Kalouska prý takhle nikdo nesetřel už dvacet let. Za zavřenými dveřmi TOP 09 se děly věci, o nichž se neměl nikdo dozvědět

31.08.2019 5:15

Situace v TOP 09 je stabilizovaná. Současný šéf Jiří Pospíšil, jak ostatně sám řekl, byl předsedou, když byly komunální a evropské volby „a v obou případech jsem vedl TOP 09 do těchto voleb a v obou případech jsme získali dvouciferný výsledek“. Jestli byl někdo, kdo tento výsledek nechválil a vnitřně zuřil, byl to právě exministr financí Miroslav Kalousek. Ten je s Jiřím Pospíšilem takzvaně na nože už od jeho volby předsedou TOPky.

Kalouska prý takhle nikdo nesetřel už dvacet let. Za zavřenými dveřmi TOP 09 se děly věci, o nichž se neměl nikdo dozvědět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se v rozhovoru pro server Blesk Zprávy vyjádřil ke svému rozhodnutí neobhajovat svou vrcholnou pozici ve straně. Pospíšil by v čele strany rád viděl silného kandidáta, který chce být po příštích volbách v Poslanecké sněmovně. Vyjádřil se též k nepříliš pozitivním volebním preferencím strany a ke svému sporu se spolustraníkem Miroslavem Kalouskem. Kandidaturu na předsedu TOP 09 zatím oznámili senátor Tomáš Czernin a poslankyně a stávající první místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Pospíšil se v citovaném rozhovoru vyjádřil především ke své budoucnosti v TOP 09 po podzimním volebním sněmu. Přestože se rozhodl nekandidovat na funkci předsedy, nevyloučil, že by mohl kandidovat do vedení strany na jinou funkci, ba dokonce podotkl, že je k tomu připraven. Pospíšil dodává, že je přesvědčený, že oba roky, kdy působil ve vedení strany, byly z hlediska výsledků voleb úspěšné.

„Byl jsem předsedou, když byly komunální a evropské volby, a v obou případech jsem vedl TOP 09 do těchto voleb a v obou případech jsme získali dvouciferný výsledek. V obojích volbách jsme skončili jako Piráti, kteří jsou dnes favorizovaní. Zvláště ty evropské volby považuji za úspěch,“ tvrdí Pospíšil s tím, že se jeho hodnocení dosti liší oproti tomu ze strany Miroslava Kalouska.

Anketa

Myslíte, že vláda ANO + ČSSD s podporou KSČM vydrží na tomto půdorysu až do roku 2021?

90%
hlasovalo: 9539 lidí
Oba muži se podle řady kuloárních informací nemusí. Zatímco Jiří Pospíšil silná slova na adresu Miroslava Kalouska spíše tlumí, někdejší ministr financí postupuje opačně.

Jak se naší redakci podařilo zjistit od dobře informovaných zdrojů z TOP 09, postavit proti Jiřímu Pospíšilovi senátora Tomáše Czernina se zrodilo především „v Kalouskově okruhu“.

„On vnímá současnou situaci v TOPce tak, že mu Pospíšil bere dítě. Proto vyrukoval s vyhraněným senátorem Czerninem, jemuž mělo být podle všech informací od novinářů, které mám, poskytnuto silné mediální zázemí v útocích na Jiřího Pospíšila,“ konstatoval náš zdroj.

Plán Miroslava Kalouska byl vcelku prostý. Pomůže senátoru Czerninovi v médiích a vystartuje s ostrými prohlášeními na adresu Jiřího Pospíšila. V tuto chvíli je potřeba zdůraznit, že podobnému tlaku nynější předseda TOPky nikdy nečelil. Nikdy nebyl médii propírán, natož vláčen. „Ale ono se hodně mluví, takže o tomhle plánu se vědělo. Jiří Pospíšil tak z mého pohledu zvolil řešení, o němž Kalousek ani nikdo jemu blízký nikdy neuvažoval. Zvolil fakt, že se vzdá kandidatury a vynuluje tak potenciální negativní kampaň. Ta by možná primárně bolela jeho, ale ještě více TOP 09,“ dodal náš zdroj.

Další zdroj, rovněž z prostředí Sněmovny, nám dokonce řekl, že „na kampani se měl aktivně podílet i ten podnikatel Dobrovský (zakladatel family office bpd partners, pozn. red.), protože se s Kalouskem znají dlouhé roky a dost spolu prožili, to jsem slyšel, že měli v plánu holport s Čižinským a s Milionem chvilek,“ sdělil ParlamentnímListům.cz nejmenovaný poslanec poměrně silné svědectví. 

Anketa

Co soudíte o Lubomíru Zaorálkovi?

hlasovalo: 8362 lidí
Všechny tyto faktory měly vést k jedinému výsledku. „Pan Kalousek chtěl TOPku znovu pro sebe,“ řekl náš zdroj z prostředí TOP 09. „Co bude dělat teď, nevím, protože mediálně kopat do Markéty Pekarové Adamové půjde o mnoho hůř,“ uzavřel.

„Kandidatura Markéty Pekarové Adamové na předsedkyni TOP 09 je s ohledem na skutečnost, jak ji ještě před dvěma měsíci kategoricky odmítala, trochu překvapením. Je ale dobře, že se situace před volebním sněmem stala velmi přehlednou,“ glosoval nastalou situaci Tomáš Czernin.

Matěj Hollan z Žít Brno mu ovšem vyčetl, že je „Kalouskův kůň“: „Vy se tváříte, že nejste Kalouskův kůň, a první věty od něj pro jistotu úplně opíšete? Zajímavej start souboje…“

Miroslav Kalousek prohlásil kandidaturu Markéty Pekarové Adamové za překvapivou vzhledem k tomu, co dosavadní místopředsedkyně dříve deklarovala. „Tato náhlá změna rozhodnutí vyvolává poněkud rozpaky,“ tvrdil. Do Kalouska se za tato slova pustil europoslanec Polčák, zvolený na společné kandidátce. „Málokdy komentuji situaci v TOP 09, ale oznámení kandidatury na předsedkyni Markéty Pekarové Adamové nejde opominout. Tak dlouho Kalousek mazal schody Jiřímu Pospíšilovi, až ho převezla Markéta…“ zhodnotil Kalouskův příspěvek na adresu místopředsedkyně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…