zavadil.

K církevním restitucím se příliš vyjadřovat nechtěl. Naznačil ale, že je k nim silně kritický. „Tak se mi zdá, že česká katolická církev je dnes trochu někde jinde než Vatikán. Revize restitucí je nutná,“ podotkl s tím, že je dosti pochybné, jak se v minulosti církev k majetkům vůbec dostala. Zmínil při tom i pronásledování čarodějnic.

Lidé na tom nejsou tak zle

Ke konci si postěžoval i na českou povahu. „My jsme národ švejků. To v nás je. Když se pískne, dost lidí jde do hospod, kde si stěžují, ale na náměstí nejdou. Lidé na tom ještě nejsou tak zle. Není to tak, aby lidé byli ochotni nasadit kůži a jít do střetu,“ řekl.

Zároveň je však proti radikálním řešením. „Nepřál bych si, aby byly odbory radikálnější. Radikalizace nikdy není dobrá. Já jsem spíš zastáncem jednání a my jsme zatím skutečně v těch protestech uspěli jen velmi málo. Nepřeji si žádné velké revolty, já bych byl radši, kdyby se všechno dalo řešit u těch stolů,“ dodal Zavadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…