K vzteku. Takhle levné maso, mléko, máslo. Pro Poláky. Vy platíte mnohem víc

10.02.2022 17:42 | Ze sítí

Jak je to s údajně mnohem levnějšími polskými potravinami v praxi? Porovnání si může snadno a rychle udělat každý z Vás z tepla domova, není třeba nikam jezdit. Jenže až se na cenové rozdíly podíváte, mnozí z vás ještě rádi vyjedou. Zatímco chleba a mléko vyjdou zhruba stejně, v polských obchodech ušetříte velké peníze třeba na másle a na smetaně, obrovské rozdíly jsou v cenách masa. Do velké míry je to způsobeno nedávným krokem polské vlády, která na půl roku zrušila DPH u základních potravin.

K vzteku. Takhle levné maso, mléko, máslo. Pro Poláky. Vy platíte mnohem víc
Foto: Petr Sedláček
Popisek: Ceny potravin v Polsku

Anketa

Je dnešní situace Ukrajiny stejná jako situace Československa roku 1938?

hlasovalo: 48687 lidí
Polská vláda se snaží občanům v době narůstající inflace pomoci snížením jednotlivých daní, například DPH u základních potravin. Do této kategorie patří třeba chléb, maso nebo mléko a mléčné výrobky, ale také džusy a cereální výrobky. Česká koruna navíc v poslední době posiluje, což se o polském zlotém říct nedá. To ale bude dělat nákupy v Polsku pro Čechy lákavější. Rozhodli jsme se proto podívat, jaké jsou cenové rozdíly v praxi. Takový průzkum si může udělat každý človek i „od stolu“, a to srovnáním cen ve velkých řetězcích, které svou nabídku publikují on-line a umožňují nákupy na dálku. My proto budeme srovnávat ceny inzerované polským řetězcem Carrefour a nabídkou českého Tesca. Mimochodem, když v roce 2006 Carrefour opouštěl český trh, své prodejny zanechal právě Tescu.

Jednou ze základních potravin je bezesporu chléb. Nejlevnějším kouskem v nabídce českého obchodu je půlka konzumního chleba s cenou 15,90. Krájenou Šumavu 600 g pořídíte za 17,90 a nejmenší bochník o váze 500 g za stejnou cenu.

Polský obchod nabízí podstatně užší sortiment chlebů, nicméně cenově je na tom podobně – zákazník si může koupit krájený konzumní chléb o váze 500 g za 3,49 zloté, v přepočtu zhruba 18,70 korun. Cenově tedy chléb vychází lépe v Česku. Nutno ovšem dodat, že Češi jsou na pečivo zatíženější než Poláci, což se odráží právě i v ceně a v šíři sortimentu.

Zajímavá je situace u masa. Kuřecí játra v českém obchodě stojí 40 korun za půlkilové balení a 80 za kilo, cena je v době psaní článku totožná pro „vaničková“ i volná játra. Polský prodejce nabízí půl kila za 6 zlotých, v přepočtu 32,20 korun, kilo pak stojí 64,40.

 

U regálů s mlékem je situace vyrovnanější. Nyní si sice mohou levnější plnotučné mléko pořídit Češi, a to konkrétně jihočeské za 13,90, ale to je jen díky akci. „Běžná cena 21,90,“ hlásá popisek. Český prodejce má v nabídce ještě polotučné mléko privátní značky se standardní cenou 15,90. Poláci mají mléka s odlišnou tučností, dvouprocentní se dá pořídit za 3,19 zlotých, to je 17,14 korun.

Plnotučné mléko od privátní značky si Češi koupí za 17,90, Poláka by obdobný výrobek vyšel na 3,29 zlotých, to je 17,70. Poláci mají také levnější bezlaktózové varianty.

U másel se musíme opět poprat s kulturními rozdíly. Zatímco v Česku je nejběžnější velikostí čtvrtka, Poláci kupují dvousetgramová balení. Na webu českého prodejce lze nyní koupit v akci jihočeské máslo za 46,90, to je 187,60 za kilogram. Běžná cena je ovšem 56,90, tedy na kilo 227,60. Dlouhodobě nejlevnější variantou je tak neznačkové máslo za 49,90 za čtvrtku, tedy 199,60 za kilo. Poláci si dvousetgramové máslo mohou pořídit od 6,19 zlotých, což dělá 33,30. V přepočtu na kilogram je to pak 166,50. Rozdíl v běžných cenách je tedy na kile másla už znatelných 33 korun.

Za povšimnutí stojí i fakt, že Poláci si mohou za stejnou cenu koupit i bezlaktózovou verzi, přičemž se nejedná o žádné akční ceny, nýbrž o zcela běžnou nabídku. O 40 haléřů méně, tedy 32,90, by zaplatil zákazník v českém obchodě. Jenomže by dostal jen poloviční máslo (125 gr.) a navíc jde o akční cenu.

Mnohem větší parádu se svými penězi nadělají Poláci při tvorbě dezertů nebo polévek. Dvousetgramovou 12% smetanu v českém obchodě pořídíte nejlevněji za 14,90 korun, v polském ale za 1,79 zlotého, což je jen 9,60 korun. Rozdíl na kilogramu je propastný, v ČR 69,50 korun a v Polsku 48 korun.

U smetany třicítky vychází poměr o něco lépe, když česká stojí 21,90 za 200 gramů a polská 3,19 zlotých, v přepočtu 17,17 korun. Na kile ale i tak v Česku zaplatíte zhruba o 25 korun více.

V čem jsou si nyní Češi a Poláci rovni, je cena mletého masa. Za kilo v českém obchodě chtějí 129,80, v polském po přepočtu 127,70. V případě baleného masa je ale situace diametrálně odlišná.

U kuřecích prsních řízků v Česku za kilo zaplatíte 169,90, v Polsku jen 113 korun.

Celé kuře si český zákazník může koupit za 50 korun za kilo, ten polský za ně dá v přepočtu 44,60 korun. Blízkost cen je ale dána faktem, že to české je v akci, normálně by stálo 70 korun.

Křiklavý je i rozdíl v případě vepřové kýty. Srovnání normálních cen za kilo – Česko 159,90 korun, Polsko v přepočtu 102,60. Češi ale nyní mohou nakupovat v akci za 79,90 korun za kilo. Pokud byste kýtu chtěli zabalenou a rovnou nakrájenou na plátky, v Česku zaplatíte za kilo 174,83 korun, v Polsku v přepočtu 115,53 korun. Z těchto cen je patrné, že pokud si český zákazník udělá za hranicemi větší nákup a spojí ho s dotankováním pohonných hmot (které jsou levnější až o 10 korun na litr) nebo rovnou s rodinným výletem třeba na polskou stranu Jizerských hor, rozhodně neprohloupí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…