Komunisté znovu mění naši minulost, varuje student z listopadu 1989 Žáček

04.03.2016 13:27

Někdejší ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů má obavy z toho, jak se mění vnímání listopadu 1989 a plíživě se vrací adorace komunistického února 1948. Jako jeden ze studentských vůdců v čase „sametové revoluce“ nechápe, jak mohli lidé tak rychle zapomenout. Příliš rychle znovu sedají na lep komunistům.

Komunisté znovu mění naši minulost, varuje student z listopadu 1989 Žáček
Foto: Archiv P. Žáčka
Popisek: Pavel Žáček

„Komunistická strana Čech a Moravy obratně využívá změny společenského paradigmatu a snaží se měnit naší minulost. Využívá nezralé občanské společnosti, nedostatku morálky, postkomunistického zmatku v hodnotách, relativizace zločinů komunismu, respektive celé totalitní éry, oportunismu části historické obce, alibismu učitelů dějepisu, nicotného vztahu k obnovenému demokratickému státu, stejně jako flagrantního nezájmu středových i pravicových politických stran o naši nedávnou minulost,“ píše Žáček pro Svobodné fórum Pavla Šafra.

Sluší se připomenout, že Žáček byl zakládajícím předsedou stávkového výboru Fakulty žurnalistiky UK v přelomovém roce 1989. Po revoluci pracoval pro Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Na počátku nového tisíciletí byl členem Rady České televize. Mezi lety 2008 až 2010 byl prvním ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. V roce 2014 neúspěšně kandidoval do Senátu v barvách ODS. Porazil ho Václav Láska podporovaný lidovci a zelenými.

Celý komentář naleznete zde

Podle Žáčka je jasné, proč to komunisté dělají. Dodnes nepřenesli přes srdce, že se jejich nomenklaturní autoritářský režim zhroutil po čtyřiceti letech vlády. Dnes se však zdá, že demokratičtí politici jsou slabí. Proto se komunisté znovu ozývají a snaží se získat zpět jak část levicových voličů, tak populisticky laděných občanů, o které se dnes vede boj.  

Komunisté dnes relativizují demokratický vývoj v naší zemi po listopadu 1989 a  zločiny svých předchůdců z let 1948 až 1989. V duchu této politiky také nechtějí příliš připustit, že nacisté sice v roce 1939 potlačili protesty studentů a měli na svědomí smrt řady osob, ale v téže době se ilegální KSČ hlásila k sovětsko-nacistickému paktu o neútočení. Stalin tehdy hlásal, že se kapitalisté mají zničit ve vzájemné válce a českoslovenští komunisté s tímto pohledem souhlasili.

Ve světle tohoto pojetí dějin se nabízí otázka, co nám komunisté připraví na únor 2017. „Navrhnou komunisté jako nový ‚den boje za demokracii a svobodu‘ vítězný 25. únor 1948?“ uzavírá autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…