Kalousek k Rakušanovi: Kdyby byl Vítek opravdu ministr, toto by chápal

30.08.2022 12:41 | Ze sítí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v rozhovoru pro Deník N naznačil, že debata kolem ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Mlejnka může být jen zpravodajskou hrou a jedním z jejich cílů může být dostat Rakušana z funkce ministra. Předseda STAN je přesvědčen, že až příliš mnoha lidem ve své současné pozici vadí. Miroslav Kalousek za taková slova Rakušanovi vynadal.

Kalousek k Rakušanovi: Kdyby byl Vítek opravdu ministr, toto by chápal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v rozhovoru pro Deník N poznamenal, že Petra Mlejnka do čela Úřadu pro zahraniční styky a informace, do této civilní rozvědky působící vně českého státu, jmenoval záměrně. Hledal prý člověka, který stál mimo různé „partičky“ a který by vtiskl této civilní rozvědce nový směr. A současně ji po osmi letech různých rozporů stabilizoval. Rakušan je přesvědčen, že právě toto Mlejnek dokáže.

Pokud jde o výzvy, aby Mlejnka vyměnil, protože se tento muž ještě jako civilní osoba obchodně stýkal s Michalem Redlem z korupční kauzy Dozimetr, Rakušan má za to, že může jít o zpravodajskou hru a jejím cílem může prý být i on sám v pozici ministra vnitra.

„Přece musíme vnímat, že ta situace může být i jinak. Že Petr Mlejnek nastoupil do služby, kde se mnoha lidem nelíbí. Že ministerstvo vnitra zahájilo ve třech institucích personální změny, které vedou k roztrhání starších vlivových struktur. Já vycházím jen z informací, které ke mně smějí doputovat. A v případě Petra Mlejnka to může být velká hra, která se ve svém důsledku ukáže až později v čase, a já to považuji za pravděpodobné. Protitlaky, abych nepůsobil na ministerstvu vnitra, jsou obrovské. Střílí se na mě,“ pravil Rakušan.

Ale pokud by Mlejnek nezískal prověrku na nejvyšší stupeň, v pozici ředitele této civilní rozvědky skončí. Jinak k tomu však Rakušan nevidí důvod, protože Mlejnka považuje za jasně prozápadně orientovaného člověka, který si je dobře vědom toho, že pokud nám dnes z nějaké strany něco hrozí, tak je to ze strany Číny a Ruska.

Jenže když si tohle přečetl řadový člen TOP 09 Miroslav Kalousek, neudržel se a napsal na Twitteru pár slov.

„Tohle už hraničí s paranoiou. Kromě opozice nikdo nechce, aby Vít Rakušan nebyl ministr. Každý příčetný člověk by si ale přál, aby šéfem rozvědky nebyl podnikatelský šíbr z polosvěta bez prověrky na PT. Kdyby byl Vítek opravdu ministr, tak by to chápal,“ prohlásil Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…