Klaus na Hradě hostil světovou celebritu. Přišlo přes tisíc lidí

09.11.2012 11:14

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek večer tradičně opět zahájil koncert z cyklu Jazz na Hradě, tentokrát již 87. v pořadí. Akce ve Španělském sálu byla výjimečná hned z několika důvodů.

Klaus na Hradě hostil světovou celebritu. Přišlo přes tisíc lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus na festivalu Jazz na Hradě

Zvláštností, a to již podruhé, byla bezpečnostní prohlídka u vstupu do Rothmayerova sálu, vynucená zvýšenou ostrahou po chrastavském útoku na prezidenta. „Nicméně já se vám strašně omlouvám, ale když na mě střílej v Chrastavě, tak jsou tady ty rámy, kterými musíte procházet. To je způsobeno timhletim. My za to opravdu, opravdu nemůžeme,“ vysvětloval na minulém koncertu koncem října prezident Klaus.

Prezident tentokrát politické rýpnutí vynechal

Čtvrteční jazzový koncert však zcela pokořil rekord v účasti i prodaných vstupenkách, což naznačoval i do posledního centimetru zaplněný Španělský sál. „Určitě se máte na co těšit, bude to báječný koncert a ještě báječnější je, že vás v sále je tu dnes více než tisíc sto,“ prozradila moderátorka rekordní počet hostů, pak již předala slovo prezidentu Klausovi, aby koncert zahájil.

„Všechny vás vítám, nebudu dlouho zdržovat. Snad jste sem přišli vědomě a víte, proč jste přišli. Jak zaznělo, má vás tu být přes tisíc sto, což je rekord a další rekord je i v počtu prodaných lístků. Takže přeji pěkný zážitek a těšíme se na dnešní večer,“ přivítal plný sál Václav Klaus. Překvapivě si tentokrát ani nerýpnul do současné politické situace, ač by se k tomu událostí nabízelo víc než dost.

Světová hvězda, která ovlivnila miliony muzikantů

Poté už Španělský sál patřil kvintetu slavného multiinstrumentalisty Marcuse Millera, držitele dvou cen Grammy. Miller se proslavil napříč mnoha hudebními žánry, dokonce i v opeře a filmové hudbě. Jeho osobitý ráz hry na basovou kytaru ovlivnil miliony hudebníků po celém světě. Autoři hradního programu ho bez nadsázky označili za basového Leonarda da Vinci přelomu tisíciletí.

Marcus Miller během večera, kdy představoval svůj nový projekt Renaissance, fascinovanému publiku precizně předváděl nejen hru na baskytaru, ale i basklarinet. Na bicí hrál Louis Cato, na klávesy Kris Bowers, Adam Gati ohromoval se svoji kytarou, Lee Hogans hrál na trubku a se saxofonem exceloval Alex Han. Další rekord, minimálně z poslední doby, pokořila délka celého koncertu. Publikum si totiž kvintet dvakrát bouřlivě vytleskalo zpět na podium a celý koncert trval bez mála dvě hodiny.

Na Hradě se objevila řada známých osobností. Tradičně dorazil hudebník a novinář Ondřej Hejma, ekonom a „otec kuponové privatizace“ Dušan Tříska, poslanec ODS Walter Bartoš, několik velvyslanců, herečka Daniela Šinkorová či bývalý předseda Akademie věd ČR Václav Pačes. Nechyběl ani skladatel a hudební producent Karel Vágner.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…