Kalousek nařčen u Jílkové: Za peníze lidí pomáhá TOPce

30.09.2011 4:31

Čtvrteční debata v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo se točila kolem komunální politiky, konkrétně kolem rozpočtů jednotlivých měst, které by si vláda pod taktovkou ministra financí Miroslava Kalouska přála upravit podle velikosti. Tratit by na tom měla největší česká města, naopak malé obce by si polepšily.

Kalousek nařčen u Jílkové: Za peníze lidí pomáhá TOPce

"Čtyři největší města vytvářejí bohatství země," zastával se Prahy, Brna, Ostravy a Plzně ostravský primátor z ČSSD Petr Kajnar. "Celkem 60 procent inkasa vytvářejí tato města. Navíc platí i za občany jiných obcí, kteří tam jezdí studovat, za prací nebo za kulturou. Do velkých měst se také stahuje kriminalita ze všech okolních obcí, tudíž i tamní policie je vytíženější."

Největší zastánce návrhu ministra Kalouska, jeho stranický kolega Petr Gazdík argumentoval tím, že je rozdíl peněz spadajících na občana mezi velkými městy a těmi nejmenšími obcemi až 4,5násobný. A být by prý měl trojnásobný maximálně. Tak to podle něj běžně chodí v evropských metropolích. Například ve Vídni.

"Nechť malá města dostanou přidáno," kývl Kajnar. "Ale ne na úkor velkých měst."

14 krajů na tak malou zemi je světový unikát

Podle senátora a dlouholetého primátora Teplic Jaroslava Kubery by se peníze mohly vzít například ze zjednodušení územního vymezení České republiky. To je totiž prý nesmyslně složité.

"Hlavní příčinou téhle situace je 6 200 obcí se samostatnou samosprávou," řekl Kubera. "Těch máme skoro nejvíc v Evropě. Taky máme 14 krajů. Na tak malém území to je světový unikát. Obce navíc vykonávají i úkony státní správy, které jim stát neplatí." Kdyby se v uspořádání území a úředních úkonů udělal pořádek, ušetřilo by se dost na to, aby se velkým městům nemuselo brát.

Nějaké prostředky do státní kasy by mohlo přinést i zdanění vína. "To málokdo ví, ale sazba na víno je nulová," podotkl Kubera. "Koruna dvě na láhev by přitom nikoho nezabila a v pokladně by hned byly peníze." Pivo zdaněné je.

Ve městech ODS a ČSSD by všechno zdražilo. Kalousek to dělá kvůli TOP 09

Kdyby vláda sebrala část prostředků velkým městům, znamenalo by to, že by si je města musela dorovnat od občanů. "To by byla pro velká města neskutečně těžká situace. Pro občany by to znamenalo například to, že by Praha nebo Ostrava musely zdražit vstupy do divadla," udal Kubera příklad jednoho z následků škrtací politiky v rozpočtech velkých měst.

"Vnímám to jako útok TOP 09 na velká města, kde mají koalice ČSSD a ODS," zdůraznil primátor Kajnar, že chápe návrh ministerstva financí jako součást předvolební kampaně. "Ministr Kalousek tak jen využívá státní kasy k prosazování vlastní strany."

To Gazdík striktně popřel. Je ochoten prý jednat o alternativních návrzích. Jeden takový předložila ODS, podle Gazdíka ale není z návrhu patrné, kde by na své plány strana vzala peníze. "Když mi tady pan senátor Kubera řekne, kde ty peníze vezme a skutečně někde vzít půjdou, pak já na návrh ODS nemám problém kývnout," řekl šéf poslanců TOP 09.

Kromě politiků se čtvrteční debaty v České televizi účastnili klasicky i tři hosté vystupující za veřejnost - Jan Vavříček dojíždějící za prací do Ostravy, učitelka Věra Kovářová a invalidní důchodce Pavel Fürstl.

Sledujeme pořad Máte slovo:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: par

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…