Klaus ml. v ČT „točil“ Witowskou: Lumpové. Neřeknu, co chystám. A co vaše maminka?

27.03.2019 7:14

ČT si do studia Událostí, komentářů pozvala Václava Klause mladšího. Rozhovor s ním vedla Světlana Witowská a snažila se z Klause dostat, co bude dělat dál, zejména, zda bude zakládat novou stranu. „Až to budu oznamovat, tak tam budou mažoretky, bude tam hezká znělka, bude to dojemné, teďka jsem přišel z restaurace Na Pekařce, kde byla mimochodem polovina redaktorů ČT, a teďka to oznamovat v 22:35 se mi úplně nechce,“ odpověděl politik zvídavé moderátorce. Dále byla na pořadu dne rezignace z čela školského výboru, blízkost k SPD nebo vztah s jeho otcem.

Klaus ml. v ČT „točil“ Witowskou: Lumpové. Neřeknu, co chystám. A co vaše maminka?
Foto: Repro ČT24
Popisek: Poslanec Václav Klaus mladší v Událostech komentářích

Witowská se zeptala přímo a bez obalu, proč Klaus nerezignoval z čela školského výboru, když byl vyloučen ze strany, která ho nominovala. Na to Klaus odvětil, že předsedou ho zvolili poslanci školského výboru, a dodal, že poslanec Baxa, který je novým kandidátem ODS na předsedu, spolu s bývalou ministryní Valachovou podepsali návrh, aby došlo k volbě nového předsedy, čemuž demokraticky vyhoví, takže se o předsednictví výboru bude příští týden hlasovat. Také poznamenal, že ho udivuje, že ho kvůli něčemu takovému zvali do televize, ale přišlo mu neslušné nepřijít.

Anketa

Pokud bude Babiš obžalován v kauze Čapí hnízdo, měl by odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 15330 lidí

Moderátorka pak položila otázku s kým bude ve Sněmovně hlasovat, „kam ho srdce táhne“. Na to odpověděl, že bude hlasovat podle toho, co sliboval lidem v ulicích, tedy pro snižování daní, proti inkluzi a pro to, aby se peníze dostaly kvalitním učitelům a ředitelům. Pak přišla otázka, jak v jeho uvažování figuruje jeho otec, který se ho v médiích zastal. Klaus popřel, že by názory jeho otce nějak výrazně ovlivňovaly jeho ambice, a dodal, že ono zastání je normální: „Vás se také maminka zastane, kdyby vás kritizovali v televizi, to je zcela normální a lidská přirozenost.“ On by se svých příbuzných také zastal, ale prý to neovlivňuje jeho politické kroky.

Witowská pak naléhala, zda založí novou stranu. Klaus odpověděl, že se nějakým způsobem obrátí k voličům. „A jakým způsobem?“ vyzvídala moderátorka. „No tak, až to budu oznamovat, tak tam budou mažoretky, bude tam hezká znělka, bude to dojemné, teďka jsem přišel z restaurace Na Pekařce, kde byla mimochodem polovina redaktorů ČT, a teďka to oznamovat v 22:35 se mi úplně nechce,“ vysvětlil Witowské Klaus, že se ještě nebude vyjadřovat. Ta změnila taktiku a snažila se z politika dostat, jestli chce být prezidentem. Klaus řekl, že o tom nepřemýšlí, protože na to nemá věk a ještě by se musel znovu oženit.

Od aspirací přešla Witowská k otázce, zda mu něco říká štábní kultura, když v senátních volbách podpořil kandidáta SPD Ladislava Jakla. Klaus se nejdříve vyjadřovat nechtěl, ale pak věc shrnul takto: „Já jsem podpořil pana Jakla, což je můj dlouholetý přítel a znám ho z rockových koncertů a tak dále; čili jsem o něm řekl, že by byl dobrým a neúplatným senátorem. Že tam ODS tehdy měla kandidáta, který také nebyl členem ODS (Vladimír Kratina), je věc druhá. Jak to bylo šťastné, nebo ne, nevím, ale už je to minulost.“

„Neprovokujete vy tak trochu schválně?“ snažila se s úsměvem Witowská Klause přimět, aby přiznal barvu. Klaus odmítl, že by byl nějaký zvláštní provokatér, ale prý mu nevadí být sám proti všem v místnosti. „Když něčemu věřím, tak se za to postavím. Někdo tomu říká provokace, někdo tomu může říkat nějak jinak,“ dodal. Moderátorka zmínila, že Jaroslav Kubera tomu říká pasovat se do role mučedníka. Klaus znovu zopakoval, že výroky členů ODS o něm, ať už jsou od Kubery, Stanjury, nebo Udženije komentovat nebude.

A na závěr si moderátorka nechala otázku, zda lituje svých výroků, které ho stály členství v ODS. Klaus prohlásil, že vždy přemýšlí, co mohl říci lépe a vtipněji. Uznal, že výrok byl přepjatý. „Já už to nechci moc dál komentovat, protože se vyrojila spousta lumpů, kteří mi chtěli nasazovat antisemitskou notu, takže teď, abych se za to nějak strašně kál, to jim dělat nebudu,  těmhletěm lidem, že člověk by měl zvažovat a dávat si pozor, aby jeho příměry nebyly přepjaté, to určitě máte pravdu, paní redaktorko,“ uzavřel poslanec téma.

Jako poslední Witowská zmínila, že ho chválil Radim Fiala z SPD a zeptala se, jak moc blízko k nim má. Klaus poznamenal, že Radim Fiala byl v ODS o poznání déle než v SPD a považuje ho klidného a uvážlivého poslance, kterého má lidsky rád, ale ne nejradši. Uznal, že v otázce bránění národních zájmů nebo v odstupu od EU k nim nemá tak daleko, často prý hlasovali stejně, ale to i s velkou částí ODS. Ale z hlediska přímé demokracie nebo sociálních názorů k nim má prý poměrně daleko.

Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…