Koruna padá. Nepanikařme, uklidňuje ČNB

20.11.2011 19:37

Koruna oslabuje. Média panikaří a líčí černé scénáře. Tomáš Holub z České národní banky ale paniku mírní. Je to podle něj stále ještě přirozený vývoj české měny.

Koruna padá. Nepanikařme, uklidňuje ČNB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

"Oslabení koruny beru jako důsledek psychologie trhu," řekl Holub v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT24. Jde tedy stále ještě o přirozený vývoj měny v rámci určitým způsobem pracující evropské ekonomiky.

"Není tu žádný silný fundamentální důvod pro oslabování koruny vůči euru," klidnil Holub znepokojení až strach z příštího vývoje národní měny. "Naše hospodářství zpomalí, ale zpomalí i hospodářství eurozóny, takže je to logický následek. Navíc naše trhy jsou na tom stále ještě o hodně lépe než eurozóna. Rozhodně nejde o nějaký krizový scénář."

Česko je ekonomika orientovaná do zahraničí, evropský trh ovšem bude do budoucna spíše stagnovat, proto se už teď firmy správně pokoušejí obracet do nových odbytišť. "Pronikají například na asijské trhy. Ale to je proces, který trvá roky," upozornil místopředseda Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar s tím, že by stát mohl zvážit určitou podporu domácích firem v tomto duchu.

Třetím hostem druhé části nedělního diskusního pořadu na téma padající koruna byl prezident asociace penzijních fondů Jiří Rusnok.

Čtěte:

Koruna bude oslabovat, píše britský deník. Kvůli krizi v EU

Koruna je bezpečná. Euro přijde do Česka až později, míní ekonomové

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…