Karla Gotta utloukli migranti, žertuje lidovec Bělobrádek. A padlo: Státní smutek i pro Evu a Vaška?

02.10.2019 14:49

Andrej Babiš již avizoval úmysl nechat dnes zesnulého zpěváka Karla Gotta pohřbít se všemi poctami v katedrále sv. Víta. Ne všichni s tím souhlasí. Normalizační minulost vyčítali Gottovi novináři Michal Klíma a Johana Hovorková. Bývalý poradce ministra Němce Gotta přirovnal ke dvojici Eva & Vašek. A projevil se také bývalý předseda lidovců Bělobrádek. „A ta anticharta... ale o mrtvých jen dobře. Stejně nám vláda tají, že ho na příkaz EU utloukli migranti,“ napsal na Twitteru.

Karla Gotta utloukli migranti, žertuje lidovec Bělobrádek. A padlo: Státní smutek i pro Evu a Vaška?
Foto: Vít Hassan
Popisek: Karel Gott

Premiér Andrej Babiš navrhl, aby byl zpěváku Karlu Gottovi vystrojen státní pohřeb. „Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ řekl Babiš. Návrh se setkal s podporou například prezidenta Zemana, jehož slova tlumočil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. „Prezident republiky Miloš Zeman plně podporuje návrh vypravit Mistru Karlu Gottovi státní pohřeb v Katedrále a vyhlásit v tento den státní smutek,“ napsal na Facebook.

Anketa

Karel Gott zemřel. Měl by mít státní pohřeb v katedrále sv. Víta, jak navrhuje premiér Babiš?

88%
12%
hlasovalo: 33372 lidí
Našli se  ovšem tací, kteří s myšlenkou státního smutku v den Gottova pohřbu nesouhlasili. „Karel Gott – nezpochybnitelný profesionál, který dal svůj talent plně do služeb normalizačního okupačního režimu. Státní smutek je absurdní,“ napsal o Gottově skonu i k okolnostem novinář a mediální manažer Michal Klíma, taktéž člen správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.

„Nic proti velikosti Karla Gotta, ale státní smutek? Můžeme jen doufat, že až zemře někdo z dua Eva a Vašek, nebude již Andrej Babiš premiérem,“ přizvukoval bývalý poradce ministra spravedlnosti Pavla Němce Petr Dimun.

Do třetice se k myšlence státního smutku vyjádřila Johana Hovorková, editorka serveru Forum24 Pavla Šafra. „Státní smutek za normalizačního zpěváka. Česko 2019,“ poznamenala.

Týdeník Respekt se dotkl Gottovy slávy za minulého režimu. A to tvrzením: „Kariéra Karla Gotta byla unikátní, neopakovatelná – a nebyla by myslitelná v žádném jiném než v autoritativním režimu, který si udržuje kontrolu nad kulturním provozem.“

Komentátor Práva Alexandr Mitrofanov připomenul, že Gottova skonu si všimli i v Ruské federaci. „Zemřel Karel Gott, český slavík, zlatý hlas sovětské estrády a hlavní symbol družby národů socialistického tábora,“ přeložil tweet novináře Komsomolské pravdy Dimitrije Smirnova.

K jeho tweetu měl nutkání se vyjádřit bývalý předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „A ta anticharta... ale o mrtvých jen dobře. Stejně nám vláda tají, že ho na příkaz EU utloukli migranti,“ napsal. „A Vy to zrovna potřebujete ventilovat...“ poznamenal Mitrofanov.

O pár chvil později dovysvětlil, jak svůj status o Karlu Gottovi myslel. Zdůraznil, že reagoval na to, jak se Karel Gott choval v minulosti a jak o něm píšou v Rusku.

Pavel Bělobrádek vysvětluje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…