Komedie, za tučné peníze. Za komunismu byl taky jeden takový. Zahradil rozsekl hon na „dezinfo“

12.07.2023 11:40

MONITORING SÍTÍ Europoslanec Jan Zahradil (ODS) má spadeno na bojovníky proti dezinformacím. Ve svém příspěvku na facebooku je připodobnil k šarlatánům, obchodníkům s teplou vodou a mimo jiné také vzpomněl propagátora psychotroniky a psychoenergetiky Kahudu. „Výsledky jejich činnosti jsou spíše adepty na ocenění Bludným balvanem,“ uvedl.

Komedie, za tučné peníze. Za komunismu byl taky jeden takový. Zahradil rozsekl hon na „dezinfo“
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí
„Nejkomičtější a zároveň nejtragičtější na celém boji proti ‚dezinfo‘ je to, jak rychle z tohoto tématu vznikla pseudovědecká soft disciplína, která už se – se vší vážností – vyučuje na (některých) univerzitách, jsou na ni navěšeny tučné granty z veřejných i korporátních peněz a už z ní profituje nemalá množina sémantických, mediálních, komunikačních a dalších ‚expertů‘. Ti horlivě analyzují texty, definují narativy, sepisují studie, doporučují opatření a pomalu prorůstají státní byrokracií i mediální sférou,“ poznamenává Zahradil.

„Pokud jde o podobné pseudovědy, vzpomínám, jak v 70. a 80. letech působil v akademické sféře exministr školství F. Kahuda, propagátor psychotroniky a psychoenergetiky, který dokonce řídil Psychoenergetickou laboratoř na pražské VŠCHT. Jeho činnost se nicméně celou dobu pohybovala někde na okraji hlavního proudu, byla tolerována (protože co kdyby…), ale vlastně to nikdo nebral moc vážně. Dnešní šarlatáni a obchodníci s teplou vodou v oboru ‚dezinformací‘ se těší daleko většímu zájmu a respektu, což je zneklidňující. Podobně jako Kahuda zkoumají se smrtelnou vážností ovlivňování údajně tupých davů pomocí tajemných vzorců a magických formulí, jimž porozumí jen znalci. Ve skutečnosti jsou výsledky jejich činnosti spíše adepty na ocenění Bludným balvanem,“ dodal Zahradil ve svém facebookovém příspěvku.

Závěrem se pak ptá, zda se tématu bude věnovat Sisyfos – Český klub skeptiků, bývalý novinář Leoš Kyša či popularizátorka vědy Jelena Lenka Příplatová. „A další – budete se tomu věnovat? Je to pole neorané…“ dodal.

Reagoval tak na příspěvek Společnost pro obranu svobody projevu. „Umí zjistit informace, o kterých většina lidstva nemá ani tušení. A dokonce předvídat, co se stane.“ Tak psala ještě nedávno česká média o podnikateli Františku Vrabelovi, zakladateli firmy Semantic Visions. Do obecného povědomí se tento kontroverzní podnikatel dostal tím, že politikům i veřejnosti prodával analýzy budoucnosti, v nichž nafukoval dezinformační nebezpečí. „Na rozdíl od tradičních odborníků v oboru spoléhajících na skleněnou kouli a kávovou sedlinu vsadil na moderní technologie,“ zmiňuje společnost.

„A snad proto se mu dařilo plout na vlně mediálního zájmu. Stejně jako populární Jolanda měl i František Vrábel své věrné publikum. Historkám o tom, jak jeho algoritmus neúnavně projíždí tisíce webových stránek v desítkách jazyků, aby v nich pomocí bájné sémantické analýzy detekoval společenská i obchodní rizika, s posvátnou úctou naslouchali novináři i politici. Přestože jeho tvrzení nešla ověřit a většina jeho predikcí se nikdy nenaplnila, léta platil za odborníka, jehož erudici si nikdo netroufal zpochybnit. Mainstream komentuje vzestup a pád obchodníka s dezinfo deštěm Františka Vrabela. A nevynecháme ani další ‚bojovníky‘: levotočivé CeMprum pro hybridní pomluvy a propagandistu Šlajcha, který má překvapivě blízko k Janu Konvalinkovi,“ zakončila Společnost.

I v diskusi pod příspěvkem přichází Zahradil se svými připomínkami. 

„Připomíná mi to všechny ty woke obory, které se rozlezly napřed po západním univerzitním prostředí, aby pak dorazily i k nám, v nichž se tituly udělují za diplomky a habilitace s neuvěřitelnými názvy,“ napsal mimo jiné a poukázal například na informaci o tom, že Centrum Václava Moravce dostane od Google milion na boj s dezinformacemi. „Jeden z příkladů řečeného,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejbod , 12.07.2023 12:52:29
No ono je to těžké, protože v čele vlády stojí právě představitel jedné z pavěd, protože politologie nic jiného ani není. Politologů sedí každý pátek jenom u nás v hospodě minimálně dvacet a to jen proto, že víc se jich tam nevejde a na rozdíl o pseudo profesora Fialy jim za ty kecy nikdo neplatí.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…