Kardinál Duka promluvil o lásce. A pak ho zrušili

30.12.2014 14:32

Láska vyžaduje obousměrnost, každá jednosměrka je totiž slepou uličkou. I o tom hovořil kardinál Dominik Duka ve své poslední glose, kterou vysílala stanice Radiožurnál veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Kardinál Duka promluvil o lásce. A pak ho zrušili
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Zákon lásky je podle Duky jedinou normou, která musí určovat veškeré jednání jednotlivce i společnosti. „Mojžíšem proklamovaná láska k Bohu a člověku není chápána jako dvě rovnoběžky, ale přímky, které se protínají,“ tvrdí církevní hodnostář s tím, že není možné milovat Boha a nemilovat člověka.

A stejně je to prý i naopak. „Láska k Bohu, který překračuje horizont našeho poznání, chápání a celou naši existenci, nám dává kontrolní měřítko. Tak, jak máš rád toho posledního, se kterým se setkáváš, taková je tvá míra lásky ke mně, říká Bůh,“ uvedl Duka.

Posteskl si, že často mu lidé říkají, že přeci musí mít nejprve rádi sami sebe, teprve pak bližního. S tím ale Duka nesouhlasí. „Budeš-li sám sobě prvním předmětem lásky, pak budeš milovat sebe, nikoliv Boha nebo druhého člověka,“ podotkl s tím, že láska ze své podstaty vyžaduje obousměrnost a každá jednosměrka je slepou uličkou. „Abychom dokázali opravdu milovat, musíme sebe sama dávat na druhé místo,“ dodal.

Pravidelné glosy Dominika Duky se objevovaly na Radiožurnálu v rámci pořadu Křesťanský týdeník, který byl vysílán každou sobotu dopoledne. V programu této stanice, uvedeném na jejích webových stránkách, se nicméně tento pořad první lednovou sobotu již neobjevuje.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…