Kdy jste chudí? S platem pod 15 tisíc

06.04.2013 14:25

Do pracující chudoby se řadí všichni lidé, kteří měsíčně pobírají hrubou mzdu nižší než 14 550 korun. V Česku se situace zhoršuje a problémy s nízkými výdělky ohrožují více pracující ženy, kdy s malou výplatou musí měsíc od měsíce vyjít každá čtvrtá (24,5 procenta). Informuje o tom server nasepenize.cz.

Kdy jste chudí? S platem pod 15 tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

U nás je podle statistiků nejčastější výše hodinové mzdy 4,4 eura (114 korun) a celkově je chudobou ohrožena téměř pětina pracujících (19 procent). U mužů jsou nízké platy méně časté, přesto je pobírá téměř každý desátý pracující (13 procent). "Houževnatě opakované mýty o tom, jak je česká společnost rovnostářská, jsou definitivně statisticky vyvráceny. Neplatí, že pouze lidé bez práce mohou být chudí," říká Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí.

Prahová hodnota nízké mzdy se stanovuje jako mzda, která je menší než dvě třetiny mzdového mediánu. "Medián je nejčastějším platem v zemi a ten je u nás 21 862 korun. Je nižší než průměrná mzda, protože tu ovlivňují extrémně vysoké platy top manažerů," vysvětlil Holý. V České republice je průměr nadhodnocený téměř o pětinu (18 procent).

Vysoká pravděpodobnost nižších mezd je u zaměstnanců do 19 let. U mladých žen je nejčastější mzdou 12 822 korun. Nejčastěji se jedná o administrativní a podpůrné činnosti, a pak také o pracovníky ostrahy a bezpečnostních agentur, kteří nemají řádnou kvalifikaci. Chudoba také ohrožuje uklízeče a pomocníky v kancelářích, hotelech a průmyslových objektech. "Chudoba se však nevyhýbá ani některým kvalifikovaným řemeslnickým profesím. Například šičky a vyšívači měli mzdu 13 478 korun," informoval Holý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…