Konec, vláda neuspěla s nouzovým stavem. Shrnutí celého dne, který změnil Česko

11.02.2021 22:26

Vláda neuspěla, nouzový stav nebyl prodloužen. Dlouhé čtvrteční jednání k úspěchu nevedlo. Znamená to, že současný nouzový stav skončí v neděli, a co bude pak, to není jasné.

Konec, vláda neuspěla s nouzovým stavem. Shrnutí celého dne, který změnil Česko
Foto: Screen ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí

Vláda žádala o prodloužení nouzového stavu o třicet dní do 16. března. Pro návrh hlasovalo pouze 48 poslanců ANO a ČSSD. Potřeba bylo (vzhledem ke sníženému poštu poslanců kvůli dodržení pandemických opatření) 54 hlasů.

Po neděli se očekává, že hejtmané jednotlivých krajů vyhlásí „stav nebezpečí“, což je krajský ekvivalent nouzového stavu. Nakonec se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného poslanci stejně vrátí k celostátnímu nouzovému stavu.

Kompromis se pokusil zprostředkovat lidovec Stanislav Juránek, který navrhoval nouzový stav na čtrnáct dní. Ani tento návrh neuspěl.

„Postupně se naplní většina našich nemocnic tak, že nebudou moct přijímat žádné pacienty,“ řekl ministr Blatný. „Tím pádem se zhroutí dispečink lůžkové péče, protože nebude kam pacienty mezi jednotlivými nemocnicemi převážet. Pravděpodobně nepůjdou ani žádné děti do škol, protože to situace nedovolí. Okolní země se nás začnou bát a zavřou hranice,“ varoval ministr zdravotnictví Jan Blatný.

„Nouzový stav není výmysl vlády, je to nutný prostředek. Ze dne na den by byla neúčinná a nevymahatelná většina opatření státu a krajů, což by vedlo k úplnému uvolnění kontaktů mezi lidmi. Měli bychom se oprostit od politiky, ale bohužel se to nedaří,“ varoval též premiér Andrej Babiš.

Lidovci se snažili prosadit doplňující usnesení, ve kterém vyzývají občany, aby se chovali zodpovědně. Toto usnesení bylo odmítnuto vládními poslanci, což poslance lidovců Marka Výborného přimělo k teatrálnímu výstupu na mikrofon: „Prostě lidem vzkazujete: Chovejte se jako banda v těch Teplicích“. Reakcí byl pískot a bušení do lavic z vládních řad.

Byl to pouze vrchol šestihodinové debaty, která se začala odehrávat až v odpoledních hodinách. Hned v devět ráno, když měla původně začít, totiž přistoupil k pultíku premiér Andrej Babiš a vyzval zástupce sněmovních stran, aby se ještě sešli a zkusili najít řešení.

Jednání za zavřenými dveřmi mělo mít zvláštní průběh, někteří účastníci říkali, že spíše dadaistický. Během dne se budou objevovat různé interpretace dění v místnosti, které jiní účastníci budou zase popírat. Asi největší konflikt vznikne mezi Tomio Okamurou a Petrem Fialou.

Podle informací účastníků žádala opozice garance, že vláda bude projednávat jejich návrhy na změny v postupu proti pandemii. Zejména Piráti se snažili udat svůj „pandemický zákon“, sepsaný Jakubem Michálkem. Premiér měl jako garanci poskytnout „své jméno“, což prý vzbudilo spíše úsměv.

Novinář Vratislav Dostál z webu Info.cz tvrdí, že podle jeho informací za zavřenými dveřmi Babiš nevyšel opozici vstříc v ničem. Ovšem opoziční i koaliční politici si později na mikrofon pochvalovali, že to bylo snad poprvé, kdy se opozice a koalice alespoň trochu poslouchali.

Odpoledne projednávání konečně začalo vystoupením zjevně vyčerpaného premiéra Andreje Babiše, který mluvil o tom, že nouzový stav je ke zvládání pandemie nezbytný a ptal se opozice, co má vláda udělat, aby ho podpořili.

Následovalo tradiční kolečko opozičních lídrů, z něhož vynikl komunista Zdeněk Ondráček. Ten potvrdil, že komunisté, kteří doposud nouzový stav podporovali, tak nyní neučiní a dokonce naznačil, že by se mohl změnit tolerantní postoj KSČM k vládě, která by přitom bez něj ztratila důvěru sněmovny.

Za vládu velmi temperamentně vystoupili ministři Jan Hamáček a Lubomír Zaorálek. Ten první se divil, jak můžeme uprostřed války poslat vojáky domů (neboť nic jiného prý neprodloužení nouzového stavu na vrcholu pandemie není) a vysloužil si za to posměšky od Jany Černochové z ODS.

Ministr kultury pak předvedl nejtemperamentnější projev dne, kdy křičel na opoziční lídry, že „mrtví z jipek půjdou za vámi“ a že jim to bude od sněmovního mikrofonu stále dokola připomínat. Rozparáděný ministr skončil sprostými slovy a křikem na předsedajícího Piráta Vojtěcha Pikala.

Opoziční blok, který se protáhl téměř na šest hodin, vyvrcholil výstupem šéfa poslanecké frakce Pirátů Jakuba Michálka, který vysvětlil, že „nouzový stav je třeba, ale ne v rukou šílence“. To bylo jeho shrnutí ročního boje s pandemií v podání premiéra Babiše.

Následovalo hlasování a po něm už tradiční kolečko tiskových konferencí ve sněmovním atriu. Nejvíce zaujala zjevně pohnutá ministryně financí Alena Schillerová s opuchlýma očima.

V televizi mezitím vystupoval šokovaný šéf Asociace krajů Martin Kuba, který mluvil o tom, že hejtmani teď vůbec nevědí, co bez nouzového stavu nastane. Politik ODS se po celý den snažil přesvědčit opoziční lídry, aby ustoupili ze svého kategorického stanoviska, protože bez nouzového stavu nemůže boj s pandemií fungovat. Jeho apely byly ovšem marné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…