Koronavirus řádí v Itálii: Dvě stovky nakažených, sedm mrtvých. A nikdo netuší, kde se tam vzal

24.02.2020 17:25

V Itálii se zavírají muzea, ruší se fotbalové zápasy či se omezuje doprava. Server CNN přišel s novými údaji o šíření koronaviru v Itálii, kde již na něj zemřelo sedm lidí a více než 200 lidí je virem nakaženo. „Stále nemůžeme najít prvního nakaženého pacienta, takže je těžké předvídat možné nové případy,“ sdělil ředitel Agentury pro civilní ochranu. Italové tápou okolo prvotního zdroje nákazy.

Koronavirus řádí v Itálii: Dvě stovky nakažených, sedm mrtvých. A nikdo netuší, kde se tam vzal
Foto: repro Youtube
Popisek: Koronavirus narušil i festival v Benátkách

V CNN vyšel článek o aktuální situaci v Itálii v souvislosti s propuknutím koronaviru v některých oblastech Itálie. V současné době je stále většina nakažených případů koncentrovaná na území Číny, kde je počet potvrzených případů okolo 77 100. Dále je nejvíce nakažených v Japonsku s 840 případy a na třetím místě je Jižní Korea s 833 případy. Avšak v Itálii bylo na tiskové konferenci v pondělí oznámeno 219 případů infikovaných se sedmi oběťmi tohoto nového viru.

Celý článek ZDE:

Anketa

Pro koho byste hlasovali, kdybyste byli Američané?

hlasovalo: 7557 lidí

Většina z nich, konkrétně 167 nakažených, je ze severního regionu Lombardie, kde je hlavním městem Milán. Ředitel Agentury pro civilní ochranu Angelo Borelli sdělil, že jeden člověk se vyléčil a 91 lidí je s koronavirem v domácí izolaci. Zatím však stále probíhá hledání po vzniku nákazy. „Stále nemůžeme najít prvního nakaženého pacienta, takže je těžké předvídat možné nové případy,“ sdělil Borelli.

V nejméně deseti obcích Itálie byla aplikována bezpečnostní opatření během víkendu včetně zákazu pořádání veřejných akcí po tom, co začal narůstat v Lombardii a Benátkách počet nakažených. Italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza oznámil některá omezení v zasažených regionech, jako třeba zavření veřejných budov, omezení dopravy, sledování a karanténa jednotlivců, kteří byli viru vystaveni. „V zásadě žádáme, aby každý, kdo přišel z oblastí zasažených epidemií, zůstal pod povinným pobytem v domácnosti,“ oznámil ministr na sobotní tiskové konferenci.

Okolní státy, často v schengenském prostoru, znejistily po zvýšených číslech nakažených. Vlak z Itálie byl zastaven na rakouských hranicích v neděli večer, když dvě německé ženy na palubě nahlásily symptomy horečky. Vlak byl propuštěn po tom, co ženám vyšel test na koronavirus negativní. Rakouské úřady sdělily, že se dnes v pondělí setkají, aby prostudovaly situaci a zanalyzovaly, zda jsou hraniční kontroly s Itálií potřebné.

Virus však zasáhl i sport. Italská nejvyšší fotbalová série A byla zrušena na nejméně čtyři plánované zápasy, které se měly konat v Lombardském a Benátském regionu. Podle webových stránek této fotbalové soutěže byly zrušeny zápasy Atalanta versus Sassuolo, Hellas Verona versus Cagliari, Torino versus Parma a Inter Milan versus Sampdoria.

Milan oznámil, že od pondělí na týden zavře školy. Zrušeny byly i školní výlety v Itálii i mimo ni. Nárůst infikovaných však ovlivnil i konec Týdnu módy v Miláně. Módní domy Giorgio Armany a Laura Biagiotti pro CNN potvrdily, že nedělní módní přehlídky se konat budou, avšak budou se konat bez diváků a za zavřenými dveřmi.

„Benátský karneval byl kvůli vypuknutí viru pozastaven,“ oznámil guvernér Benátského regionu Luca Zaia v neděli. Zaia dále oznámil zákaz veřejných a soukromých setkání a zavřel školy, univerzity či muzea v regionu. „Žádáme všechny obyvatele ke kooperaci. Není to jednoduché, ale s daty, která dnes máme, stále můžeme doufat v omezení nákazy,“ dodal Zaia.

Jak rostou obavy v severní Itálii, tak jihoitalské autority na Sicílii umístili záchrannou loď s migranty do karantény, uvedlo ministerstvo vnitra v neděli. Námořní loď Ocean Viking, na které je 274 migrantů, jež byli zachráněni na moři, jsou tedy v karanténě v Pozzallu na Sicílii. V karanténě je i posádka lodi.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí

Situace vzbudila obavy o prudký nárůst viru v případech mimo pevninskou Čínu mezi lidmi, kteří nemají spojení s Čínou či městem Wu-chan.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus v sobotu znovu zopakoval, že stále existuje šance na zadržení viru za hranicí Číny, ale příležitost se prý zmenšuje.

„Přestože celkový počet případů mimo Čínu zůstává relativně malý, jsme znepokojeni počtem případů bez jasné epidemiologické souvislosti, jako je cestovní historie do Číny nebo kontakt s již potvrzeným případem,“ uvedl. Nárůst případů v Íránu, Jižní Koreji a Itálii „je také problémem, a jak se virus nyní šíří do dalších částí světa,“ dodal Tedros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…