Kauza Kramný: Spolek žádá hlavu státního zástupce. Za celý proces

16.12.2022 16:03

Spolek Šalamoun vyzývá Víta Legerského, dozorujícího státního zástupce v případu Petra Kramného, k rezignaci. Ve výzvě, do níž nahlédly ParlamentníListy.cz, spolek Legerskému vyčítá „hrubou neznalost, která snižuje důvěryhodnost státního zastupitelství“.

Kauza Kramný: Spolek žádá hlavu státního zástupce. Za celý proces
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Sporně odsouzený Petr Kramný

Státní zástupce Vít Legerský vedl obžalobu v případu Petra Kramného, který by měl být podle obhajoby ze závažných důvodů před soudem znovu otevřen. Soudní senát ostravského krajského soudu kvůli tomu na začátku prosince vyslechl několik expertů z oblasti patologie, biomechaniky a soudního lékařství. Přehrávaly se rovněž i záznamy odposlechů.

V závěru jednání dne 1. 12. 2022 zástupci spolku Šalamoun po skončení veřejného zasedání a ve světle informací, které slyšel zejména soud a veřejnost v jednací síni, vyzvali Víta Legerského k zahájení úkonů trestního řízení z principu oficiality, a případně k okamžité rezignaci. Ač zástupce veřejnosti, placen z peněz daňových poplatníků, v rozporu se zák. č. 283/1993 Sb., kdy je povinen se vystříhat všeho, co by mohlo vzbuzovat pochybnosti o nezávislosti výkonu jeho funkce, doslova utekl ze soudní budovy, zjevně rozrušen z toho, co v soudní síní slyšel.

Výzvě k rezignaci podle spolku přecházela výpověď Iva Šteinera o tom, že postup Igora Dvořáčka je „faktickým přiznáním viny“, neboť došlo ke zničení jediného důkazního materiálu a znalecký posudek vypracovaný znaleckým ústavem se díky tomuto stal nepřezkoumatelným.

A také  záznamy telefonických hovorů Petra Kramného, které se ukázaly jako nikoli pouze zavádějící, ale jako podvržené. „Obžalovanému vkládaly do úst věty doznávající podíl na nešťastné události v Egyptě, které však nikdy nezazněly a originál původního odposlechu rozhovoru Petra Kramného s tetou si Legerský nikdy neposlechl,“ uvádí ve svém odůvodnění výzvy k rezignaci spolek.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Z výše zmíněných důvodů spolek dozorujícího státního zástupce v tomto případu vyzval k zahájení úkonů trestního řízení. „Je zjevné, že policista pořizující tyto přepisy, vykonával své povinnosti zcela v rozporu s povinností zajistit objektivní stav pro spravedlivé rozhodování vaše a následně soudu. Je zjevné, že přepis telefonického rozhovoru pořízený pro účely trestního řízení, nemůže být zcela v protikladu s tím, co v rozhovoru skutečně zaznělo,“ uvádí dále Šalamoun.

„Dvořáček zničil zásadní část důkazního materiálu, čímž závěry zpracovaných posudků učinil zcela nepřezkoumatelnými, a obě tyto osoby postupovaly v rozporu s povinnostmi spojenými s výkonem jejich funkcí,“ konstatuje spolek.

Spolek také rozporuje Legerského postup před výslechem Alexandra Pilina, kdy vznesl námitku proti výslechu znalce. „Veřejným zájmem v trestním řízení je co nejobjektivnější zjištění skutkového děje v této žalobě popsaného,“ upozorňují zástupci spolku Šalamoun, že ve veřejném zájmu je tedy přednější řádně zjistit trestný čin, před případným potrestáním pachatele.

„V obžalobě je velmi vágně uvedeno, jak měl celý skutkový děj proběhnout, a nikdy k tomuto nebylo předloženo žádného důkazu, jak se měl elektrický proud dostat do těla první, natožpak druhé oběti,“ pokračuje ve svém vyjádření spolek.

Spolek odkazuje na ustálenou rozhodovací praxi, kdy soud ani další orgány činné v trestním řízení nemohou závěry ohledně odborné problematiky nahrazovat vlastními laickými úvahami. Legerského dotazy vznesené v průběhu předmětného jednání vydaly státní zastupitelství v posměch široké veřejnosti.

„Bylo zjevné, že vaše znalosti lidské fyziologie jsou naprosto tristní a neodpovídají požadavkům na osobu zastupující veřejnou žalobu v případech, kdy je projednávána smrt. Či neznalost spisového materiálu této trestní věci, kterou jste od počátku řízení dozoroval. Taková hrubá neznalost spisového materiálu u výjimečného trestu odnětí svobody zcela zásadně snižuje vážnost a zejména důvěryhodnost státního zastupitelství,“ konstatuje organizace.

„Vzhledem k výše uvedeným selháním v rámci tohoto řízení vás žádáme, abyste z principu oficiality a legality zahájil úkony v trestním řízení, či v případě vaší zjevné nečinnosti rezignoval na svou funkci,“ vyzývá Legerského spolek Šalamoun.

Případ Petra Kramného je od počátku plný kontroverzí. Kramný dle rozsudku v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil svou manželku a dceru elektrickým proudem. Podle obhajoby za vším stála otrava. Kramný byl obviněn z vraždy až po návratu z Egypta do Česka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…