Kdy se začneme vracet k normálu? Roman Prymula promluvil

17.01.2021 10:50

Epidemiolog Roman Prymula – bývalý ministr zdravotnictví za hnutí ANO a dnes spolupracovník premiéra Andreje Babiše (ANO) na Úřadu vlády ČR – odhaduje, kdy se Česko vrátí alespoň částečně k normálu po koronavirové době. Prozradil také, že bychom měli dělat na 200 tisíc testů na koronavirus za den, pokud chceme návrat k normálu urychlit.

Kdy se začneme vracet k normálu? Roman Prymula promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman často chválí exministra zdravotnictví Romana Prymulu za zvládnutí první vlny pandemie koronaviru v České republice. Sám Prymula však nešetří kritikou. V Česku se teď provádí asi 60 až 70 tisíc testů na koronavirus. Podle Prymuly by mělo Česko zvládnout 200 tisíc testů za den. V rozhovoru pro server Novinky.cz prozradil, co by se v Česku mělo dít dál.

Někdy do března, počátku dubna není asi možné očekávat nějaké výraznější rozvolnění, a to ani ve smyslu, že by se už nepoužívaly roušky. Jak bude ale postupně narůstat proočkovanost a zavede se systém antigenního testování na různé události, tak může být povolována řada aktivit. Samozřejmě, pokud se ti lidé prokážou, že jsou očkování nebo jsou negativní,“ uvedl Prymula.

„Myslím si, že plošné nošení roušek může skončit o prázdninách. Postupně je asi budou nosit lidé, kteří budou chtít eliminovat to riziko nákazy, nenechali se očkovat nebo nemohou se nechat očkovat. Ale myslím si, že už to skutečně nebude ani zdaleka v takovém masovém měřítku jako tomu je teď,“ pokračoval Prymula.

Nijak se ale nedivil tomu, že klesá ochota lidí dodržovat vládní opatření. Předpokládá, že se neobjeví nikdo s kouzelným proutkem, který by lidi přiměl dobrovolně opět dodržovat všechna opatření. Češi, Moravané a Slezané nejsou národem, který by takto dokázal fungovat dlouhodobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…