Jurečka: Babišovo snížení DPH na elektřinu lidem nepomohlo

23.12.2021 12:32

Ačkoli byl Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve vládě někdejšího sociálního demokrata Bohuslava Sobotky ministrem zemědělství, věří, že zvládne i resort práce a sociálních věcí, který dostal na starost v nové vládě Petra Fialy (ODS). Slíbil pomoc lidem a firmám zasaženým energetickou krizí. Tvrdě se přitom opřel do minulé vlády Andreje Babiše. Promluvil také o zaměstnávání seniorů a bydlení pro mladé lidi.

Jurečka: Babišovo snížení DPH na elektřinu lidem nepomohlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr zemědělství Marian Jurečka

V rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že je připraven pomoci lidem zasaženým krachem několika dodavatelů energie a energetickou krizí.  

„Jednáme o tom na expertní úrovni s lidmi, kteří tady tvořili pracovní skupinu, i se členy vlády, kteří dostali na prvním jednání mandát, aby se této problematice věnovali intenzivně. Kromě mě jsou to ministři průmyslu a obchodu, životního prostředí a financí. Já řešení spatřuji v tom, že musíme společně najít opatření, které bude pomocnou rukou pro domácnosti a zároveň pro živnostníky a firmy, což je přesah, který musí řešit Ministerstvo průmyslu a obchodu, a musíme hledat pomoc na úrovni EU a státního rozpočtu. Z hlediska pomoci lidem budeme chtít v řádu dnů udělat legislativní úpravy tak, abychom dokázali modifikovat a zvýšit limity v rámci příspěvku na bydlení a abychom metodicky dokázali upravit i pravidla pro mimořádnou okamžitou pomoc. Aby tam, kde nebude stačit pomoc v rámci příspěvku na bydlení a zvýšení normativů, jsme to byli schopni doplnit touto pomocí. K tomu musíme ještě udělat technické změny, abychom v rámci úřadu práce byli schopni nápor, který přijde v prvním kvartále, zpracovat a vyplácet rychle v řádu dnů,“ uvedl Jurečka.

Konkrétní návrh dalšího postupu prý Jurečka přinese na vládu ještě do konce prosince a věří, že ho poslanci ve Sněmovně projednají tak, aby ještě v lednu nabyl účinnosti.

Minulá vláda Andreje Babiše postupovala tak, že na listopad a prosince snížila DPH u energií na nulu, ale podle Jurečky tím lidem fakticky nepomohla a jen ještě zhoršila situaci ve státních financích. Její nápad snížit DPH u energií na celý příští rok by státní rozpočet připravil o desítky miliard a firmám ani domácnostem moc nepomůže.

„Upřímně, živnostníkům a firmám to nepomůže vůbec, většina z nich jsou plátci DPH. Teď budu s ministrem průmyslu a obchodu řešit situaci, na kterou mě upozorňují pekaři, kteří jsou závislí především na plynu. Také pro sklárny je to extrémně složitá situace, a pokud jim ministerstvo průmyslu nebude schopno pomoci v řádu jednoho dvou měsíců, bude to pro ně znamenat přerušení nebo ukončení výroby a propouštění lidí. Tady by DPH nepomohlo vůbec a zelený bonus jen částečně,“ řekl Jurečka.

Zdůraznil, že hodlá dodržet svůj předvolební slib, že se Fialova vláda nebude chovat asociálně.

„To byl slib, který beru osobně velmi vážně. Na jedné straně jsem si vědom toho, že nemůžeme žít na dluh, musíme zadlužení snižovat. Nikdo nechce, aby současné výdaje platily naše děti a vnoučata. Na druhou stranu tady je extrémní situace, která zde dlouhé roky nebyla – kombinace covidové krize a jejích dopadů a teď energetické. Na to vláda prostě musí reagovat. Musí mít lidskou a adresnou sociální politiku,“ zdůraznil šéf lidovců s tím, že si o tom dokáže rozumě promluvit s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.

Přislíbil také, že vláda Petra Fialy bude řešit důchodovou reformu. Jurečka v tomto směru hodlá navázat na práci exministryně Jany Maláčové (ČSSD), která prosazovala základní důchod pro všechny a narovnání výše důchodů mezi muži a ženami. Jurečka by byl také rád, aby senioři zůstali na pracovním trhu co nejdéle, pokud jim to zdraví a jejich situace dovolí.  

Stejně tak prý vláda nezapomene ani na mladé lidi a na otázky bydlení. I tyto věci hodlá řešit. Jurečka tady hodlá spolupracovat s Ministrem pro místní rozvoj a předsedou Pirátů Ivanem Bartošem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…