Kalouskova premiéra u Soukupa. A přišel úder: Dokud bude Babiš premiérem, budou tu lidi umírat dál!

19.03.2021 10:42

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) mnohé překvapil, když přesedlal z politiky do televize: Ve čtvrtek jej tak mohli spatřit diváci TV Barrandov v premiérovém debatním pořadu s Jaromírem Soukupem. A co bylo hlavním tématem? Především výčet chyb směrem k Babišovu kabinetu, který podle exposlance velmi špatně provádí Česko koronavirovou pandemií. „Dokud bude Babiš premiérem, budou lidi umírat dál, on je součást problému,“ uvedl s tím, že je potřeba dát v Poslanecké sněmovně dohromady většinu pro rekonstrukci vlády, jinak nás to bude stát životy. Do prezidenta Zemana se pustil coby do „distributora“ vakcíny Sputnik V.

Kalouskova premiéra u Soukupa. A přišel úder: Dokud bude Babiš premiérem, budou tu lidi umírat dál!
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Miroslav Kalousek v pořadu Hovory Kalousek Soukup.

Kalousek započal rozhovor s tím, že ze stavu epidemie v českých zemích je velmi frustrován. „Za ten rok vláda zásadně několinásobně selhala v rozhodujících krocích. Nestačí lidem říkat, že něco funguje, ale musí to fungovat. Že jako vyspělá země máme tolik mrtvých, je jen vládní odpovědnost,“ zdůraznil v pořadu Hovory Kalousek Soukup.

Se Soukupem si přitakávali v tom, že jsme mohli sledovat pouze chaotický způsob vládnutí jednoho člověka, který chce řídit všechno. „Ale doopravdy tím pádem neuřídí nic,“ podotkl Kalousek kriticky na adresu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Na Slovensku mají podle něj stejný problém: „Je to otázka sebestředných lidí, kteří nevědí, jak se řídí státní systém a státní zpráva. Premiér naší země je součástí problému, není schopen přispět k jeho řešení. Dokud bude premiérem, budou tu ty lidi umírat dál,“ rozhodil Kalousek rukama.

Anketa

Hospodařila Babišova vláda v době pandemie dobře s našimi penězi?

60%
40%
hlasovalo: 12416 lidí
Druhá věc podle něj je to, v jak „šíleném“ rozkladu je sama státní správa. „Vedle toho dochází k překotným personálním změnám, protože odborníci si tento způsob řízení nenechají líbit a jsou nahrazeni poslušnými a méněschopnými. Ten systém se během několika měsíců zcela rozložil,“ sdělil, že ve vládě fušuje do funkce jeden druhému.

„Teď se Babiš ale snaží, bojuje o své jméno, může to ale dopadnout tak, že jeho jméno bude synonymem pro dramatický neúspěch a národní tragédii. Styl jeho řízení, na který je zvyklý ve státní správě, evidentně nefunguje,“ vložil svůj názor Soukup.

Často bylo vládě vyčítáno vyvolávání falešné důvěry, že opatření zaberou. Tři týdny tvrdého lockdownu ale pomalu uplynuly a plošné testování ve firmách bylo opět velmi špatně nastavené. „Čísla se nezlepšila, v podstatě jsme částečně promoření. Snad očkování někdy na podzim vir zastaví,“ dodal Soukup, podle kterého sotva přijde od vládnoucí garnitury rychlejší řešení.


Miroslav Kalousek a Jaromír Soukup. (Screen: TV Barrandov)

Kalousek předpokládal, že po těchto třech týdnech, kdy se situace nezlepšuje, vláda na základě expertního posouzení řekne, jaká opatření je třeba doplnit a jiná zbytečné drahá a nefunkční naproti tomu zrušit. „Například zbytečných třicet tisíc policistů na okresních hranicích, to je obrovská kapacita lidských i finančních zdrojů s téměř minimální učinkem. Kdybychom tuto kapacitu vrhli na testování a trasování, tak jsme úlně někde jinde,“ uvedl, že očekával koncepční vyhodnocení opatření.

„Vláda jen přešlapuje na místě a pravděpodobně předpokládá, že ty lidi budou umírat dál,“ vybouchl následně.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí
Situace je podle něj tak vážná, že by opravdu stálo za to pokusit se udělat výraznou většinu v Poslanecké sněmovně napříč spektrem: „Řekněme vytvořit ‚vládu národní spásy před covidem‘, a protože nikdo neví, co pak udělá pan prezident – to je velké riziko – tak to udělat nestandardním způsobem, aby většina té Poslanecké sněmovny dostala ke kulatému stolu opozici, vládu i prezidenta,“ uvedl, že tato většina Poslanecké sněmovny by si pod veřejným tlakem vynutila rekonstrukci vlády, kde už nebudou ti, co bojují o politický život nebo o svou hamižnost. Tím by se získala i důvěra veřejnosti.

Takovou sílu však v Poslanecké sněmovně, která by byla schopná dát dohromady většinu, v současné době nevidí. „Když umírá 250 lidí denně a jsme nejhorší na světě, tak není prostor pro politické kalkuly, ale pro akci. Zásadní krok tady a teď! Ne až po volbách. Že do té akce nikdo nechce, mě mrzí. Do voleb je strašně daleko a lidé budou umírat,“ zopakoval důrazně Kalousek.

V rámci očkování pak na přetřes přišlo i protlačování ruské vakcíny Sputnik V prezidentem Milošem Zemanem. „V okamžiku, kdy prezident začal vystupovat jako hlavní zástupce distributora, se to stalo politikem. Je možné očkovat pouze tím, co schválí Evropská léková agentura, přesto nesmí jet vlak. Snahu prezidenta tohle zlomit nelze akceptovat,“ konstatoval Miroslav Kalousek, který pochválil ministra zdravotnictví Jana Baltného (za ANO) za to, že si drží „správnou“ pozici.

V kontextu toho kritizoval hlavu státu, že nyní zastupuje výhradně ruské zájmy. „Prezident nezastupuje zájmy životů občanů v České republice, zastupuje ruské zájmy. Jeho vyjádření bylo naprosto nehorázné, že když někdo nebude očkovat Sputnikem, tak může za lidské životy,“ hrozil se.

Vyzval Soukupa, aby jasně odpověděl na jaká dvě témata Zeman vystupuje nejnálehavěji. „Dukovany a Sputnik,“ sdělil Soukup. „Takže strategické ruské zájmy. Prezident si to popletl, že nezastupuje Ruskou federaci,“ podotkl Kalousek.

Pozastavil se také u policejních zásahů, kdy policisté spacifikovali člověka zakleknutím na krk, protože si nevzal roušku. „Ryba hnije od hlavy, vše souvisí se způsobem politického vedení. Stát se zcela jinak chová k veřejné správě a k privátní sféře. Ta teď bojuje o život, ale na státních úřadech se tančí a rozdává kaviár,“ dodal znechuceně Miroslav Kalousek závěrem, že v krizi se má společnost semknout, ale vláda ji nadále rozděluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…