Kolik stojí Čechy Václav Moravec? Advokát z Trikolóry to chtěl vědět. A soud to ČT...

28.10.2019 11:17

Právník Zdeněk Koudelka (Trikolóra) se na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz vyjádřil k tomu, že veřejnoprávní televize podle něj klamala, a tak ji soud odsoudil. „V soudním řízení televize tvrdila, že informaci již poskytla a poslala mailovou poštou. Nic jsem nedostal," říká.

Kolik stojí Čechy Václav Moravec? Advokát z Trikolóry to chtěl vědět. A soud to ČT...
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

„Česká televize odmítla sdělit informaci, kolik v roce 2017 stála výroba pořadů Otázky Václava Moravce a Fokus Václava Moravce. Šlo o celkové částky, ne dotaz na mzdy či honoráře. Jako důvod uvedla obchodní tajemství,“ popisuje Koudelka. 

Anketa

Existoval v Československu doopravdy jeden československý národ?

56%
44%
hlasovalo: 7691 lidí
„Obchodní tajemství je zneužíváno osobami napojenými na veřejné peníze, aby se zamezilo přístupu veřejnosti k informacím o nakládání s veřejnými prostředky. Vytváření televizních pořadů Českou televizí je plnění jejího poslání, při kterém jsou utráceny nuceně vybírané televizní poplatky. Není důvod, aby se odlišně postupovalo při poskytování informací u televize a jiných osob užívajících veřejné prostředky. Pokud by televize žádala o informaci, kolik stála oprava státního hradu, je nepředstavitelné, že by informace byla tajná. A když ano, televize by to kritizovala. Jiným káže vodu, ale sama pije víno,“ poznamenal Koudelka a uvedl, že proti odmítnutí žádosti o informaci podal v březnu 2018 odvolání generálnímu řediteli televize.

„Do dneška o odvolání nebylo rozhodnuto, rok a půl České televizi nestačí. Stačilo to však Městskému soudu v Praze, který rozsudkem z 25. 10. 2019, 14A 36/2019-35, uznal, že Česká televize je nečinná a odsoudil ji k tomu, že musí o odvolání rozhodnout,“ podotkl Koudelka.

„V soudním řízení televize tvrdila, že informaci již poskytla a poslala mailovou poštou. Nic jsem nedostal. Přitom jsem vždy s televizí komunikoval datovou schránkou, ne mailem. Povinností televize je doručovat podle správního řádu do datové schránky a případně poštou. Sama se usvědčila z klamání lidí, když informace poskytnuté podle zákona o svobodném přístupu k informacím zveřejňuje na svém webu a v den, kdy údajně odpověď poskytla, podle webu České televize žádnou informaci nikomu neposkytla. Ani jinak nebyla schopna doložit soudu (kopie mailu), že informaci poskytla,“ uzavřel Koudelka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…