Koronavirus: Aby se každý testoval sám? Stát chce kontrolu nad soukromými testy

05.03.2020 7:19

Lidé by se rádi soukromě testovali na koronavirus, stát však chce mít kontrolu. Výrazně se to ukázalo na případu ženy z Prahy, která se nechala otestovat v soukromé laboratoři a následně byla zkritizována ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (ANO). Píše to server Lidovky.cz.

Koronavirus: Aby se každý testoval sám? Stát chce kontrolu nad soukromými testy
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Matka tří dětí z Prahy 6 si test na koronavirus zaplatila v pražské laboratoři Tilia. Hlavní hygienička Eva Gottvaldová uvedla, že Ministerstvo zdravotnictví však má se soukromými laboratořemi uzavřenou gentlemanskou dohodu, že testování provádět nebudou. Zájem o tyto služby přitom stoupá.

A vedoucí soukromé laboratoře Tilia Laboratories Soňa Peková k tomu dodává, že by s takovouto dohodou rozhodně nesouhlasila, i kdyby o ní věděla. „Státní zdravotní ústav nemůže saturovat požadavky celého okolí,“ uvedla s tím, že v laboratoři vyšetřili desítky lidí. Testy u nich stojí 1 264 korun. Od státu dle oficiálního vyjádření vyjdou na pět tisíc. 

Matka z Prahy 6, u níž se nakonec nákaza potvrdila, byla přitom nejprve odmítnuta svým lékařem, a to proto, že nenavštívila rizikovou oblast. Stejně tak byla odmítnuta na infolince Státního zdravotního ústavu. Test u soukromé laboratoře následně vyšel pozitivní – a rozjel se kolotoč událostí.

Skutečnost, proč chce mít stát testování pod kontrolou, vysvětlila pro Lidovky.cz ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová. „Problém je v tom, že kdyby byla paní negativní, spokojila by se s tím a dále to neřešila. Vzpomeňme případ dvou Američanek, které k nám cestovaly z Milána, jedna měla dokonce větší potíže, a vyšla jako negativní. Až po dvou dnech byl nález pozitivní," uvedla Jágrová. A za řád v testování horuje právě i šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Rozhodně nejsme příznivci řešení, aby se testovalo mimo státní systém. Ale nemáme právo nikomu zakázat, aby si ty testy koupil. Stejně ten člověk pak bude muset projít do oficiálního systému a být testován oficiálně v laboratoři, která má naši certifikaci,“ dodal k tomu jeho náměstek Roman Prymula. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…