Kauza Peroutkovy vnučky: Hradní právník trvá na výchovném trestu, z prezidenta nelze dělat trhací kalendář

27.01.2020 21:09

Právník Marek Nespala se v Českém rozhlase důrazně opřel do vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové a popsal, proč by měla být výchovně potrestána. Prý ji v minulosti upozorňoval, že nemá prezidenta žalovat, ale ona ho neposlechla. A teď by za to měla pocítit nějakou sankci. Osobně je prý navíc přesvědčen, že sám Peroutka by žalobu nepodal. Jak na to přišel? Nahlédněte.

Kauza Peroutkovy vnučky: Hradní právník trvá na výchovném trestu, z prezidenta nelze dělat trhací kalendář
Foto: Twitter J. Ovčáčka
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Hostem pondělních Dvaceti minut Českého rozhlasu byl Marek Nespala, advokát, jenž zastupuje prezidenta Miloše Zemana ve sporu o článek Ferdinanda Peroutky. Zeman v roce 2015 mluvil o tom, že Peroutka jako intelektuál selhal a ve 30. letech minulého století napsal článek „Hitler je gentleman“. Podle odborníků však Peroutka takový článek nikdy nenapsal, takže jeho vnučka Terezie Kaslová žádala po prezidentovi omluvu.

Jenže nejenže se jí nedočkala, ale Nespala teď požaduje, aby Kaslová zaplatila jeho právní služby, protože „se nesluší žalovat prezidenta“. Odkazoval se tady už na soudní verdikty, kde se justice vyjadřovala k možnosti žalovat Václava Havla jako prezidenta.  

„Já jsem od samého počátku tvrdil, že takto prezidenta žalovat nelze, a paní Kaslová si toho měla být vědoma. Kancelář prezidenta republiky už vůbec žalovat nelze,“ konstatoval Nespala. A i paní Kaslová prý musí vědět, že když žalujete někoho, ačkoli to dělat nemáte, tak musí přijít sankce. „Já od samého počátku tvrdím, že v celé věci mělo být postupováno jinak,“ zdůraznil ještě.

Jak tedy?

„Jsem přesvědčen, že měla být podána ústavní stížnost proti jinému zásahu veřejné moci,“ doplnil Nespala.

„Nejde si z prezidenta dělat trhací kalendář,“ konstatoval také advokát. Právě kvůli tomuto svému názoru má za to, že by měla Kaslová uhradit víc nákladů, než jí prozatím nepravomocně nařídil soud.

Vyjádřil navíc názor, že sám Ferdinand Peroutka by prý Miloše Zemana nežaloval.

„Já si osobně myslím, že pan Ferdinand Peroutka by tuto žalobu nepodal. Já jsem s panem prezidentem několikrát o této věci hovořil a jsem přesvědčen, že můj klient svými smysly vnímal tento článek, který by zapadal do kontextu doby. Já jsem přesvědčen, že ten článek existoval, už jen proto, že existovaly mnohem horší články,“ pravil Nespala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…