Když se spojí několik trpaslíků, nevznikne z nich obr, varuje prezident Zeman. Pak přidal nezdvořilý vtip o Senátu

04.10.2020 12:20

Exkluzivním hostem nedělní Partie byl prezident České republiky Miloš Zeman. Před kamerami televize Prima zhodnotil krajské a senátní volby. Hlavním vítězem voleb je, podle prezidenta, šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Hlavními poraženými jsou levicové strany. Ale Jan Hamáček by, podle prezidenta, měl v čele ČSSD zůstat. „Za ním už jsou daleko horší lidé, než je on. Mám tím na mysli jeho místopředsedy,“ pravil prezident v narážce na Janu Maláčovou a další členy vedení strany.

Když se spojí několik trpaslíků, nevznikne z nich obr, varuje prezident Zeman. Pak přidal nezdvořilý vtip o Senátu
Foto: Screen TV Prima
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Partii na TV Prima

V jedné věci prý prezidenta Zemana volby překvapily. „Já jsem včera večer telefonicky blahopřál premiérovi Andreji Babišovi, protože udržet si vítězství je náročnější, než vítězství si získat. Vítězi se má blahopřát a nemá se mu závidět,“ pravil prezident. 

Hlavním poraženým těchto voleb je podle Zemana ČSSD. Překvapila ho i ztráta komunistů. „Ty levicové strany nemají zrovna v čele ty nejschopnější lídry,“ pravil prezident. Jan Hamáček má ale podle Zemana zůstat v čele ČSSD. „Za ním už jsou daleko horší lidé, než je on. Mám tím na mysli jeho místopředsedy. U Vojtěcha Filipa (KSČM) je to něco podobného,“ vysvětlil prezident.  

V době, kdy on sám vedl ČSSD, měla strana okolo třiceti procent a tehdy si nedokázal představit, že bude ČSSD bojovat o překročení pětiprocentní hranice hlasů.

„Mírně vzrostla SPD, což je třeba vzít na vědomí,“ pokračoval prezident, s tím, že SPD má výrazného lídra. „Ať si o něm myslíme, co chceme, tohle je mu třeba přiznat,“ řekl Zeman.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

Kritizoval strany, které se při dohadování koalic snaží obejít vítěze voleb.

„Představte si, že je olympiáda, že zlatý stojí na stupínku, ale ti, co jsou pod ním, stříbrný a bronzový, ho z toho stupínku strhnou. Je to nesportovní,“ zlobil se prezident. Osobně by přivítal, kdyby i v krajích sestavoval koalici vítěz voleb. „Středně úspěšné strany se tomu budou bránit, protože slimáček by nepřišel ke své kapustičce,“ doplnil prezident.   

„Tady se bavíme o situaci, kdy vítěz voleb nemá šanci sestavovat koalici, protože se proti němu všichni spiknou. Vznikne koalice, nebudu říkat neschopných, ale poražených,“  upozornil Zeman.

Překvapil ho prý trochu i výsledek Pirátů. V tuto chvíli se mu zdá, že Piráti by mohli být hlavními vyzyvateli Andreje Babiše.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ke spolupráci pravicových stran ODS, TOP 09 a lidovců je prezident skeptický. „Nechci být nezdvořilý, ale dovolte mi říci, že spojí-li se několik trpaslíků, vznikne velký trpaslík, nevznikne obr.“

Pokud jde o senátní volby, prezident prý nepůjde k druhému kolu voleb, protože ho neoslovuje ani ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, ani obhajující senátor Václav Láska. Když už by si opravdu musel vybrat, Žantovský se mu prý přece jen zdá o něco přijatelnější.

„Kdybych chtěl bych nezdvořilý, což většinou nejsem, tak Senát, to je takové místo pro panstvem odložené šatstvo. Bývají tam lidé, kteří neuspěli u sněmovních voleb. A proto mě to nezajímá,“ pravil prezident, s tím, že k Senátu je dlouhodobě skeptický.

Předpokládá, že předsedou Senátu zůstane Miloš Vystrčil z ODS, který si cestou na Tchaj-wan vybudoval určité postavení.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Poté Zeman přehodil tematickou výhybku ke koronaviru. Konstatoval, že tato země potřebuje přepnout do nouzového stavu, aby žádní právníci nemohli vládu napadat za přijímaná opatření.

„V tomto případě už jsou zapotřebí velmi brizantní opatření, protože není nic cennějšího než lidský život. Já bych si přál, aby ta opatření byla velmi drastická, právě v zájmu zachování života našich občanů,“ pravil prezident.

Dokáže si prý představit i uzavření celé Prahy do karantény, ale lidé by museli vědět, kdy karanténa skončí, „aby nehysterčili“, upozornil prezident.

Ale u státního svátku 28. října bude žádat o výjimku. „Já budu prosit, aby byl zachován státní svátek 28. října, byť ve velmi omezené formě, protože vypustit tento svátek by byla kapitulace.“

Krajské volby také podle Zemana ukázaly, že lidé nevěří, že by Andrej Babiš selhal při řešení koronavirové situace, jak říká opozice a média. Kdyby z pohledu voličů opravdu selhal, pak by podle Zemana Babiš nevyhrál volby hned v 10 krajích.  Podle Zemana je Babiš silný a schopný lídr, který se ale nebál přiznat chybu ohledně odložení roušek přes léto. Tady se ale prezident premiéra zastal a upozornil, že „nikdo přesně nevěděl, jak se bude virus dál chovat,“ řekl prezident.  

„Někdo se domníval, že to přes prázdniny přejde. Dokonce se tvrdilo, že vir nemá rád teplé počasí. To byl taky pěkný nesmysl. Tak uvidíme, jak to bude dál,“ pokračoval.

Znovu zopakoval, že je zastáncem přijetí velmi přísných opatření. A poslal vzkaz do Prahy: „Když pražská smetánka nebude měsíc chodit do nočních klubů a la Techtle Mechtle a bude si doma číst knihy, jak jí doporučil profesor Prymula, tak možná vzroste její vzdělanost,“ podotkl Zeman.

Prezident má prý pochopení pro obavy lidí, co bude dál, a chápe, že lidé si spoří. Počítá totiž s tím, že nezaměstnanost začne růst, až skončí stávající program Antivirus, a přijde kurzarbeit. Přivítal by také, kdyby se vláda zadlužovala v dalších letech méně než v roce letošním, kdy j schodek 500 miliard.

Ale pokud jde o zdraví lidí, prezident chce být, podle svých slov, optimista a věřit, že i druhá vlna bude potlačena. „Neříkám kdy,“ upozornil prezident.

Když se rozhovor blížil k závěru, prezident se vyjádřil ke sporu české eurokomisařky Věry Jourové a maďarského premiéra Viktora Orbána. Podle Jourové Orbán v Maďarsku buduje „nemocnou demokracii“. Prezident se tady postavil na stranu Viktora Orbána.  

„Každý v kariérním žebříčku stoupá tak dlouho, až dosáhne pozice, pro kterou není kompetentní. Obávám se, že se to týká i paní Jourové,“ poznamenal prezident.

Pár slov věnoval i snaze Mikuláše Mináře, bývalého předsedy spolku Milion chvilek, vybudovat novou politickou stranu. „Každý má právo to zkusit,“ pravil prezident. Ale vybudovat stranu je podle Zemana mnohem náročnější, než zaplnit Letnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…