Komunisté se přihlásili k Babišovu veletoči kvůli Sýrii: Představil si naše delegáty na sjezdu, míní Filip

16.04.2018 21:51

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem otočil ve vyjádření k útoku USA, Velké Británie a Francie v Sýrii. Nejdříve útok podpořil, nyní své názory mírnil. Za své měnící se názory čelí kritice. Podle opozičních poslanců důvodem je KSČM a vládní spolupráce. Neboť právě komunisty bude Andrej Babiš ve Sněmovně potřebovat pro to, aby získal důvěru vlády.

Komunisté se přihlásili k Babišovu veletoči kvůli Sýrii: Představil si naše delegáty na sjezdu, míní Filip
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

„Já myslím, že hlavně cítil absolutně jiný názor prezidenta republiky, který v tomto ohledu je skutečně politikem mezinárodní úrovně,“ uvedl v pondělí Novinkám Filip na to, jak Andrej Babiš převratně mění své postoje. V neděli připustil, že by bylo lepší, kdyby k útoku došlo se souhlasem Rady bezpečnosti OSN. To je podle Filipa jeden ze základních komunistických požadavků. „Možná své výroky mírnil i ve vztahu k názorům KSČM a ČSSD, protože obě strany řekly, že tam chybí samotný souhlas Rady bezpečnosti,“ doplnil pro Novinky Filip.

To si myslí i někteří opoziční politici. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil Novinkám řekl, že podle něj je změna Babišova postoje součástí vyjednávání o vládě. „Myslím, že Babiš odsoudil spojenecký zásah v Sýrii pod vlivem komunistů. Oni budou součástí Babišovy vlády a budou ji chtít také ovlivňovat. Může tam být i vliv prezidenta republiky,“ řekl Pospíšil a dodal, že je patrný vznikající levicový vládní formát zahraniční politiky s příklonem k Rusku.

Podobného názoru je i první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija. „Nálety na Sýrii včera vehementně podporoval, ale po výhrůžce od KSČM a po setkání se Zemanem už si není tak jistý, takže i názor na mezinárodní konflikt se dá změnit ze dne na den. Bohužel,“ uvedla Novinkám.

Celá zpráva zde.

Prvotní souhlasný postoj k útoku na Sýrii byl hlasitě v neděli zkritizován ze strany místopředsedy KSČM Josefa Skály. „Je to už třetí úlitba straně války, kterou pan premiér a ministři ANO udělali. Lidé jako já a celé vedení KSČM jsme bombardováni členy a také lidmi ze širší levicové vlastenecké veřejnosti, jak dlouho můžeme něco takového tolerovat,“ řekl podle Novinek v neděli na Primě Skála. 

Budou to zřejmě právě komunisté, které bude Andrej Babiš ve Sněmovně potřebovat pro to, aby získal důvěru vlády. Ti mají v sobotu sjezd a jedním z témat bude právě i to, zda dají Babišovi a jeho vládě důvěru. Zda ohrozí prvotní postoj Andreje Babiše sjezd KSČM, není zatím jasné. Jedním  z témat sjezdu bude totiž také jednání o vyjádření či nevyjádření podpory Babišově vládě. „To se nám může stát, protože je sjezd a dovedete si představit naše delegáty, jak jsou šťastní,“ odpověděl Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …