Když se daří, tak se daří. Advokáti z ROWAN LEGAL měli pod Hřibem žně

14.12.2022 16:30 | Kauza

Advokátní kancelář Rowan legal vešla do povědomí širší veřejnosti v souvislosti s kauzou bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka. Ten v minulosti obvinil Martina Janouška,  jednoho ze spolumajitelů, z úplatkářství. 

Když se daří, tak se daří. Advokáti z ROWAN LEGAL měli pod Hřibem žně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Nové radnice, sídla pražského magistrátu

Psal se rok 2019 a média se začala zajímat o zakázky pro advokátní kancelář ROWAN LEGAL. Ta podle webu zdopravy.cz získala na Ministerstvu dopravy první zakázku bez soutěže v době, kdy resort vedl Kremlík. A proč to byl problém? Protože Kremlík v advokátní kanceláři v minulosti působil. Šlo o smlouvu se stáním podnikem Cendis. Nebyla to však jediná smlouva.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Než se rok s rokem sešel,  tak Kremlík na svém ministerském postu skončil. Hovoříme o lednu 2020. Ani ne měsíc poté média řeší novou kauzu, ve které jsou stejní účastníci - Kremlík a ROWAN LEGAL. Tentokrát se však nejedná o nic menšího, než o obvinění z úplatku.

Kremlík tehdy obvinil Martina Janouška, jednoho ze spolumajitelů, z toho, že mu nabídl úplatek ve výši jednoho a půl milionu. Ve třetím čtvrtletí roku 2020 byl Janoušek Národní centrálou proti organizovanému zločinu (NCOZ) obviněn z podplácení, odešel jak z vedení advokátní kanceláře, tak z pozice společníka. 

O rok později byla celá věc ukončena. Již v lednu 2021, vrátil soud případ policistům a o pár měsíců později, jak informoval Ekonomický deník, byl Janoušek zbaven obvinění. 

Advokátní kanceláři, zdá se, kauza neuškodila. Veřejný sektor jejich služeb využívá stále. A mnohde čím dál tím víc. 

Výsadního postavení této AK si všiml také kverulant.org. Ten se v roce 2020 zaměřil na právní zakázky v rámci pražského dopravního podniku (DPP). Upozornil na to, že se mění původně domluvená částka, která lze vyplatiti. 

Hudeček, Krnáčová, Hřib

„Ve druhé polovině roku 2017 uzavřel Dopravní podnik Praha (DPP) nejméně tři smlouvy na poskytování právních služeb s advokátní kanceláří ROWAN LEGAL. Celkem bylo v těchto zdokumentovaných případech zatím namísto 4,5 milionu korun (5,4 včetně DPH) vyfakturováno 17,4 milionu korun. Tedy více než třikrát tolik. Jenže Dopravní podnik uzavřel s advokáty ROWAN LEGAL smlouvy za celkem 40,2 milionu korun. Pokud by na všechny tyto smlouvy byl uplatněn stejný kriminální model, tak by z dopravního podniku bylo vyvedeno závratných 155 milionů korun,” stojí na facebookovém profilu Kverulanta. 

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí
Podobně to vypadalo na pražském magistrátu. Tam měl ROWAN LEGAL uzavřeno 67 smluv v hodnotě nejméně za 54 milionů korun. V této době řídila magistrát Adriana Krnáčová z ANO.  

Jak to vypadalo za Bohuslava Svobody nebo Tomáše Hudečka ve veřejných registrech, to nezjistíme, protože všechny státní a veřejnoprávní instituce, územně samosprávné celky, státní podniky, právnické osoby, v nichž má většinovou majetkovou účast stát nebo územní samosprávný celek a další instituce mají povinnost zveřejňovat nově uzavírané smlouvy s plněním nad 50 tisíc korun bez DPH v registru smluv až ode dne 1. 7. 2016. 

Pokud ale do registru smluv zadáme období, kdy Praze šéfovala Krnáčová, najdeme zde celkem 112 položek, kdy na jedné straně vystupuje AK ROWAN LEGAL a na druhé buď hlavní město Praha, nebo DPP, Technologie Hlavního města Prahy a Výstaviště Praha. U většiny smluv není uvedena cena. 

Za vlády primátora Zdeňka Hřiba se počet pražských společností, které s ROWAN LEGAL uzavřely smlouvu, ještě rozrostl. Přibyla Úpravna vody Želivka, a.s. respektive od roku 2021 Voda Želivka, a.s. Ta byla založena roku 2002 a Praha zde má majoritní podíl 90,035 procenta. Přibyl také Operátor ICT, Technická správa komunikací, Trade centre Praha nebo Pražská vodohospodářská společnost, a.s.

Je fakt, že v období vlády Zdeňka Hřiba se musely smlouvy zveřejňovat po celou dobu oproti vládě Adriany Krnáčové, i tak se ale počet položek rozrostl na 332. A bohužel ani pod pirátskou patronací se hodnota smluv příliš nezveřejňovala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …