Jste fíkus, parazit a dravec, spustil Zaorálek na Babiše. Každý den řeknete nějakou lež, přiletělo zpátky. Shrnuli jsme pro vás celý očekávaný duel

19.10.2017 21:48

Lubomír Zaorálek a Andrej Babiš. ČSSD versus ANO. Dva nesmiřitelní lídři, kteří spolu seděli čtyři roky ve vládě. Dnes, v předvečer voleb, se sešli s moderátorem Rayem Korantengem v Duelu TV Nova.

Jste fíkus, parazit a dravec, spustil Zaorálek na Babiše. Každý den řeknete nějakou lež, přiletělo zpátky. Shrnuli jsme pro vás celý očekávaný duel
Foto: Reprofoto NOVA
Popisek: Lubomír Zaorálek, Andrej Babiš a poslední předvolební debata

Úvodem se Babiš vyjádřil ke svému výroku, že v případě, že se stane premiérem, po čtyřech letech odejde z politiky. „Já jsem to prohlásil proto, abych oslovil občany, aby mi dali šanci, abych mohl sestavit vládu. Pokud bych se stal premiérem, pracoval bych maximálně pro občany. A jinak, než jsou dosud zvyklí,“ řekl Babiš.

Zaorálek pak hovořil o triumvirátu v čele ČSSD. „Nepřipadá mi to nejasné. ČSSD není strana jednoho muže. Když se s někým něco stane, může být třeba člověk trestně stíhaný, tak v sociální demokracii je člověk nahraditelný. Já jsem měl svůj úkol, který jsem se snažil splnit co nejlépe. Myslím si, že strana se rozhodla dobře a jednoznačně se semkla,“ řekl Zaorálek. 

Babiš pak následně vyloučil, že by ANO bylo stranou jednoho muže. „To je klišé. Jsme hnutí, které má stanovy,“ sdělil Babiš, jenž následně pochválil krajské organizace, hejtmany. „U nás je plno lidí, kteří by mě plně nahradili. Nikdy jsem nezasahoval do kandidátek. A to, že jsem měl to právo? Ostatní strany to také dělají, my to řekli transparentně,“ podotkl Babiš. 

„Chci připomenout, že ten program, za který kandiduji, jsem nedával dohromady sám, ale dávali jsme jej dohromady společně. Sociální demokracie je sázka na jistotu. Ta témata, která tam jsou, jsou naše témata, která hlásáme dlouho,“ podotkl Zaorálek a začal útočit, když Babiše označil fíkusem, parazitem a dravcem likvidujícím druhé. „Ať pan Zaorálek ukáže, co udělal za 27 let své kariéry,“ zareagoval Babiš a vyzdvihl své úspěchy. 

Repro foto: Hans Štembera

Když se pak Koranteng zeptal na to, koho Babiš považuje za své potenciální koaliční partnery, Babiš odpověděl: „My už jsme slyšeli, že je sestavená nová vláda pod vedením pana Bělobrádka, pan Kalousek bude ministrem financí. Mám obavu, že skončíme jako v Hradci Králové v krajských volbách.“ Následně pochválil opět svůj program.

Zaorálek pak sdělil, že pro ČSSD není přijatelná koaliční spolupráce s SPD. „My půjdeme s tím, kdo bude souhlasit s hlavními principy našeho programu,“ dodal. „Mrzí mě, že pan Zaorálek dělá kampaň tak, že každý den říká lež,“ zareagoval pak Babiš, jenž si případně umí představit být s ČSSD ve vládě. Zaorálek si však neumí představit být ve vládě s trestně stíhaným premiérem.

„S trestním stíháním na krku se politika dělat nedá,“ zareagoval Zaorálek. „To trestní stíhání je účelové,“ sdělil Babiš emotivně.

Nízké mzdy? Zaorálek chce zvyšovat minimální mzdu

Prvním tematickým blokem diskuse pak bylo hospodářství. „Za naší vlády se blížíme průměrné mzdě 30 tisíc. Učitelé, hasiči, vojáci, všichni dostali navýšeno na mzdách o 30 %. To jsou navýšené výsledky. Máme nejnižší nezaměstnanost v Evropě. Chceme také navyšovat platy v sociální sféře a také v kultuře. Budeme mít poprvé přebytkový důchodový účet,“ vyprávěl o hospodářství Babiš.

„Máme tady prosperitu, to je dobře. V celé řadě oblastí jsou tady však velmi nízké mzdy. Chceme zvyšovat minimální mzdu, snížíme daně malým a středním firmám, zvýšíme daně velkým firmám,“ rozprávěl Zaorálek, jenž má v úmyslu také podporovat odbory. 

Řeč pak přišla na máslo, kdy Babiš uvedl cenu másla jako 57 korun. Kilogramový bochník chleba stojí podle Zaorálka 28 korun. „Jestli stojí máslo 60 korun, tak by mě zajímalo, kolik na tom pan Babiš trhne. Vyrábějí ho u něj v Hlinsku,“ zaútočil Zaorálek. „Tohle blábolení se nedá poslouchat. A to takhle blábolí už 27 let,“ rozčílil se Babiš. „Máte máslo na hlavě,“ oponoval Zaorálek. „Máslo na hlavě má vaše strana, která má prsty v klientelismu a korupci,“ odvětil Babiš za marného uklidňování Korantenga. 

Ke korupci se pak přešlo jako k dalšímu tématu. „My jsme protikorupční hnutí. A kdybychom tady mluvili o korupci v ČSSD, tak to bude delší seriál než Ordinace v růžové zahradě,“ poukázal Babiš na resort školství, ČEZ a další kauzy. 

Repro foto: Hans Štembera

„Ryba smrdí od hlavy. Když je někdo trestně stíhaný, nemůže usilovat o tak vysokou funkci. To je špatný příklad,“ poukazoval následně Zaorálek a útočil na Čapí hnízdo. „S korupcí se opravdu nedá bojovat, když ryba smrdí od hlavy,“ zopakoval. „Pan Zaorálek brutálně lže. Čapí hnízdo není žádné rodinné sídlo,“ hovořil Babiš s tím, že stavba pomohla celému regionu. 

Když se pak hovořilo o zajišťovacích příkazech, Zaorálek se rozlítil. „Jste jako buldozer, co jste zničil rodiny,“ láteřil Zaorálek. „To je hrozná lež,“ dodal Babiš. 

Pracují tu otroci, burácel Zaorálek

Následný střet pak byl kvůli dovážení zahraničních pracovníků. „Pan Babiš mě neustále nutí, abych přivážel zahraniční pracovníky,“ vytáhl následně Zaorálek rozsudek, že se v Babišových Vodňanských drůbežárnách zaměstnávají ilegální zaměstnanci. „Je to součástí práce organizovaných mafií. Pracují tu otroci,“ předal Zaorálek Babišovi rozsudky. „To je další sprostá lež. Já vím, že pan Chovanec permanentně posílal cizineckou policii do Vodňanské drůbeže,“ láteřil Babiš.

„Já dostávám na stůl, abych podepisoval šičky z Mongolska a z Východu, kdy tady dělají za minimální mzdy a naše šičky dělají v Lidlu,“ sdělil Zaorálek. „Jako kdyby se nám chtělo předvádět, že se dá za ty peníze vyžít. Tenhle tlak na dovoz otrocké síly je něco, co ekonomice nepomůže,“ řekl Zaorálek.

„Pokud ve zdravotnictví chybějí lékaři a vezmou se z Ukrajiny. ČSSD špatně řídí ministerstvo práce a sociálních věcí. Kdo všechno dělá načerno?“ burácel dále Babiš a poukazoval na lidi, kteří si nadělají děti, aby nemuseli do práce.

Zdravotnictví. Téma, o němž začal hovořit Zaorálek. „Podle mého názoru je na velice slušné úrovni,“ sdělil. „Pokud byl v čele resortu ministr zdravotnictví, který byl stíhán za nákup předražených věcí, tak to o něčem svědčí. Nikdo nikdy pořádně resort neřídil,“ dodal Babiš s tím, že do zdravotnictví teče dost peněz, ale je třeba, aby resort řídil někdo, kdo by byl schopen ušetřit. „Problém je, že starší doktoři odcházejí do zahraničí,“ řekl. Koranteng se následně snažil z obou kandidátů vypáčit vše k důchodové reformě. 

Chceme zastavit nelegální migraci, zdůraznil Babiš

Závěrečným tématem pak bylo téma migrační krize a Evropské unie. „Neakceptujeme kvóty. Chceme zastavit nelegální migraci. Ale do Evropy. Chceme, abychom měli premiéra, který řekne Merkelové a Macronovi, že řešení migrační krize je mimo Evropu. Řešením pašeráků a situace v Sýrii, Libyi. Ale proč nejsme aktivní? Proto, že máme premiéra, jenž neumí anglicky,“ zaútočil Babiš na premiéra za ČSSD Sobotku. 

Repro foto: Hans Štembera

„Kvóty nebudou. To mohu garantovat a slíbit. Vy tady pořád mluvíte o premiérovi, který nefungoval. Ale Česká republika reagovala naprosto dokonale. Ta vláda fungovala. Proč to nepřiznáte?“ láteřil Zaorálek. „To, že je tady dnes bezpečno, souvisí s tím, že vláda fungovala. Jednoznačný postoj ohledně kvót zřejmě pan Babiš úplně zapomněl,“ dodal Zaorálek. 

Babiš pak zdůraznil, že rozhodně nechce euro. Zaorálek k tomu dodal, že ke vstupu do eurozóny nás v současné době nikdo nenutí. 

A proč je důležité být součástí Evropské unie? „ČSSD se domluvila se Slovenskem a otevřeli jsme otázku toho, že nechceme být odpadkovým košem v oblasti potravin,“ začal s odpovědí Zaorálek. „Nechceme být odpadkový koš v Evropě. Chceme být v Evropě. Kdybychom tam nebyli, tak nám o 40 % klesne životní úroveň,“ dodal. Babiš se však rozčílil, že ČSSD nepředvedla v Evropské unii žádný návrh, například v rámci migrační krize.

„Na Evropskou unii musejí mít zásadní vliv premiéři a prezidenti. Nechci žádnou další integraci, nechci, aby EU řešila, jestli pomazánkové máslo ano, nebo ne. Máme být v Evropě aktivní,“ zmínil.

Anketa

Chcete Andreje Babiše za premiéra?

52%
48%
hlasovalo: 18346 lidí
Zaorálek pak podotkl, že nevěří novým velkým institucím, které vznikají. „Když vidím, že jsou díry mezi Východem a Západem, tak to máme dělat – sbližovat se,“ podotkl k reformování Evropské unie. Zaorálek následně i hájil aktivitu vlády v Evropské unii.  

Pro Czexit Babiš není, láteřil však, že je nutné mít schopného premiéra hájícího české zájmy v Evropské unii. „Pan Zaorálek neprosadil vůbec nic,“ řekl Babiš. „Ježíšikriste,“ řekl Zaorálek. K otázce referenda pak uvedl, že podle něj není potřeba na tuto otázku, jež byla již jednou odpovězená, znovu odpovídat. 

Další otázka pak směřovala k prezidentu Miloši Zemanovi a podpoře v prezidentských volbách. „My jsme si řekli, že nebudeme mluvit o otázkách jiných než o volbách do sněmovny. Takže ani já dnes to neřeknu,“ sdělil Zaorálek. Téma prezidentských voleb není zásadní v současné době ani pro Babiše. Vyjádří se k němu po volbách do Poslanecké sněmovny. 

A co nejvíce vystihuje Babiše podle Zaorálka? „Je to dravec, který likviduje konkurenci,“ podotkl Zaorálek. „Pan Zaorálek je 27 let v politice. On skvěle mluví, dokáže mluvit o všem. A teď v rámci kampaně se změnil a začal brutálně lhát,“ charakterizoval pak Babiš Zaorálka.

„Vážené dámy, vážení pánové. Čekají nás strašně důležité volby. Nic není rozhodnuto. Přijďte k volbám a dejte nám maximum hlasů, aby se nestalo to co v krajských volbách,“ řekl Babiš v poslední větě, jenž chce narušit vládnutí korupčně-klientelistických vlád. Slíbil, že hnutí by bylo aktivní v Evropě. „Podpořte nás. Teď, nebo nikdy,“ uzavřel.

Sociální demokracie udělá vše pro zvýšení platů, slíbil pak Zaorálek. „Sociální demokracie je jediná strana v této zemi, která nebude rozdělovat společnost,“ uzavřel pak Zaorálek. Koranteng pak již jen poznamenal, že oba muži i v reklamních předělech působili nesmiřitelně.

O odvysílání předvolebního duelu se rozhodovalo dnes u pražského městského soudu. Ten zamítl žalobu Pirátů, kteří chtěli odvysílání pořadu zabránit. Piráti mínili, že televizní stanice by měla poskytnout prostor také zástupcům dalších stran. Podle soudu však žaloba byla nedůvodná, protože program ještě nebyl odvysílán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…