Kmoníček v ČT vysvětloval, jak je to s americkými vojáky v Česku. A prozradil, s kým se zítra setká Zeman

05.06.2014 19:57

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček ve čtvrtečním vydání pořadu Interview ČT24 splnil svůj slib z předchozího večera daný divákům pořadu Události, že se do 24 hodin doladí stanovisko české politické reprezentace k posílení přítomnosti NATO v zemích EU. „V této chvíli všichni vědí, že se o dramatický posun v českých pozicích nejedná,“ uvedl Kmoníček s tím, že jsou o tom informováni i „naši zahraniční partneři“.

Kmoníček v ČT vysvětloval, jak je to s americkými vojáky v Česku. A prozradil, s kým se zítra setká Zeman
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Podle Kmoníčka musí být český postoj v duchu toho, na čem se shodla EU. „Musíme si konečně zvyknout na to, že jsme součástí společné zahraniční politiky EU. Můžeme se lišit o centimetry, ale ne o kilometry,“ podotkl Kmoníček. Přiznal, že když o výroku premiéra Bohuslava Sobotky, který uvedl, že ČR větší přítomnost vojsk NATO nepotřebuje a že po něm nevolá, mluvil s diplomaty, tak jejich reakce byly překvapené.

Přinese setkání Putina s Porošenkem zvrat v ukrajinské krizi?

Kmoníček se v další části rozhovoru věnoval tomu, že zítra přijede ruský prezident Vladimir Putin na oslavy vylodění spojenců v Normandii. Při té příležitosti se setká nejen se světovými státníky, například s francouzským prezidentem nebo německou kancléřkou, ale zřejmě i s českým prezidentem Milošem Zemanem nebo s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Kmoníček naznačil, že toto setkání by mohlo mít na další vývoj situace na Ukrajině zásadní vliv.

Navýšení rozpočtu kanceláře prezidenta má jít na zpevnění přehrady v Lánech

Strategickým zájmem Ruska podle Kmoníčka je mít z Ukrajiny nárazníkovou zónu. Západ by měl napomoci ekonomické soběstačnosti Ukrajiny, aby mohla zůstat spojovacím článkem západu a východu, přičemž rusko-ukrajinské hranice nebudou smět ruské jednotky překročit.

Kmoníček se vyjádřil i ke sporu s Ministerstvem financí o výši rozpočtu prezidentské kanceláře. Podle něj je ministr  Andrej Babiš  přístupný rozumné debatě, a tak věří,  že se podaří do 12. června dohodnout navýšení rozpočtu o  36 milionů na zpevnění hrází na přehradě nacházející se v areálu lánského zámku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…