Jsme v konfliktu s Ruskem, ať chceme, nebo ne. Tyto věci chtějí Američané po České republice, aby připravila pro boj NATO proti Rusku. Bývalý šéf U.S. Army v Evropě promluvil

05.04.2018 15:09

REPORTÁŽ Vysoká škola Cevro Institut uspořádala ve středu debatu na téma „USA a evropská bezpečnost“, kde promluvili bývalý velitel americké armády v Evropě generálporučík Frederick Benjamin „Ben“ Hodges a zástupce velitele Mnohonárodní divize NATO Sever-Východ a bývalý velitel Speciálních sil Armády ČR brigádní generál Karel Řehka. Akci moderoval exministr obrany Alexandr Vondra.

Jsme v konfliktu s Ruskem, ať chceme, nebo ne. Tyto věci chtějí Američané po České republice, aby připravila pro boj NATO proti Rusku. Bývalý šéf U.S. Army v Evropě promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příjezd amerického konvoje do kasáren v Praze Ruzyni. Přivítat ho přišly desítky lidí

Dle Hodgese je důležité odstrašování – tedy aby nepřítel věděl, že může být poražen či že jeho útok může mít pro něj velmi bolestivé následky. Tyto věci ho mají od útoku odradit. Rusko dle něj respektuje jenom sílu. Klíčová je podle něho rychlost reakce a odstrašení a snaha, aby Rusové věděli, že se jim útok nevyplatí.

Rusko podle něho chce delegitimizovat Evropskou unii a NATO a chce demonstrovat, že NATO není schopno ochránit své členy. Dnes se ale nejedná jen o klasickou válku, ale třeba kybernetické útoky, informační či ekonomickou válku. Hodges se podivoval kritikům Evropské unie v ČR s tím, že nám sem EU posílá dotace.

Česká republika je důležitá pro přesun vojsk do Polska a Litvy i Rumunska. Zmínil vitální citlivý úzký koridor Suwalki mezi Kaliningradskou oblastí patřící Rusku a Běloruskem, který spojuje Polsko, a tedy i další státy NATO s Pobaltím.

Dopravní infrastruktura v ČR není dostačující

Dopravní infrastruktura v ČR dle něj není dostačující – jedná se o dálnice, vlaky, mosty. Je třeba i postavit z východu na západ potrubí vedoucí palivo. Dle Hodgese jsou nutná cvičení – aby se zjistilo, co je třeba vylepšovat, a rovněž jako demonstrace připravenosti vůči Rusku. Dle něj si nikdo před lety nedokázal představit, že „Rusko napadne Ukrajinu“. Poděkoval ČR, že zavedla protiruské sankce. „Považovali jsme Rusy za přátele,“ řekl s tím, že západní armády se zabývaly terorismem v Afghánistánu. Pak dle něj přišla Gruzie, pak Ukrajina a Sýrie.

Při pohybu jednotek zmínil, že v ČR průjezd vojsk zdržovaly byrokratické procedury. Zmínil, že by bylo dobré udělat jakýsi „vojenský Schengen“ pro průjezd vojsk, tedy aby se jednotky NATO mohly volně pohybovat přes hranice. Je potřeba provádět cvičení, zda železnice a dálnice jsou připraveny na převoz tanků a techniky. Při jedné akci například převoz tanků trval šestkrát déle, než se čekalo.

Jednotná armáda EU

Též podpořil projekt PESCO, tedy budování společné evropské armády, kdy je dle něj neefektivní, když se dnes každá armáda vyzbrojuje sama rozdílnými systémy. PESCO dle něj není konkurentem NATO, ale je k němu komplementární.

Hodges řekl, že nyní je v Evropě zhruba třicet tisíc vojáků USA, což je velmi slabá přítomnost. Někteří diskutující z publika horovali pro přítomnost vojáků USA na českém území. „Jste si jisti, že by to obyvatelé ČR chtěli?“ namítnul. Američté občané a Kongres dle něj nemají příliš vůli posílat další vojáky do Evropy, i když přítomnost vojáků USA se posílí asi o tři tisíce mužů.

Rusko ovlivnilo volby v Německu, Itálii, Brexit...

Rusko dle něho ovlivňovalo a snaží se ovlivnit právní a politický systém v USA a napadat instituce Západu – to podle něj dělá i Čína nebo islámští extremisté. Dle něho je třeba věřit, že NATO a ČR sdílejí stejné hodnoty lidských práv a demokracie, ne „staré dobré časy komunismu“.

Dle něj Rusové jdou cestou dezinformací, ohrožení kybernetické bezpečnosti. Dle něho Rusové ovlivnili Brexit, volby v Německu a v Itálii.

Jsme v konfliktu s Ruskem, ať chceme, nebo ne

„Jsme v konfliktu s Ruskem, ať chceme, nebo ne,“ řekl na úvod generál Řehka, který velí Mnohonárodní divizi NATO Sever-Východ dislokované v Polsku. Dodal, že to není díky Bohu ozbrojený konflikt. Vztahy Západu s Ruskem jsou nehorší od skončení studené války. Dle něj nikdo nechce horkou fázi války – „ani my, ani oni“. Ale je potřeba brát celou věc vážně. Studenou válku lidé dle něj brali vážně a věděli, že by mohla skončit vzájemným zničením a koncem lidstva, dnes to tak vážně neberou. „My sledujeme je a oni nás,“ řekl.

Zatímco Západ se soustřeďoval, pokud jde o využití armády, na boj s terorismem, Rusko budovalo svou armádu. Být připraven dle něj znamená vyhnout se konfliktu.

Česká republika i NATO dle něj dnes podnikají konkrétní kroky. Čeští vojáci jsou zapojení do multinárodní divize North-East, 2. největší příspěvek do ní je právě ze strany ČR.

Západ má lepší hodnoty…

Pokud se hovoří o obraně, bývá nejvíce zmiňována armáda, ale dle něj je důležitá i otázka diplomacie, ekonomické připravenosti země, infrastruktury a připravenosti občanů. Rychlost je podle něj kruciální. Rusko nemůže čelit NATO, pokud bude NATO držet pohromadě.

Pokud jde o logistiku, připomněl, že během studené války tanky vážily kolem 40 tun, dnes je to 70 až osmdesát tun, což klade vyšší nároky na infrastrukturu. Cvičením lze i zjistit, kolik vlaků a zařízení je možno zajistit.

Podle Řehky je nejlepší pro boj s propagandou mít lepší narativ o hodnotách západního společenství a občanského uvědomění.

„Všichni víme, že po našich zádech pochodovaly německé boty i ruské boty. Nikdy americké. Některým lidem by se líbilo, aby po nás ruské boty pochodovaly. Těm to ale nevymluvíme,“ řekl Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…