Komunisté chtějí změnit vymáhání dluhů na povinném ručení. Dnes jsou prý šikanovány statisíce řidičů

22.02.2014 11:44

Česká kancelář pojistitelů bude moci požadovat po dlužnících povinného ručení za automobily příspěvky do garančního fondu možná nejvýše za tři roky. Pokud lidé na výzvu k úhradě dluhu zašlou do měsíce čestné prohlášení o tom, že zákon neporušili, kancelář by musela vymáhat pohledávku soudně. V novele zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla to navrhla skupina poslanců opoziční KSČM.

Komunisté chtějí změnit vymáhání dluhů na povinném ručení. Dnes jsou prý šikanovány statisíce řidičů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„Současné znění zákona i současná praxe kanceláře ve vymáhání příspěvku, kdy jsou obesílány neoprávněně statisíce motoristů, je nadále společensky neúnosná," napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Neoprávněné výzvy způsobují chyby v registru vozidel

Z garančního fondu jsou poškozeným hrazeny škody způsobené vozidly bez povinného ručení. Za každý den bez tohoto pojištění zaplatí ze zákona majitel či provozovatel vozidla sankční příspěvek 20 až 300 korun podle druhu vozidla. Kancelář loni v dubnu uvedla, že neoprávněných výzev byla asi pětina. Mohou za ně prý nepřesné údaje, nejčastěji na straně registru vozidel.

Předkladatelé ale vedle chyb v registrech píšou také o „spekulativních postupech" kanceláře. Dlužné částky jsou podle autorů „vymáhány prostřednictvím soukromých inkasních agentur a soukromých advokátních kanceláří s cílem dosáhnout nejvyššího zisku".

Kancelář si bude muset pohledávky aktivně hlídat sama

Omezení doby, za kterou bude možné dlužný příspěvek do fondu vymáhat, povede podle předkladatelů k tomu, že kancelář si bude muset pohledávky aktivně hlídat. Právo na úhradu by jí navíc podle novely zaniklo, pokud by výzvu k zaplacení neodeslala do dvou měsíců ode dne, kdy se o pohledávce dozvěděla. Kancelář by si navíc musela opatřit všechny informace nasvědčující porušení zákona ze strany vlastníka nebo provozovatele automobilu.

„Omezí se tak absurdní situace, kdy byly k úhradě například vyzývány osoby, jež nikdy motorové vozidlo nevlastnily," píše se ve zdůvodnění normy.

Lidé budou mít nárok na proplacení nákladů v souvislosti s prokazováním bezdlužnosti

Vedle možnosti podat odpor proti výzvě k úhradě příspěvku do fondu by měli lidé podle novely nárok na proplacení nákladů, které měli s prokazováním bezdlužnosti, když se výzva kanceláře ukáže neoprávněná. Kanceláři by tyto náklady zaplatily subjekty, které jí poskytly mylné informace.

Předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodnou o ní zákonodárci. Předkladatelé chtějí, aby ji sněmovna schválila zrychleně už v úvodním čtení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…