Kerry a Lavrov si vyříkali záležitosti kolem Ukrajiny. A takto mluvili po schůzce

08.11.2014 12:02

Spojené státy a Rusko se dohodly na výměně informací ohledně situace na rusko-ukrajinských hranicích, řekl šéf americké diplomacie John Kerry po dnešní schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Pekingu.

Kerry a Lavrov si vyříkali záležitosti kolem Ukrajiny. A takto mluvili po schůzce
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Přes rusko-ukrajinskou hranici podle Kyjeva nadále proudí k proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny dodávky ruských zbraní a bojovníků, naposledy prý ve čtvrtek tudy přejela ruská kolona 32 tanků, houfnic a kamionů s municí a vojáky. Lavrov toto obvinění v Pekingu popřel.

Putin se s Obamou v Pekingu nesejde

„Stačí říct, že máme jisté rozpory ohledně jistých skutečností týkajících se Ukrajiny. Dohodli jsme se vyměňovat si informace na toto téma. Také jsme se dohodli, že dialog bude pokračovat," řekl Kerry novinářům v Pekingu, kde se sešel s Lavrovem před nadcházejícím summitem Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) začátkem příštího týdne. V Pekingu se naopak nepočítá se schůzkou prezidentů obou velmocí, Baracka Obamy a Vladimira Putina.

Nové západní sankce Rusku nehrozí

Kerry podle Reuters naznačil, že Rusku bezprostředně nehrozí nové západní sankce. Rusko má podle jeho slov na výběr rozhodnutí, které o sankcích rozhodnou v dlouhodobém horizontu. Současně apeloval na plnění dohod o příměří mezi proruskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou a vyjádřil naději, že boje na východě Ukrajiny skončí a situaci v zemi se podaří stabilizovat.

Kerry podle agentury TASS také připustil rozdílnost názorů USA a Ruska na řadu mezinárodních otázek, nicméně dodal, že existují „styčné body", ve kterých jsou obě velmoci s to spolupracovat.

Moskva chce federalizaci Ukrajiny, Kyjev to odmítá

Lavrov po schůzce s Kerrym apeloval na ukrajinskou vládu, aby přistoupila k ústavní reformě s účastí všech regionů a politických sil, jak se prý zavázala ještě v dubnu na ženevské schůzce ministrů zahraničí.

Moskva naléhá na federalizaci Ukrajiny, což Kyjev odmítá z obavy o celistvost země.

„S Johnem Kerrym jsme se dnes domluvili, že tento úkol (ústavní reformy) je nadále aktuální a možná ještě aktuálnější než v dubnu. Budeme se snažit přesvědčit ukrajinské vedení, aby tento závazek začalo plnit," řekl ruský ministr.

Podle Lavrova se má vymezit hranice mezi znepřátelenými stranami

Lavrov také vyslovil politování nad tím, že se dohoda o příměří na východě Ukrajiny nedodržuje úplně a dochází k přestřelkám, jak svědčí i tragické zabití doněckých školáků u místního letiště. Moskva proto považuje za nezbytné co nejdříve vymezit hranici mezi oběma znepřátelenými stranami, aby se příměří dalo kontrolovat.

Mezinárodní letiště u Doněcku, hlavní povstalecké bašty, zůstává v rukou ukrajinské armády a o tuto strategickou pozici se stále bojuje bez ohledu na příměří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…