Kalousek kritizuje kontroly na hranicích okresů: Mrháme zdroji, máme vládu tupců

02.03.2021 20:25

Bývalý poslanec a člen TOP 09 Miroslav Kalousek se rozčiluje nad opatřením vlády proti šíření koronaviru týkajícím se omezení pohybu osob, postrádajícím podle něj smysl a efektivnost. Členy vlády neváhal na sociální síti Facebook označit za „tupce“.

Kalousek kritizuje kontroly na hranicích okresů: Mrháme zdroji, máme vládu tupců
Foto: Repro ČT24
Popisek: Exposlanec Miroslav Kalousek (TOP09)

Kabinet v pondělí rozhodl o nasazení až 5 000 vojáků a 300 celníků na pomoc policii v souvislosti s epidemií koronaviru. Za úkol budou mít vypomáhat policii při bezpečnostních kontrolách zpřísněných protiepidemických opatření, která platí ode dneška.

Od úterý se do kontrol zatím zapojí 3 834 vojáků a 270 celníků. Z mnoha různých stran se ozývá kritika, že vojáci by měli raději pomáhat v nemocnicích. Mnoha lidem, kteří se k situaci vyjadřují v české internetové obci, přijdou opatření nesmyslná. Někteří například zdůrazňují, že mají bydlení na hranici obce a musejí mnohdy cestovat například na poštu větší dálku, než kdyby jeli do jiného okresu. Další zase uvádějí, že si často chodili zaběhat na opuštěná místa ve vedlejším okresu, zatímco po jejich uzavření se nyní míjejí s desítkami lidí na jedné stezce frekventované jako na Václavském náměstí.

Své k situaci řekl i Miroslav Kalousek, který neočekává, že by se díky těmto opatřením epidemiologická situace výrazně zlepšila, ba naopak.

„Třicet tisíc chlapů hlídá od půlnoci hranice okresů. Největší akce ozbrojených sil v historii ČR proti občanům vlastního státu. Statisíce lidí budou přitom denně v přecpaných vozech veřejné dopravy legálně cestovat za prací,“ píše ve svém komentáři.

„Pandemie tak bude sílit dál. Na hranicích okresů jenom promrháme zdroje a zvýšíme naštvanost lidí. Máme vládu tupců...,“ konstatoval exposlanec závěrem.

Kontroly na silnicích byly v pondělí namátkové a policejní mluvčí shodně uvádějí, že v prvních dnech budou policisté shovívaví, od středy by případně incidenty měli řešit důrazně.

Přispěvatelé do diskuse ve většině s Kalouskem souhlasili.

„Tuto akci udělat během čtyř dní není problém, ale rozvézt a naočkovat vakcínami i po měsících stále problém je. Tohle je ubohost šaška agroferáckýho...,“ napsal ve své reakci Petr Hervy.

O tom, že vláda měla tyto posily vyučit v očkovací strategii, hovořil i komentující Kamil Mulinow. „Kdyby to alespoň bylo spojeno s plošným očkováním jako v Izraeli, neřeknu ani popel a dává mi to smysl. Takhle je to ale úplná nekoncepční chujovina, a ještě k tomu se plýtvá zdroji a prostředky, které jsou zapotřebí jinde. Občas mám pocit, že tuhle zemi chce někdo zničit naprosto cíleně,“ soudí.

Jiní zmiňovali popírající vyjádření vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). „Rudý Svetr lhal? Když se policejně zavřely tři okresy v pohraničí, tak na dotaz, zda taky zavřou i jiné okresy, odpověděl, že na to nemá dost policistů. Kde se najednou vzali? Nakoupil uniformy pro kuřata z Vodňan?“ rýpl si Denis Martaus.

Tomáš Pytlík ke Kalouskovi podotkl, že současný stav je i zásluhou opozice. „Jen bych rád připomněl, že opozice včetně TOP 09 vyzvala vládu k tomu, aby vyhlásila nouzový stav, ačkoliv jste věděli, co přijde. Opozice v ten okamžik přestala být opozicí a je spoluzodpovědná za tento nouzový stav. A ohánět se tím, že jste pro něj nehlasovali, ale jenom vládu vyzvali k jeho vyhlášení, je čistý alibismus,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…