Kdyby premiér dělal, co má... Prezident Zeman po příletu z emirátů znovu reaguje v kauze Válkové

13.02.2015 20:30

Přestřelka mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) pokračuje. Po prezidentových slovech o tom, že se odcházející ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) "podělala", uvedl Sobotka, že nemá rád politikaření a mohl by se ho vystříhat i prezident. Sobotka je navíc připraven navrhnout prezidentovi na post Válkové Roberta Pelikána. Zeman ihned po příletu ze Spojených arabských emirátů zareagoval na aktuální vývoj v celé kauze.

Kdyby premiér dělal, co má... Prezident Zeman po příletu z emirátů znovu reaguje v kauze Válkové
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

V neformálním rozhovoru s šéfem hradního zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem prezident uvedl, že by mohl na odcházející ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO) demonstrovat sílu prezidenta, jenže ministryně se "podělala" a on nedostal prostor k využití svých pravomocí. O neformálním rozhovoru informovala TV Prima.

Prezident by měl postupovat v zájmu státu a vynechat mocenské hrátky, míní Sobotka

Prezident přitom v minulých dnech dával najevo, že si Heleny Válkové váží jako odbornice, jež by mohla dostat možnost dokončit práci, kterou při snahách o reformu justice začala. Dal také najevo, že demisi ministryně zváží. Právníci, kteří poskytli vyjádření serveru iDnes.cz, jsou ale toho názoru, že by prezident demisi Válkové přijmout měl. "Pokud je demise vážně míněná a podpořená stanoviskem předsedy vlády, těžko si lze představit, že by ji prezident nepřijal, jakkoliv striktně vzato to Ústava nevylučuje,“ upozorňuje ústavní právník Jan Kysela.

Předseda vlády Sobotka skutečně dal najevo, že ministryně odchází kvůli vlastní únavě a on ji v tomto kroku podpořil. Zároveň dal najevo, že nemá rád politikaření. "Tohle politikaření nemám rád. Prezident by měl uplatňovat své kompetence v zájmu dobrého fungování státu, ne v zájmu mocenských hrátek," napsal premiér i na sociální síti Facebook.

Premiér Sobotka navíc dnes po schůzce s dosavadním náměstkem Válkové Roberetm Pelikánem oznámil, že je připraven navrhnout prezidentovi Pelikána na post ministra spravedlnosti. Chce tak ale udělat až poté, co se definitivně vyjasní Zemanův postoj k demisi Válkové. 

Zeman: Povinností premiéra je zabývat se osudy všech ministrů

Reakce prezidenta na sebe nenechala dlouho čekat. "Není šťastné, že si ústavní činitelé vyměňují názory přes média. Na žádost pana ministra Babiše jsem se setkal jak s panem Babišem, tak s paní ministryní Válkovou. S panem Babišem jsme se dohodli a jsem zvyklý vždy dodržovat dohody, které uzavřu. Problém vidím v tom, že teprve po setkání s paní ministryní Válkovou jsem získal přesnější informace o skutečných důvodech a okolnostech rezignace. Poněkud lituji, že tyto informace si neopatřil pan premiér Sobotka, třebaže povinností premiéra je zabývat se osudy všech ministrů jeho vlády bez ohledu na to, z jaké politické strany přicházejí," řekl Zeman po příletu novinářům.

Válková podala demisi v úterý, po pondělní schůzce s prezidentem. Před ní novinářům řekla, že začíná být děním okolo své osoby znechucená. Ještě před ministryní jednal se Zemanem i ministr Babiš, který se k setkání s prezidentem nevyjádřil. Válková dlouhodobě čelila kritice kvůli zpoždění legislativních prací i své personální politice. Opozice ale tvrdí, že za současný stav rezortu nese odpovědnost nynější kandidát na její místo Pelikán.

reklama

autor: Lukáš Petřík, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…