Koronavirové trable. „Jsme hrozný národ.“ Mostečané si „přivolali“ pohromu. Dojde na pokutu?

11.03.2020 17:33

Někteří z Mostečanů po víkendu supěli, že město vyhrožuje pokutou 3 miliony, místo aby rovnou zrušilo bál. Jiní zas hudrovali na neempatii těch, kteří by snad chtěli ´děckám´ sebrat i maturitní plesy. Konflikt rozlousklo vládní opatření... „Jsme hrozný národ,“ zaznívá v souvislosti s koronavirem z kraje, který eviduje nemocné například z Děčínska a zdravotníci tam jezdí testovat lidi přímo domů. Mostecký dopravní podnik nasadil ozón, který zabíjí viry.

Koronavirové trable. „Jsme hrozný národ.“ Mostečané si „přivolali“ pohromu. Dojde na pokutu?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Varování čínské sestry ohledně infekce koronavirem

„Měli jste nechat podepisovat čestné prohlášení,“ ozývají se mimo jiné lidé na sociální síti v souvislosti s tím, že město Most se rozhodlo nerušit naplánovaný reprezentační ples a nechalo ho proběhnout. Primátor před víkendem vyzval ale všechny, kdo se vrátili z Itálie v posledních dvou týdnech, aby na bál nechodili: „Vaše rozhodnutí může předejít nakažení dalších osob, proto buďte zodpovědní a ohleduplní,“ apeloval Jan Paparega, primátor města Mostu. Zdůraznil také možný finanční postih, pokud se prokáže, že někdo doporučení neuposlechl: „Za porušení karantény hrozí pokuta až 3 miliony korun.“

„Tu pokutu jste měli vypíchnout víc,“ nabádal občan na Facebooku. Mnozí totiž nevěří tomu, že každý, kdo si koupil vstupenku na zábavu a přijel z „italské lyžovačky“, myslí na zdraví ostatních.

Je to jednou za život! Koronavirus možná taky…

Ze dne na den je všechno jinak. Všechny víkendové diskuze jsou dnes téměř k pousmání, když víme, že vláda zrušila akce nad 100 osob a dokonce i školy, což by ještě v pondělí mnozí brali jako aprílový vtip:

Je to vidět i z argumentů, že by mohl někdo chtít zrušit plesy studentů. Objevovala se i takováto zdůvodnění jako od Máry Nového: „Ta děcka to mají jednou za život. To v rámci prevence zavřeme obchody, nebudeme jezdit městskou hromadnou, zavřeme úřady? To se mi zdá dost předčasné a zbytečné. Zavírat doma se zatím fakt nemusíme.“

Městský ples proběhl a někteří lidé jsou naštvaní, už z nevědomí, zda všichni výletníci primátora poslechli. Podle Jakuba Pokorného měla být akce jednoznačně zrušena: „Stačí jeden člověk a městská epidemie je na světě (…) Je to parádní místo na rozšíření.“

„To byste mohl chtít zavřít školy, všechna veřejná místa, například Centrál, kina,“ reagoval oponent, který se dneska - když je to částečně realitou - zřejmě hodně diví. „Ale když všem říkají, ať se vyvarují kontaktu s nachlazenými atd. a pak uspořádají ples, tak jsou to debilové… Sorry jako,“ je přesvědčen Pokorný.

Problémy už nemají "jen" ti v domácí karanténě...

Anketa

Jak se zatím Babišova vláda zhostila boje proti koronaviru? (Hlasování od 11.3.2020)

95%
hlasovalo: 41351 lidí

Zrovna taková debata je podle Hedviky Rezkové ukázkou sobeckých priorit a netolerance k ostatním: „Lidé, co jsou nemocní a oslabení imunitou, kvůli nim budou sedět doma na prdeli, jen aby oni si užívali. Nemohou si to jednou odpustit, sobec mezi lidma.“

Eva Bártová z toho dokonce vyvozuje celkovou charakteristiku Čechů: „U nás jsou v popředí vždy jen peníze. Začínám věřit, že jsme hrozný národ. Když si vezmu, o co jsem v životě přišla peněz, tak je mi to k smíchu. Kristepane, tak si nezalyžuji. Také mohou ohrozit rodiče, a hlavně prarodiče,“ hořekuje i ona na stránce e-litomeřice, kde během víkendu vyšel text Všichni Češi musí po návratu z Itálie na dva týdny do karantény! Jak to mají provést? A co v práci?

Lidé přemítají, zda nakonec nedojde „hajzlpapír“ jako za socialismu. „V TV říkali, že v Austrálii je nedostatkové zboží toaletní papír,“ napsala Lenka Novotná s odkazem na víkendový článek s názvem Koronavirus šílenství: Ženy se do sebe pustily kvůli toaleťáku! Roztrhnout je musela policie.

Most byl jedním z prvních měst, kde šli do domácí karantény tři lidé po návratu z karnevalu v Benátkách. Šlo o dvě učitelky střední zdravotnické školy a dceru jedné z nich. „Velice se omlouváme, ale je to záležitost, ke které se nikdo nechce vyjadřovat,“ uvedla zástupkyně ředitelky Soňa Valušková s odkazem na oficiální prohlášení školy. V něm před pár dny zdůvodňoval domácí karanténu Josef Kočí z mosteckého protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice Ústí nad Labem: „Jde o pedagogy, kteří přicházejí do kontaktu s velkým množstvím studentů – a navíc jde o odbornou střední zdravotnickou školu, kdy v rámci praxe studentů dochází do nemocnice a jsou v kontaktu s pacienty.“

V neděli odpoledne informoval ministr zdravotnictví o nových případech z Děčína: „Máme bohužel 3 nové případy, z Ústeckého kraje. Jedná se o 2 ženy, které byly se skupinou osob, u kterých se virus již potvrdil, v italském středisku Auronzo di Cadore.“ Třetím je starší muž, jejich příbuzný, který v Itálii nebyl. Všichni jsou v domácí karanténě. Také nový případ z Litoměřic je od lyžařky vracející se z Itálie.

Pomáhá ozón

K rozšíření protiopatření v městské hromadné dopravě i v sanitní dopravě přistoupil v pátek také Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. „Rozhodli jsme se ještě vylepšit probíhající čištění vnitřku našich vozidel a pořídíme vyvíječe ozonu. Vnitřky tramvají, autobusů a sanitek denně myjeme a nyní k tomu přidáme i toto účinné antimikrobiotikum,“ sdělil ředitel podniku Daniel Dunovský.

Podle jeho slov mají tyto přístroje oxidační účinek a dokážou také zneškodnit plísně a kvasinky. „Navíc ozon čistí vzduch a dokáže eliminovat i případný zápach z vnitřního prostoru vozidel. Umí také rychle zabít mikroorganismy jako viry, bakterie, spóry, parazity i prvoky,“ doplnil Dunovský. 

„Přístroj se umístí do interiéru vozidla, které se poté uzavře, a vyvíječ ozonu se spustí. Pracuje přibližně hodinu a po vypnutí přístroje je nutné vnitřek vozu důkladně vyvětrat,“ dodal Dunovský. Dopravní podnik také pořídí prostředky pro čištění a dezinfekci ploch, jejichž prostřednictvím se rovněž likvidují choroboplodné zárodky, bakterie, viry, plísně a dezinfikují klimatizace.

Daniel Dunovský s přístrojem. Foto: archiv dopravního podniku

A mezitím zdravotníci… Do bytů jezdili i o víkendu

Zdravotníci Krajské zdravotní jezdili o víkendu do domácností zajišťovat vzorky k testům na koronavirus, a to v severočeských okresech Ústí nad Labem, Děčín a Chomutov. „Odebrali jim vzorky k laboratornímu testu – v průběhu soboty šlo o celkem 35 osob,“ informoval Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní. Tamní infekční oddělení také v neděli odpoledne obdrželo z Národní referenční laboratoře výsledky testů na onemocnění COVID-19 od osob, jimž odebralo vzorky v předchozích dnech.

„Byly zachyceny tři pozitivní. U dvou se jedná o osoby, které se zúčastnily lyžařského pobytu na Benátsku, z děčínské skupiny kolem muže, který byl potvrzen mezi prvními a byl převezen v neděli 1. března z Ústí nad Labem do Nemocnice Na Bulovce. Ve třetím případě jde o 72letého rodinného příslušníka, který se nakazil již v České republice od osob z tohoto zájezdu,“ sdělil primář Pavel Dlouhý. „Tři nové byly zachyceny díky provedení odběru v domácnosti, což jen potvrzuje, že tyto výjezdy skutečně mají smysl,“ poukázal náměstek Aleš Chodacki. Z dřívějších případů šlo také například o 12letou dívku z rodiny muže z Děčína, který se vrátil z lyžařské dovolené v Benátsku, byl mezi třemi prvními potvrzenými nakaženými a byl převezen v neděli 1. března z Ústí nad Labem do Nemocnice Na Bulovce. Infekce byla prokázána také u 50leté ženy, která z Itálie cestovala ve stejném voze jako druhá rodina, ve které byly zjištěny předchozí tři pozitivní případy. Infekční oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem již v pondělí 2. března vyčlenilo stanici č. 3 výlučně pro případnou hospitalizaci pacientů s COVID-19. V nemocnicích již byly v minulém týdnu zakázány návštěvy lůžkových oddělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…