Korespondenční volby? Dá se to stihnout. Senátoři nabídli scénář

26.07.2020 18:46

„Korespondenční volby kvůli epidemii nelze stihnout,“ sdělil opět v pátek vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Novelu, která to řeší, politické strany nepodpořily, podotkl. Opozice se však proti tomuto staví, zaznívají i hlasy ze Senátu.

Korespondenční volby? Dá se to stihnout. Senátoři nabídli scénář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Lidé v karanténě o volební právo pravděpodobně skutečně přijdou. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se korespondenční volba nestihne schválit. „Musím respektovat platný zákon,“ uvedl Hamáček pro iDnes.cz. Jak však píše server Echo24.cz, Hamáček na tlak opozice založil k nadcházejícím podzimním volbám novou pracovní skupinu, která má za úkol navrhnout epidemiologické a bezpečnostní zajištění voleb na podzim. 

„Ta odborná debata je o tom, jak vlastně ošetřit situaci, kdy je evidentní, že volby budou probíhat v době, kdy epidemie bude stále přítomná,“ poznamenal k současné koronavirové situaci Hamáček. Současný zákon dle jeho slov říká, že lidé, kteří mají omezenou osobní svobodu z důvodu ochrany zdraví obyvatelstva, nemají volební právo. „To jsem si nevymyslel,“ zdůraznil.

„Sice můžu mít názor, že některé zákony jsou absurdní, ale jsou stále platné. Nemůžu postupovat protizákonně,“ dodal. V současné době je třeba najít řešení, ale ještě chvilku, podle Hamáčka, toto vyjasňování potrvá.

Opozice se však proti tomuto velmi výrazně staví a upozorňuje na to, že za nouzového stavu stačilo vládě jen pár dní. Na straně Hamáčka a toho, že zavedení korespondenční volby se nedá stihnout, však stojí i premiér Andrej Babiš (ANO). „Máme to v programovém prohlášení vlády, ale pochybuji, že do krajských voleb by se to dalo zvládnout. Perspektivně ano,“ řekl Babiš sobotnímu deníku Právo.

Na pomalost vlády se dívají kriticky i senátoři, kteří kabinet vyzvali, aby bezodkladně a v souladu s platnými zákony připravila opatření, které by umožnilo hlasovat ve volbách i lidem v karanténě. 

„Pan ministr vnitra Jan Hamáček tvrdí, že se nová zákonná úprava voleb tak, aby i na podzim mohli volit lidé v karanténě, nestihne připravit. A já se ptám: proč během nouzového stavu (v rámci legislativní nouze) mohla vláda tlačit – po právu – své protikrizové zákony parlamentem v řádu dnů, a teď, když do voleb zbývají více jak dva měsíce, najednou ministr vnitra tvrdí, že to stihnout nelze?“ táže se senátor Zdeněk Hraba (STAN).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…