Kancléř Mynář promluvil, jak to bude s jeho prověrkou

24.09.2015 16:35

Pokud Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) neudělil hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi prověrku na stupeň přísně tajné, očekává prezident Miloš Zeman, že se Mynář proti rozhodnutí odvolá. Když i to nedopadne dobře, kancléře odvolá. Hlava státu to dnes řekla na tiskové konferenci po návštěvě Moravskoslezského kraje. Mynář uvedl, že rozhodnutí o výsledku prověrky má v obálce na svém pracovním stole.

Kancléř Mynář promluvil, jak to bude s jeho prověrkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

„Samozřejmě nevíme, co v té obálce je, třeba je to blahopřání ředitele NBÚ k Vánocům, které je poněkud předčasné,“ pokusil se dnes Zeman v žertu odpovědět novinářům na dotaz týkající se kancléřovy prověrky. „Pokud v té obálce bude rozhodnutí o neudělení prověrky na stupeň přísně tajné, předpokládám, ale nechci mluvit za pana kancléře, že jako jakýkoliv jiný občan České republiky využije možností, které mu dává proces odvolání,“ uvedl také.

„A jestliže ani tyto možnosti nedopadnou dobře, pak samozřejmě dodržím slovo, které jsem dal,“ nechal se slyšet. Zeman v minulosti řekl, že by v takovém případě musel Mynář ve funkci skončit.

Mynář tvrdí, že až dnes zjistí, jestli prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné dostal. Poté, co o údajně záporném rozhodnutí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) informovala média, začal se prý o její osud zajímat. Novinářům dnes v Kuníně neřekl, jestli v případě špatného výsledku odstoupí. Záležet prý bude na prezidentovi.

O záporném rozhodnutí NBÚ informoval v úterý deník Právo. Podle dalších médií prezident o výsledku ví již týden. Zeman v úterý na novinářské dotazy pouze poznamenal, že si počká na oficiální rozhodnutí NBÚ. Mluvčí bezpečnostního úřadu odmítl informace o výsledku prověrky v úterý komentovat.

Rozhodnutí NBÚ zatím není pravomocné. Mynář by v případě nesouhlasu proti němu mohl podat takzvaný rozklad, o kterém by rozhodoval šéf úřadu Dušan Navrátil. Pokud by ho zamítl, měl by Mynář možnost podat žalobu k pražskému městskému správnímu soudu. Jako poslední možnost pak zůstává kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale začalo zhruba o rok později, uvedla dříve Mladá fronta Dnes.

Důvody údajného rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl. Podle některých odborníků by hradnímu kancléři získání prověrky mohl zkomplikovat také nákup vily v pražských Strašnicích za cenu výrazně nižší, než je u podobné nemovitosti obvyklé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…