Konec Foldyny v ČSSD? Včera bylo pozdě, vzkazuje Dienstbier a vytáhl na něj neonacismus

14.02.2020 6:21

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD) rozvířil vody uvnitř strany kvůli svému výroku, jenž pronesl na adresu organizace Člověk v tísni a jejího ředitele Šimona Pánka. Jeho výroky se plánuje zabývat sociální demokracie a ve vzduchu visí otázka, zda Foldyna stranu opustí. Sám ostatně oznámil, že když neodejdou místopředsedové, odejde on. A někteří jeho kolegové by jeho odchod viděli ze všeho nejraději, jako například senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Konec Foldyny v ČSSD? Včera bylo pozdě, vzkazuje Dienstbier a vytáhl na něj neonacismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Foldyna

Poslanec Foldyna ve středu ve Sněmovně mluvil o snaze ovlivnit volbu ombudsmana v neprospěch později vítězného kandidáta Stanislava Křečka. Oznámil, že se dozvěděl o tom, že Pánek poslal předsedům stran SMS. V nich jim podle jeho slov „v podstatě vyhrožoval problémy“, pokud budou volit Křečka. O organizaci řekl, že „údajně pomáhá lidem“.

O jeho výrocích a budoucnosti chce proto jednat jak vedení ČSSD, tak i poslanecký klub. Někteří členové by však nejednali vůbec a Foldynovi už dávno zamávali na rozloučenou. V takovém duchu se veřejně vyjádřil senátor Dienstbier na svém Facebooku. „Foldyna na odchodu z ČSSD? Včera bylo pozdě! Člověk, který přejímá nálepkování z neonacistických webů (neomarxisté), není sociální demokrat,“ konstatoval.

Jeho názoru si nemohl Foldyna nevšimnout, sdílel jej proto na svém profilu a zajímal se o názor veřejnosti: „Co si myslíte, má Dienstbier pravdu? Je on pro vás sociálním demokratem?“

Předseda ČSSD Jan Hamáček výroky Foldyny odmítl s tím, že žádné takové SMS nikdo z členů neobdržel. Uvedl také, že ČSSD není vězení, ze kterého by nemohl odejít. Do Foldyny se ve čtvrtek v České televizi pustila i místopředsedkyně poslaneckého klubu za ČSSD Kateřina Valachová. „Já jako Kateřina Valachová okamžitě chci, aby Foldyna přestal hrát takhle nefér a podrazácky!“ rozjela se poslankyně.

Velmi ji pobavily i Foldynovy názory o tom, že za špatnou situaci ČSSD může nové vedení, které je liberálně-neomarxistické. „Foldyna používá ten neomarxismus tak často, až mě to tak vyděsilo, že jsem se podívala do Wikipedie, abych přesně věděla, co to je, a přišla jsem na to, že to přesně sedí na něho. Nevím, jestli Foldyna je neomarxista, a protože je z toho frustrován, tak to tak často zmiňuje,“ dodala Valachová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…