Kohoutův jezevčík žere Vaškovi poslední fenmetrák. A Olga leži a kuři. Větvička za vás zhlédl film Havel

31.07.2020 10:13

Ostravský glosátor a držitel mnoha blogerských ocenění Ladislav Větvička zhlédl film Havel, o kterém se v poslední době pořád mluví. Nabídl svéráznou recenzi a rovnou přitom sepsal, co mu ve filmu chybělo a rád by viděl v jeho pokračování.

Kohoutův jezevčík žere Vaškovi poslední fenmetrák. A Olga leži a kuři. Větvička za vás zhlédl film Havel
Foto: Bontonfilm
Popisek: Martin Hoffman jako Pavel Landovský a Viktor Dvořák jako Václav Havel

Anketa

Do jakého filmu byste nejraději zařadili postavu Václava Havla?

hlasovalo: 13254 lidí

Ze všeho nejvíce Ostraváka okouzlila scéna, která prý vstoupí do dějin českého filmu. Jezevčík Pavla Kohouta v ní sežere Vaškovi jeho poslední fenmetrák. Také jej zaujaly herecké výkony v čele s Aňou Geislerovou („ma super roli, bo enem furt leži a kuři“). Líbí se i hudba a atmosféra, která vás prý spolehlivě přenese do sedmdesátých let. „Měl sem chuť zapit algenu zteplalu desitku v pajzlu a zakusnut k temu smaženku a husku ze suchym salamem na vesnickem nadru,“ popsal s nadhledem divácký zážitek.

Větvičkovi ale v opusu mnohé chybělo. Film prý před závěrečným revolučním happy endem na balkóně nad Václavákem přeskakuje období 1983–1989, což diváka ochudí o mimořádné zážitky mistrova vztahu s „hořící vodou Jitkou“. Když už autoři ukazují, jak Václav podváděl Olgu s jistou Aničkou, chybí absurdnímu dramatu dokonalé završení, jak je později s Jitkou podváděl obě.

Vyloženě mu prý ale Jitka chybí ve scéně, kdy v listopadu 1989 Václav na Hrádečku uspí esenbáky a odjíždí do Prahy dělat revoluci, i když je všeobecně známo, že tam tehdy trávil listopadový čas právě s ní.

CELÁ RECENZE ZDE

Mezi absurdními scénami, kterými autoři film zaplnili, by prý tato byla klenotem. „Ale Gajslerka řikala, že Havel nebyl žaden zaletník, že se enem choval svobodně, tuž temu rozumim,“ dodává Větvička.

V druhém díle Havla, který podle jeho názoru autoři rozhodně chystají, by se taky měly objevit scény, kdy Václav za doprovodu Jitky poprvé v životě vidí normální lidi na Moravě a Slovensku, nebo scény, ve kterých budou „zaběry s maďarskym Židem Šorošem, kery Vaška a dalši synky z Charty finančně podporoval, v Praze ho osobně navštěvoval a nasledně cenzuroval aji Vaškuv projev před ameryckym Senatem“.

Větvička se ale obává, že tato „absurdní fraška“ by rozhodně nedostala čtrnáct milionů z národního fondu pro kinematografii. Takže divákovi nezbude než se spokojit s prvním dílem a scénami s fetujícím jezevčíkem či ležící Aňou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…