Končící ředitelka ústavu zvýšila platy o deset procent bez vědomí kraje

30.03.2019 13:02

Odcházející ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí Michaela Tomanová se rozhodla lidem zvednout platy o deset procent. Sama v ústavu dál zůstává pracovat jako primářka. Vedení Pardubického kraje, které je zřizovatelem ústavu, o zvýšení platů nevědělo, uvádí Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

Končící ředitelka ústavu zvýšila platy o deset procent bez vědomí kraje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Nechala všem zaměstnancům podepsat nové platové výměry zlepšené o deset procent a poděkovala jim za spolupráci. Nevěděl o tom ani radní pro zdravotnictví, ani já. Udělala to poslední den ve funkci, vůbec netuším, co to udělá s ekonomikou zařízení. Je to naprosto drzé jednání,“ uvedl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Platy podle něj zvedla od 1. března, lidé by tedy peníze měli dostat v dubnové výplatě. Podle hejtmana je nepředstavitelné, že by po tomto kroku Tomanová v ústavu dál pracovala jako primářka.

Na chování ředitelky a primářky si stěžovaly desítky bývalých i současných zaměstnanců. Kraj kritiku manželky někdejšího hejtmana Ivo Tomana (ODS) v minulosti odmítl řešit, letos v únoru ale do dění v ústavu zasáhl Netolický. Oznámil novinářům, že si zaměstnanci stěžují na arogantní chování Tomanové, na hustou atmosféru i na její neochotu komunikovat.

Radní si pak objednali personální audit za půl milionu korun, který měl říct, zda kritika Tomanové je oprávněná. V březnu ale Tomanová oznámila, že z funkce ředitelky odstoupí, ale primářkou bude nadále. Krajští radní již vybrali novou ředitelku, kterou se v pondělí stane Světlana Jeřábková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…