Kandidát ODS, přezdívaný Čuňas: Šlachtovci už hrají vabank

21.06.2016 21:08

Hostem moderátorky Zuzany Tvarůžkové v dnešním pořadu Interview ČT24 byl kandidát ODS do senátu František „Čuňas“ Stárek. Ten působil 17 let u BIS, je také publicistou i disidentem. Tématem byla především současná situace kolem reorganizace policie.

Kandidát ODS, přezdívaný Čuňas: Šlachtovci už hrají vabank
Foto: repro ČT, tan
Popisek: František „Čuňas“ Stárek je český publicista, bývalý šéfredaktor časopisu Vokno, disident a vězeň totality odsouzený na 5 let odnětí svobody

„Za 17 let, kdy jsem pracoval v BIS, jsem těchto přestřelek absolvoval řadu,“ uvedl Stárek s tím, že jej současná situace nepřekvapuje. Tajné služby do těchto sporů podle něj svými prostředky ale neingerují. „Je logické, že to musejí ale pozorovat,“ dodal.

„Není padouch ani hrdina. Není možné jednoznačně říct, kdo je správný a kdo je špatný. Na obou stranách jsou nějaké nedostatky, někde více, někde méně. Pan Robert Šlachta z ÚOOZ patrně, jak je cítit z jeho interview pro časopis Reportér, byl úzce spjat s ministrem financí Andrejem Babišem. Přiznal, že s ním prováděl schůzkovou činnost, což znamená, že to byla činnost dlouhotrvající, dobrovolná a utajená,“ podotkl Stárek.

Stárek následně podotkl, že každá reorganizace je vždy nepříjemná. „Lidé mají rádi svůj klid. Něco se naučili a s tím by rádi vydrželi až do důchodu. Je však nutné čas od času pracovat v jiných uskupeních,“ podotkl Stárek s tím, že v BIS docházelo k reorganizaci každé dva roky. 

Podle něj měla být reorganizace představena v branně-bezpečnostním výboru sněmovny. „K tomu je tady ten výbor. Není tady proto, aby k němu chodili lidé se svými podezřeními. S tím ať chodí na státní zastupitelství,“ řekl k současné žádosti Šlachty o svolání bezpečnostního výboru Stárek.

Spor vygradoval poté, co šéf ostravské expozitury ÚOOZ obvinil policejního prezidenta Tomáše Tuhého z brutálního úniku informací v závažné hospodářské kauze. Ten se brání trestním oznámením.

„Toto vůbec nemá ve sdělovacích prostředcích co dělat. Pokud v ÚOOZ mají tyto informace, mohou jít na státní zastupitelství. Olomoucké zastupitelství rozhodně není nijak postaveno proti ÚOOZ. To skutečně zavání mstou a bojem vabank. První kolo prohráli, tak se snaží rozpoutat novou frontu,“ myslí si Stárek.

Správný postup by podle Stárka měl být takový, že ten, kdo je v právu, což je dnes policejní prezident, tak má propustit svého podřízeného. „A je vymalováno. Nevím, co bychom ještě měli očekávat. Pokud ten druhý má nějaké informace, ať je předá státnímu zastupitelství. Hlavně ať se nevymýšlejí žádné věci, které jsou mimo zákon,“ myslí si Stárek.

Robert Šlachta se podle něj pouští do hry vabank. „Jestli si pan Šlachta spočítal, že příštím vítězem voleb bude Andrej Babiš, třeba si spočítal, že on bude ministrem obrany nebo policejním prezidentem. Do hlavy mu ale nevidím,“ podotkl Stárek.

Rozdílný pohled Brita i Čecha

Řeč přišla i na Brexit. „Mrzelo by mě, kdyby Británie opustila Evropskou unii. Kdybych byl Brit, tak bych chápal, že země odchází. Asi bych chtěl opustit Velkou Británii. Ale protože jsem Čech, bojím se, že by zmizel ten motor, který nyní může stát proti Německu a Francii,“ řekl Stárek. Chápe prý Brity, kteří chtějí Unii opustit z důvodu velké administrativy.

„Nejsme pro nějaké rozpouštění Unie. Mám hlavní problém s Lisabonskou smlouvou, která započala federalizaci Evropy. Když nám někdo nařídí kvóty, tak ten problém pak vskutku mám,“ doplnil disident.

Po čtvrtku se podle něj Evropa změní, ať tak či tak. „V každém případě bude jiná situace. V případě, že odejdou, podle mého názoru se zhorší kvalita demokracie v Evropské unii. Britská demokracie je ta nejkvalitnější v Evropské unii. Pokud Britové zůstanou, tak se bude debatovat o tom, co musí Evropská unie udělat, aby Britům vyšla vstříc. Když vyhrají o dvě procenta, tak to nic neznamená,“ říká. Podle jeho názoru jsme my v Evropské unii také důležití, neboť můžeme učit ostatní země, jak jednat s východní Evropou, s tím ruským „medvědem“. 

25 let od odchodu sovětských vojsk

Stárek se následně také vyjádřil k 25. výročí odchodu sovětských vojsk, které připadá na dnešek, kdy zemi opustil poslední sovětský voják. „Zaplať pánbůh,“ uvedl s tím, že Američané by mu u nás v zemi nevadili. „My jsme součástí NATO. Do Varšavské smlouvy jsme nevstoupili jako rovnoprávný stát,“ myslí si. 

Moskevské servery považuje za novou zbraň, kterou vyrobila studená válka. „Ta informační válka je stejně nebezpečná jako válka palnými zbraněmi. Kromě těch serverů tady máme mnoho bioserverů, což jsou občané, kteří ty informace sami přenášejí,“ podotýká Stárek. 

Závěrem se Stárek vyjádřil k tomu, proč chce kandidovat do senátu. Důvod je prý prostý – oligarchizace politiky. „Strana ANO je mimo politický konsenzus stran,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…