Kocáb a Novotný o Rusku. Velké věci. Jak na Putina? Toto je napadlo

15.04.2022 9:29

Ruská invaze na Ukrajině pokračuje 51. den, západní protiruské sankce, zdá se, nenesou velký potenciál k jejímu ukončení. Rusko-ukrajinský válečný konflikt byl hlavní téma, které vévodilo politické debatě Jaromíra Soukupa, v níž se sešli europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti), starosta pražských Řeporyjí  Pavel Novotný (ODS) a hudebník a bývalý politik Michael Kocáb. Krize bude stát 54 miliard, české veřejné finance to podle nich neohrozí. Po Havlovi jsme prý opět v něčem příkladem. Vesměs se pánové shodli, že je třeba odstřihnout se od ruského plynu a dotknout se tak radikálně příjmové stránky Ruska, k tomu ale chybí dostatek odvahy a analýza, jaké by to mělo reálné důsledky. Stranou nezůstal ani prezident Miloš Zeman a jeho „nedůvěryhodný“ postoj k ruské invazi.

Kocáb a Novotný o Rusku. Velké věci. Jak na Putina? Toto je napadlo
Foto: TV Barrandov
Popisek: Mikuláš Peksa, Michael Kocáb a Pavel Novotný v Aréně Jaromíra Soukupa

Soukup při představování hostů se pozastavil delší dobu právě u Novotného, který dlouhodobě vystupuje proti ruskému režimu, hovořil i v ruské státní televizi a byl terčem mnoha ruských představitelů. „Tehdy to si vypadal jako cvok, teď to vypadá, že jsi tak trochu měl pravdu,“ konstatoval moderátor. „Jsi hodný, Mirku, děkuju,“ culil se řeporyjský starosta.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

Novotný vyhlásil před dvěma lety Rusku válku a napsal Putinovi dopis o vlasovcích, za ten jej pochválil Kocáb. „Napsal jsi ten dopis, ten byl dobrý, byl ostrý, mám ho doma, tnul do živého. Dalo mu za pravdu,“ uvedl, že jeho odpor k Rusku se dnes ukazuje oprávněný víc než kdy před tím. Novotný se dle výrazu cítil značně polichocen.

Plynule tak přešli k samotné agresi, kterou vede Rusko již několik týdnů proti Ukrajině.

Jak se k Rusku chovat, až skončí válka? „Po ukončení té války by měla začít EU a USA vyjednávat s Ruskem, ale s podmínkou, že na vyjednávací straně Ruska nebude Putin, Lavrov, zkrátka lidé, kteří válku zavinili, to je nepřijatelné,“ navrhuje Kocáb, že byť by tito pánové byli dál u moci, vyjednávací tým musí tvořit lidi, kteří nemají na rukou krev. „Umíte si představit, že by na jedné straně seděl evropský politik a na druhé straně Putin? Já bych se pozvracel!“ dodal Kocáb, který se podílel na odsunu sovětské okupační armády z Československa.

Stažení protiruských sankcí, k němuž podle Kocába bude muset jednou dojít, musí Západ vyměnit velice draho. „Zrušení sankcí musíme vyměnit za nukleární odzbrojení Ruska, pokud nebude souhlasit, pak nukleární odzbrojení celé země. Pak se nabízí svržení Putina, nebo konvenční snížení zbraní,“ chrlil Kocáb jeden návrh za druhým. „My si nemůžeme dovolit, aby nás budoucí ruští lídři opět ohrožovali jadernými zbraněmi!“ hřímal skladatel.

Ty největší páky Evropa na Rusko ale stále nemá. Ekonomické protiruské sankce se nedotýkají ropy a plynu, tedy zásadní části ruského exportu. „Zkrátka financujeme tu válku. Je to trapná situace,“ povzdechl si Kocáb nad tím, že se stále nenašel klíč, jak by se Evropa bez ruského zemního plynu mohla nyní obejít.

Kocáb tak odmítá být v tomto směru radikální. „Nemůžeme dovolit, že odstřihnutím se od ruského plynu přivedeme do velkého utrpení Evropu, je to těžké rozhodnutí státnického rozměru,“ doplnil.

Naopak pirát Peksa by radikální přístup ohledně dodávek ruského plynu a ropy zvolil ihned, problémem je ale Maďarsko a Německo. „To je to, co se musí vypnout! My jsme to v europarlamentu odhlasovali a bohužel teď čekáme na Radu EU, aby zde členské státy tyto sankce zavedly. Prostě to drhne na Maďarsku, maďarskou vládu Putin platí, to se prostě děje. Německá vláda zase neví úplně, čí je,“ spráskl ruce poslanec Evropského parlamentu.

„Ale do kdy ropu a plyn vypnout? Nevykrvácí mezitím Ukrajina?“ svraštil čelo tázající se Kocáb. „Nejsme schopni to udělat tak rychle, abychom zabránili ofenzivě, která teď přijde na Donbase. To se stane. Ty peníze Rusku nedojdou tak rychle, i kdyby se tyto sankce teď zavedly,“ reagoval Peksa.

„Chceme zabránit válce na Ukrajině a zavádíme sankce, který krátkodobý efekt nemají,“ rozčiloval se Soukup, kterému vadí odpovědi členů vlády, že se musí stavět jaderné elektrárny. „Vždyť to je otázka dvaceti let,“ chytal se za hlavu, že vládní politici nejsou s to ovlivnit efektivně příjmy Ruska.

Peksa navázal tím, že je třeba nyní řešit především obnovitelné zdroje. Zkrátka proto, že se na rozdíl od jaderných elektráren dají udělat velmi rychle. „Pokud chceme teď ušetřit ten plyn, tak co nejvíc rozmístit soláry,“ dodal.

„Tak Němci nemají odvahu vypnout ruský plyn, my také. Chceme ale podporovat Ukrajinu... někdy to začíná mít bizarní rozměry,“ vložil Soukup do diskuse malé shrnutí současné situace.

Slovo předal starostovi Novotnému, který jako prioritu nyní vidí postarat se o uprchlíky z Ukrajiny a nemít předsudky vůči obyčejným Rusům. „Je strašně důležitý to říct,“ sevřel ruku v pěst s tím, že sám s tím už má problém: „Já dnes přistihuji sám sebe..., jsem na to moc citlivý,“ naznačil svůj nepřátelský vztah ke všem Rusům.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

Kocáb mu dal opět za pravdu, právě Rusové mohou svrhnout Putina. „Vy máte pravdu v tom, když říkáte, že nesmíme házet Rusy do jednoho pytle. Dokážou být stateční, veliký. Musíme s nimi mluvit, posílat zprávy do Ruska, aby je informovali, přemlouvali, že Putin je vrah a válečný zločinec a novodobý Herodes,“ uvedl hudebník.

Podle Novotného je to ale utopie: „Já nevěřím, že miliony Rusů půjdou do ulic, tam je totalita, my jsme mladí kluci,“ ukázal na sebe, Peksu a staršímu Kocábovi se omluvil. „V Rusku je prostě dnes problém dát na facebook, že se koná nějaká demonstrace. A ty represe vůči lidem, kteří jen přemýšlí o tom, že by dali někomu vědět, že se taková akce koná...“ mávl řeporyjský starosta rukou, že totalitní realita je zcela jiná.

Pro Piráty je podle Peksy Rusko velmi zajímavá země. „Jsme v kontaktu s Piráty, kteří tam jsou. Internet je v Rusku téma, který hýbe společností, je tam pro ně velmi důležitý, neexistuje tam legální způsob, jak se dostat k informacím. Lidé se tam ale snaží tu cenzuru obcházet. Myslím, že v principu mohou být Rusáci informováni, ale možná se bojí jít ven do ulic, protože policie je tam sbírá,“ domnívá se Peksa.

Rusáci udělali velkou chybu, že jej opakovaně zvolili do čela státu, pokračoval Kocáb: „On na tom postu evidentně úplně zešílel, používá metody stalinské. To prostě pro boha živého musí těm Rusům dojít,“ rozhodil bývalý politik rukama.

Moderátor Soukup pak velmi chválí Čechy a české politiky, jak se ve většině postavili k pomoci Ukrajině, čemu starosta Novotný musel oponovat. „Tak čti Mladou frontu. Když sem viděl, jak píše o 5 miliardách pro běžence, tak už to trochu začíná,“ smál se politik.

Pochvaloval si, jak jsou ukrajinské děti schopny se do naší společnosti integrovat. „Brzy začnou první ukrajinské děti porážet naše lemply, jo..., což je jako rychlý, jo. Výborný je, jak jsou všechny ty Ukrajiny vzdělané, jsou opravdu skvělé, no...“ rozplýval se nad migranty starosta městské části Praha-Řeporyje.

Uprchlická krize bude stát podle vládou představené strategie 54 miliard korun. Podle Soukupa to se státním rozpočtem nic neudělá, ani kdyby nám na to Evropská unie nepřispěla. Pokud je dnes deficit 280 miliard minus, tak už tyto náklady navíc nejsou podle něj významné. „Český stát kvůli tomu nezbankrotuje,“ konstatoval.

„Tyto miliardy nás prostě povýší a přiblíží ke království nebeskému,“ pravil až zbožně hudebník Kocáb. „Otevírá se prostě krásná tvář českých lidí, zažil jsem to už v roce 1989, prostě funguje. Fungovalo to i v mobilizaci proti Hitlerovi,“ vzpomněl.

Češi jsou podle něj inspirací pro celý svět. „Jsem hrdý na náš národ, musíme to dotáhnout do konce, nesmí to ubývat. Protože to je něco, z čeho se do určité míry poučuje i svět. Po Havlovi jsme opět v něčem příkladem, jednak v té solidaritě, ale i v tom, že jim dokážeme dát zbraně, nepářeme se s tím, to je krásné, prostě zavřeme oči, děj se vůle boží, my vám jdeme pomoct,“ vyzdvihoval, jak se česká společnost umí semknout.

Z toho by si měla vzít příklad i EU: „Prostě i ona by možná s tím ruským plynem měla zavřít oči, protože je to neúnosná situace a zavřela ty kohoutky,“ domlouval Kocáb europoslanci Peksovi.

Peksa jej utěšil, že v principu se to stát v budoucnu může. „My jsme schopni členské státy přesvědčit, aby to udělaly, myslím, že Německo jsme schopni otočit, ale s Maďary to funguje tak, že Orbán je sice hrozný hrdina navenek, ale když jde do tuhého, tak on jako ucukne... Musíme ještě tlačit,“ věří, že se embargo na ruský plyn podaří protlačit.

„Tady nás v budoucnu čeká fakt veliká ekonomická krize, stát by měl mít nějaké nástroje, jak to dělat a nespoléhat pouze na síť soukromých vlastníků těch zásobníků,“ otočil se k pirátovi Kocáb, že v pozici premiéra by se na tuto stránku zaměřil.

Německo se zdá být klíčové, může odmítnutí ukrajinského prezidenta Zelenského setkat se s německým prezidentem znamenat, že se němečtí obyvatelé začnou stydět za tak trochu proruský postoj vedení státu? „To odmítnutí, to bylo hodně tvrdý,“ pokyvoval Novotný hlavou. „Takhle to napálit, mě to samotného zaskočilo. Němci se stydět umí,“ myslí si starosta.

Často se objevují komentáře, že Zelenskyj je až příliš sebevědomý a tlačí moc, poznamenal Soukup. „Chybí tam trocha pokory, nikdo neví, kde se to zastaví,“ citoval některé názory. Odmítnutí německého prezidenta podle něj mohl být vzkaz Němcům, aby se za něj styděli.

Zelenskyj tohle určitě přehnal, souhlasil Kocáb: „I on bude pokoušen stávat se autoritativním, někdy si bude moc věřit, možná se objeví i určitá pýcha, to vše se těmto lidem stává. Tady to on určitě přehnal, neměl to dělat,“ řekl s tím, že tyto drobné přestřelky ukrajinské hlavy státu nikdy nesmějí přehlušit hrůzu, kterou prožívají. „On je ve stresu, může mu to ulétnout, my to musíme přejít,“ míní.

Zvláštní ticho okolo Hradu

„Okolo prezidentské kanceláře a prezidenta republiky je teď ale takové zvláštní ticho,“ přešel Soukup k dalšímu tématu. „Abychom se netvářili, že je vše v pořádku a zalité sluncem... Nejedlý byl neoficálním velvyslancem českých oligarchů v Rusku, miliardáři si leštili kliky na Hradě, pokud chtěli něco v Rusku zařídit,“ pokračoval moderátor.

Tento systém podle něj zůstává stále stejný i v takto těžké bezpečnostní situaci. „Na Hradě nemají klíčový pracovníci bezpečnostní prověrku. Netvařme se, že tady jsme naprosto v pohodě,“ řekl v obavách.

Novotný jeho slovům celou dobu souhlasně přikyvoval a pak dodal: „Máme obrovský problém, navíc po kauze Balák, to se svět v prezidentské kanceláři zhroutil úplně do sebe... Ta pozice BIS je v té situaci šílená, jakým lidem oni musí referovat. Znova jsem se utvrdil v tom, že tento národ není kompetentní,“ řekl – především s přímou volbou prezidenta.

Nelíbilo se jim ani to, že prezident Miloš Zeman avizoval, že nepodpoří americkou základnu v Česku. „On řekl, že tu nechce Američany,“ přisadil si Soukup.

„Říkal, že nechce Američany??? Woooow,“ protočil oči v sloup Kocáb. „My musíme být bráněni,“ zdůraznil. „Celé se to odvíjí od Zemanova populismu a je pořád obklopen těmi stejnými proruskými lidmi. Jen se změnil jeho názor na tu invazi, ale vše ostatní je beze změny, tzn. on musí být permanentně pod jejich tlakem. Proto takové lidé srovnávají americkou základnu s invazí z roku 1968, to je nesmysl,“ chytal se za hlavu hudebník.

„Prezident je starý, unavený muž. Prezident republiky v Lánech a kancelář prezidenta republiky jsou dvě mimoběžky,“ vyjádřil Soukup svůj názor na adresu prezidenta, kterého dříve pravidelně hostil v jednom ze svých pořadů.

Obavy z úřadování prezidenta Zemana má i Novotný: „Miloš Zeman je vrchní velitel našich ozbrojených sil...“ uvedl, že to samo o sobě je velmi znepokojující fakt.

Všemu bude brzy konec, utěšoval Peksa s tím, že je třeba najít důstojného nástupce: „Vždyť on už je v závěrečné fázi své funkci, skončí mu to za pár. Musíme hledat nástupce,“ podotkl.

„Ale kolik ještě unikne do té doby tajných zpráv k ruské tajné službě, kolik se toho skartuje,“ zamračil se moderátor Soukup.

„Tak Putin – bývalý komunista a spolupracovník tajných služeb. Babiš a generál Pavel to samé. Pro boha živého, copak jsme neupoučitelní?“ hrozil se Kocáb spolu s dalšími přítomnými kandidáty na Pražský hrad kromě Peksy. „Národ se dostává do tak kritické situace, příští prezident musí být prospěšný svému národu. Musí mu sloužit, žádná marketingová show, ale služba,“ shrnul hudebník závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…