Jurečka si zjistí, jaké obory vydělávají. Podle toho se rozhodne, komu napálí daně

28.06.2022 17:18

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby Ministerstvo financí předložilo analýzu, kterým odvětvím se aktuálně daří. Na základě dat lze podle něj uvažovat o sektorové dani, byl by rád, pokud by byla zavedena na omezenou dobu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. A právě jeho slova přinesla mnohé reakce na sociální síti.

Jurečka si zjistí, jaké obory vydělávají. Podle toho se rozhodne, komu napálí daně
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marian Jurečka, místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí

Čtyři koaliční strany podle nedělního vyjádření jejich představitelů pro Českou televizi připouštějí zavedení speciální daně pro energetické firmy, které vyrábějí elektřinu z uhlí a jádra. Piráti a hnutí STAN by měli návrh předložit na příštím jednání koaliční rady. TOP 09 a lidovci se chtějí bavit o podobě daně. Spíše skeptická je zatím pouze nejsilnější vládní strana, ODS. Speciální daň z příjmů by byla ve výši 25 procent. „Debata se vede. Jsme si vědomi toho, že s příchodem války na Ukrajině nejsme schopni zvládnout konsolidaci veřejných rozpočtů jen u výdajové stránky,“ řekl Jurečka. „Bavíme se o tom, kde najít dodatečné příjmy. Můžeme to nazývat pojmem sektorová nebo válečná daň,“ doplnil.

Resort financí by podle něj měl připravit analýzu toho, kterým odvětvím se aktuálně daří a která při válečném konfliktu vydělávají například více než v minulosti. Zmínil, že výrazně vydělávají například společnosti v oblasti energií. Zároveň by byl rád, kdyby případná sektorová daň byla zavedena jen dočasně.

„A pak že se ČSSD a komunisté nedostali do Parlamentu...,“ okomentoval Jurečkův návrh Pete Mitchell.

„Podle mě by tak obecně bylo výrazně lepší, kdyby se lidi přestali srát do toho, jestli náhodou nemá soused zelenější trávu,“ podotkl Honza Provazník.

„Tohle je fakt bizár,“ dodává Lukáš Hlobil.

„Já jenom hlásím, že my už máme jako tip zmrzlináře, nanukáře, prodejce chlazených nápojů, komplet e-commerce a ono se ještě něco najde, od zítra navrhneme deštníkáře,“ zmínil David Rajmont.

„My máme rekordní počet přihlášek na některých našich školách. Dostaneme sektorovou daň?“ ptá se Ondřej Kania.

„On se Marian Jurečka a kolektiv postarají, aby soudruzi podnikatelé nevydělávali až příliš. Oni si to soudruzi pohlídají a dohlédnou na to,“ zmínil Marek Šnobr.

„Vzpomínáte, jak SPOLU slibovalo nezvyšování daní? Vlk taky sliboval. (Tohle kupodivu není kritika vyšších daní, jen lživých politiků),“ zmínil uživatel Tomáš Guth Jarkovský.

„Bože, zlatý Babiš!“ píše Marek Šimon.

„Na toto téma chci říct jediné: nejlepší daňový systém je takový, který se dlouhodobě vůbec nemění,“ podotkl Daniel Gladiš.

„Sektorová daň není pouze krádež úspěšným podnikatelům, ale také hrozbou odlivu zahraničního kapitálu a další zbytečné zatížení už tak komplexního daňového systému, ve kterém se leckdy ani daňoví poradci nevyznají. Od této vlády jsem čekal více,“ píše Marek Klucka.

„Lidi ovládající jednoduchou matematiku: Uhm, to nějak nevychází, ty rozpočty, budou se muset najít další příjmy, jinak tu budou gigantické schodky. Spolu koalice fans: Ale neeee, ti hloupí levičáci chtějí zvyšovat daně!!!!“ píše Ondřej Šmída.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…