Kolem Mynářovy prověrky se dějí podivné věci. Ale nakonec ji klidně může dostat

20.12.2015 11:06

Hradní kancléř Vratislav Mynář není zcela bez šancí, že se mu nakonec nejvyšší prověrku na stupeň ‚přísně tajné‘ podaří od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) získat. Píše o tom server Aktuálně.cz.

Kolem Mynářovy prověrky se dějí podivné věci. Ale nakonec ji klidně může dostat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Server připomíná, že i když komise doporučila řediteli Národního bezpečnostního úřadu Dušanu Navrátilovi, aby zamítl rozklad hradního kancléře Vratislava Mynáře, ten se doporučením nakonec řídit vůbec nemusí. Ostatně v minulosti se tak prý už několikrát stalo.

Národní bezpečnostní úřad však nyní řeší, jak je možné, že se informace o tom, jak v případě Mynáře komise rozhodla, dostaly na veřejnost. Možný únik chce nechat prošetřit i Mynář. „Podle pokynu klienta učiníme veškeré kroky k tomu, aby případný únik informací byl řádně prověřen a v případě, že se potvrdí, aby z této skutečnosti byly vyvozeny důsledky,“ prohlásil Mynářův advokát Lukáš Trojan.

Celý text je ZDE

„Informace o tom, že rozkladová komise rozhodla, či dokonce o tom, jak rozhodla, je bezprecedentním porušením principu neveřejnosti správního řízení. Co je však zcela unikátní, je fakt, že k takovému úniku informaci dochází z NBÚ, tedy instituce, která je zřízena za účelem ochrany utajovaných informací,“ prohlásil Trojan.

Když NBÚ zjistí, že někdo z pracovníků informaci z úřadu vynesl, může to mít vliv na jeho další práci pro NBÚ. „Taková skutečnost, i když se nejedná o utajovanou informaci ani o osobní údaje, ale pouze o informaci o procesu řízení o rozkladu, by měla vliv na posouzení bezpečnostní spolehlivosti této osoby,“ uvedl mluvčí NBÚ Radek Holý.

Server ale upozorňuje, že z pětičlenné komise, která řešila Mynářův případ, byl jen jeden zaměstnancem Národního bezpečnostního úřadu. Ostatní tu trvalý pracovní poměr nemají.

Mluvčí NBÚ Holý je přesvědčen, že i když se výsledek komise dostal na veřejnost, tak to nebude mít žádný vliv na konečné rozhodnutí ředitele NBÚ Dušana Navrátila.

Kdy ten o rozkladu hradního kancléře rozhodne, není podle serveru v tuto chvíli jasné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …