Kdo může vytáhnout ČSSD nahoru? Padlo jméno. Předložil ho Zdeněk Škromach

28.12.2018 8:58

Aktuální kondici ČSSD, její naději v podobě ministryně Jany Maláčové i snahu o hledání českého Fica v rozhovoru pro Blesk Zprávy glosuje Zdeněk Škromach, sociální demokrat a bývalý ministr práce a sociálních věcí. „Je potřeba rozbít ty zbytnělé struktury, rakovinu, která tou stranou prorostla za ta léta,“ říká.

Kdo může vytáhnout ČSSD nahoru? Padlo jméno. Předložil ho Zdeněk Škromach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Ve vysoké politice Škromach strávil dvacet let, v níž se věnoval prosazování politiky sociální demokracie. Při dnešním pohledu na ČSSD cítí zklamání. „Ten stav, ve kterém je dneska, a taková ta nedůvěra, to samozřejmě mrzí,“ říká.

Pomoci vytáhnut ČSSD nahoru by podle jeho slov mohla ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová, se kterou má navíc Škromach úzký vztah. „Má velkou šanci. V sociální demokracii pracuje v té oblasti, která je pro stranu jednou z klíčových,“ míní a dodává, že mladistvé nadšení je potřeba mírnit s realitou doby, jelikož úspěch přijde až po letech nebo několika volebních obdobích.

Anketa

Důvěřujete Janu Hamáčkovi?

4%
96%
hlasovalo: 12944 lidí
Pokud sociální demokracie chce zase někdy vyhrávat volby, musí prý znovu vystrčit osobnosti. „Je to jako v divadle. Když herci odejdou a ty jejich role převezmou kulisáci, tak to většinou blbě dopadne,“ říká s tím, že role osobností je velmi významná.

Svým následovníkům Škromach především vyčítá, že mluvčí a stínoví ministři se vytratili. „Když se řekne zahraniční politika, tak dobrá, máme ministra, ale ten do té doby nebyl vůbec známý, nikdo ho ani v médiích neviděl,“ povzdechl si a dodal, že stejné je to v jiných oblastech, jako třeba životní prostředí a další.

„Důležité je, aby z té nastupující generace mladších politiků vyrostl takový český Fico, který by nakonec za dvě či tři volební období stranu dovedl hlavním vchodem do Strakovky jako vítěz, nikoli jako jenom doplňující stranu,“ zdůraznil.

Základním rozhodnutím je tak prý, jestli se strana rozhodne jít cestou lidoveckou, tedy že bude v každé vládě, ale nebude mít na nic zásadní vliv. Nebo bude chtít opět za dvě či tři volební období vyhrát. I v příštích volbách by se ČSSD mohla prý dostat do Sněmovny, pokud lidem v sociální demokracii dojde, proč vlastně došlo k tomu neúspěchu.

Platformu Zachraňme sociální demokracii a další vnímá prý jako snahu pomoci straně hledat cesty, jak se dostat z útlumu. „Ze ztráty důvěry, kterou u občanů sociální demokracie dnes má, a jak ji navrátit k tomu lesku, co jsme zažívali v posledních dvaceti letech,“ upřesnil.

Sociální demokracie se nyní podle Škromacha musí začít budovat úplně od základů na zelené louce. Zapojit maximálně ty členy, kteří ještě zůstali, a výrazně posílit vliv členské základny na rozhodování a kontrolu ve straně. „Rozbít ty zbytnělé struktury, rakovinu, která tou stranou prorostla za ta léta, kdy jsme si zvykli, že vládneme,“ doplnil.

Problém Škromach vidí i v tom, že klasické strany bohužel nemají dnes mnohdy odpovědi na aktuální věci, které chtějí lidi řešit. „Pak nastupuje éra populistů, které pořád nikdo nepojmenoval. Ten pocit, že to samo vyhnije, je velmi mylný,“ dodává s tím, že ČSSD musí znovu říct lidem, proč by jí měli věřit. A pozitivně odprezentovat těch třicet let, kdy tu měla rozhodující vliv na to, co se v České republice dělo.

Hlasování o nedůvěře vlády prý sociální demokracie vyřešila elegantně. „Problémy kolem premiéra jsou tu déle. Hlasování nebylo o vládě, ale o jeho osobě,“ řekl a dodal, že ČSSD se naprosto pohybovala v rámci koaliční smlouvy, kdy nebude iniciovat ani nepodpoří hlasování o nedůvěře vládě.

„Bylo to celkem elegantní řešení té situace,“ uvedl s tím, že to chápe jako snahu zachovat si vlastní pozici slabšího partnera ve vládě, což zvládla dobře. „Co mě mrzí na našem poslaneckém klubu, je právě ta dnes i veřejně prezentovaná nejednotnost,“ uzavřel.

  • Celý rozhovor ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…